Beijing

'401565' door Regien '401565' door Regien

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Blote Billen

Regien

In China kom je de meest aparte gebruiken tegen. Zo zul je regelmatig kleine kinderen zien lopen met 'n gat in hun broek. Dit gebruik wordt in het Chinees kaidangku genoemd, wat letterlijk open-kont-broek betekent. Een gevolg van de kaidangku is dat Chinese kinderen veel eerder zindelijk zijn dan westerse. De belangrijkste reden voor Chinezen om hun kind een kaidangku aan te trekken is dat luiers erg duur zijn. Vanaf het moment dat ik dit bijzondere gebruik voor het eerst zag, wilde ik het al op de foto vastleggen. Godzijdank ben ik geen man! Je zou er toch wat van gaan denken als 'n man met z'n camera op de blote billen van peuters aast! Dit kereltje had ook nog 'n lief klein konijntje bij. Zou het beestje eerst als kinderspeelgoed moeten dienen en daarna als Flappie in de pot belanden?

'97112' door JannavEek '97112' door JannavEek

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Zie de hutongs

JannavEek

Er is veel te beleven in de oude steegjes van Beijing. Wandel of fiets er eens doorheen! Hutongs zijn de oude woonwijken waar je de nauwe straatjes vindt. Volgens Chinese regel zijn straten die minder breed zijn dan negen meter hutongs. In Peking zijn er wijken waar de straten slechts 50 centimeter breed zijn. Dit type woonwijk bestaat al meer dan 700 jaar maar de afgelopen jaren zijn veel hutongs opgeknapt of verdwenen vanwege de slechte woonomstandigheden. Het woord 'hutong' komt van het Mongoolse woord 'hottog', dat bron betekent. Een gegraven bron vormde in oude tijden het centrum van nieuwe woongemeenschappen.

'486928' door channeke '486928' door channeke

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Chinees!

channeke

Tijdens mijn bezoek aan het Zomerpaleis of Yiheyuan in Beijing kwam ik deze prachtige meneer tegen. Hij ging er helemaal voor staan toen ik vroeg of ik een foto van hem mocht maken :-). Het zomerpaleis is erg mooi om te bezoeken als je in Beijing bent, ik zal hier later nog een keer een foto van plaatsen. Een prachtige route rondom een kunstmatig aangelegd meer, het Kunmingmeer. Het is heerlijk om te wandelen, mensen doen spelletjes of zijn aan het genieten met het gezin. Als het zonnetje dan ook nog schijnt is het een feestje om hier te zijn. Even de rust opzoeken in een hele drukke stad.

'488708' door NNancyJanssen '488708' door NNancyJanssen

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Muurtje klimmen

NNancyJanssen

De langste muur ter wereld is niet in beeld te brengen. Het is moeilijk voor te stellen als je als klein mensje op de muur staat dat je maar een fractie van de ruim 6000 kilometer hebt gezien. Al is nooit met zekerheid vastgesteld hoe lang hij nou eigenlijk is. Het beklimmen blijft een uitdaging, maar absoluut de moeite waard! De prachtige uitzichten die je hebt als je op een hoog punt staat, zijn onvergetelijk...

'484366' door Daisy11 '484366' door Daisy11

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Chinese vlinder

Daisy11

Tijdens een wandeling over de Chinese Muur, zag ik deze mooie vlinder. Ik heb geen idee wat voor soort vlinder dit is, dus als iemand een idee heeft? Ik ben benieuwd :-)

'240551' door Dapau '240551' door Dapau

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Historisch Modern

Dapau

Voor het maandthema hier een stadsbeeld van de Hoofdstad van China, Peking. Op de voorgrond de in traditioneel Chinese stijl gebouwde poort tot het Jingshan Park ten noorden van de Verboden Stad. En op de achtergrond het moderne Peking met hoogbouw, hijskranen en smog... geef ons het eerste maar

