Jiangsu en Zhejiang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sun Yat-sen mausoleum

Jiangsu en Zhejiang,
China


Sun Yat-sen (1866-1925) wordt wel de Chinese Vader des Vaderlands genoemd. In 1911 wierp zijn Nationalistische beweging de corrupte Qing-dynastie omver en moest de laatste keizer op 5-jarige leeftijd troonsafstand doen. Op 1 januari 1912 vestigde de Kuomintang de eerste republikeinse regering te Nanking (het huidige Nanjing).

Sun Yat-sen stierf in 1925 in Beijing. Zijn laatste wens was dat zijn asresten naar Nanjing moesten worden overgebracht. Daarom begon men daar in januari 1926 met de bouw van een mausoleum. Het bevindt zich aan de voet van de tweede piek van de berg “Zijin” (paarse berg ) en werd voltooid in het voorjaar van 1929. Op 1 juni 1929 werden zijn asresten overgebracht.

Vanaf de toegangspoort loopt een laan met prachtige bomen omhoog naar de hoofdpoort, waarachter het “Stenen Tafelen Paviljoen” staat, een hoog gebouw met een blauw dak en een kolossale stenen tafel van graniet. Daarna ga je via een trap met 392 traptreden naar het eigenlijke Sun Yat-sen mausoleum (Zhōng shān líng).