'487508' door channeke '487508' door channeke

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Kijk eens hoe sterk i

channeke

Ik bracht op 30 september 2014 een bezoek aan het Het Plein van de Hemelse Vrede. Dit was één dag voor de viering van de Nationale dag van de Volksrepubliek China (je weet wel, die dag met al die parades). Je kon goed merken dat de feestdag nabij was. De beveiliging is zeer hoog en onze dag begon al met de uitdaging om het plein überhaupt te kunnen bereiken. Na een hele tour door Beijing met gesloten metrostations, busritten, veel lopen en bijna twee uur in de rij om op het plein te komen was het dan zover. Ik stond op Het Plein van de Hemelse Vrede!! Ik vond het een bijzonder moment waar ik best naar uitgekeken had. Wat een gigantisch plein en wat een massa mensen. Ik vind dat je dit echt niet mag missen als je in Beijing bent. Alleen al door de lange geschiedenis van het plein en de grootte ervan. 440.000 vierkante meter waar ruim 1 miljoen mensen kunnen staan. Op het plein werd een groepje mannen in uniform op de foto gezet. Blijkbaar was het thema van de fotoshoot: 'Kijk eens hoe sterk ik ben!' Ik kon het niet laten ook een plaatje ervan te maken:-).

'489387' door NNancyJanssen '489387' door NNancyJanssen

ChinaBeijing

ChinaBeijing

De lama's

NNancyJanssen

De Lama Tempel in Beijing is een opmerkelijke tempel, aangezien deze Tibetaanse boeddhistische tempel een prominente plek in de stad heeft. Het is een van de grootste meest perfect bewaard gebleven en meest belangrijke Tibetaanse Boeddhistische kloosters ter wereld. Het gebouw en de kunstwerken van de tempel is een combinatie van Han-Chinese en Tibetaanse stijlen. De Lama Tempel werd in 1694 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. De monniken zitten allemaal op een rij en zeggen mantras op in koor, ze gaan zo op in hun meditatie dat ze de toeristen buiten niet opmerken.

'205495' door Dapau '205495' door Dapau

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Forbidden City

Dapau

Een nachtelijke wandeling rond de Verboden Stad is absoluut aan te raden. De sfeer is zo mogelijk nog mystieker dan overdag, door het ontbreken van grote mensenmassa's en het nachtelijke licht. Op de foto de wachttoren in de noordoost hoek van de stad die mooi weerspiegeld wordt in het water van de gracht.

'485457' door geervannesmeed '485457' door geervannesmeed

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Cloisonné

geervannesmeed

Tijdens ons bezoek aan Beijing bezochten we de “North suburb industrial art factory”. Dit is een bekende cloisonné fabriek in Beijing. Cloisonnéren is een techniek van emailleren, die tijdens de Yuandynastie (1279-1368) in China werd geïntroduceerd; China dreef handel met het Nabije Oosten en het Oost-Romeinse rijk (Byzantijns Imperium), waar zij in contact kwamen met de techniek. Tegenwoordig is China het belangrijkste productieland. Er werd uitgelegd hoe de cloisonné vazen, kralen, kommen, schalen, maar ook prachtige mens- en dierfiguren worden vervaardigd: op een(koperen) voorwerp worden eerst koperen draadjes en figuurtjes volgens een bepaald patroon “gelijmd”, zodat vakjes (de cloisons) ontstaan. Deze vakjes worden daarna met email opgevuld en na droging gebakken. Een secuur en arbeidsintensief werkje dat uiterste concentratie vergt. In het atelier was het dan ook muisstil. Nadat we de verschillende handelingen hadden gezien, werden we uiteraard naar de winkel geloodst. We hebben niks gekocht, want er hangt (logisch eigenlijk) een flink prijskaartje aan.

'15822' door Ron Gessel '15822' door Ron Gessel

ChinaBeijing

ChinaBeijing

De andere kant van...

Ron Gessel

De spelen van 2008 in Beijing. de hele stad is een bouwput. Links en rechts vliegen de gebouwen als paddestoelen de grond uit. En gebouwen die erg oud zijn daar plakken ze gewoon nike reclame overheen zoals hier.... maar ja je moet toch je winkeltje in.

'504602' door Argonath '504602' door Argonath

ChinaBeijing

ChinaBeijing

De verlaten muur

Argonath

Als je aan een stedentrip naar Beijing denkt, dan is de Chinese muur natuurlijk een must. Veel mensen gaan vervolgens naar het meest toeristische gedeelte van de muur: Badaling. Maar juist een stukje verder tref je een haast verlaten en uniek stukje muur aan. Wanneer je namelijk op de muur loopt van Jinshanling naar Simatai kom je langs gedeeltes die nog niet zijn gerenoveerd. Dit gedeelte van de muur is wel voor de beoefende wandelaar want soms gaat de muur erg stijl omhoog en zijn de traptreden weggeslagen.

'483253' door Jenny '483253' door Jenny

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Meridiaanpoort

Jenny

In Beijing bezoeken we de Verboden Stad, officieel Paleismuseum geheten. We zijn binnengekomen door de Meridiaanpoort (links), de eigenlijke ingang naar de Verboden Stad. De poort mocht louter gebruikt worden door de keizer die, onder luid tromgeroffel, de Zaal van de Opperste Harmonie naderde. Over het Gouden Water dat van west naar oost stroomt liggen vijf bruggen. Het ontwerp is gebaseerd op de riem die hooggeplaatsten droegen.

'490718' door channeke '490718' door channeke

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Ik kan het zelf!

channeke

Als je in Beijing aan de wandel gaat, kun je dagen onderweg zijn ;-). Je komt dan op plaatsen waar je gewoonlijk niet snel aan zult denken. Bijvoorbeeld heerlijk wandelen door de oude hutongs. In Beijing bestaan nog verschillende van deze traditionele wijken. Omdat de woonomstandigheden in de hutongs slecht zijn worden ze steeds meer afgebroken en vertrekken de bewoners naar de vele hoogbouw in de stad. Heel zonde want ze zijn prachtig. Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan. Net buiten de hutong lopen we het plein van een tempeltje op. Terwijl ik foto's aan het maken ben zie ik deze mevrouw in haar rolstoel aankomen, geduwd door, ik denk, haar kleindochter. Mevrouw wil gaan bidden en staat moeizaam op uit haar rolstoel. Natuurlijk kan ik niet letterlijk verstaan wat mevrouw tegen haar kleindochter zegt, toch is het mij heel duidelijk dat mevrouw zei: 'ik kan het zelf!' En zoals je ziet, ze kan het nog zelf......

'417789' door chateau '417789' door chateau

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Sigaar in pijp !!

chateau

Chinezen roken graag. Een sigaretje, een sigaartje, een pijp. Daar kunnen ze enorm van genieten. Maar deze Chinees rookt een sigaar IN zijn pijp. Dat had ik nog nergens gezien.

'266328' door Esther '266328' door Esther

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Chinese Bromsnor

Esther

Speciaal voor Paul onze eigen vignetteringsbromsnor ;-). In China zie je veel van deze militaire politie rondlopen, ze nemen hun taak uiterst serieus! En je moet echt niet proberen ze aan het lachen te maken (waar ik meestal de neiging toe heb) want daar is men niet van gediend!

'484670' door channeke '484670' door channeke

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Zingen in het park!

channeke

Tijdens één van de eerste excursies in Beijing was het tijd voor een bezoek aan 'de Tempel van de Hemel', een prachtig werk op een prachtige plek. Toch vond ik de mensen er omheen eigenlijk veel mooier. In de verte was gezang te horen...Nieuwsgierig als we zijn, zijn mijn reismaatje en ik op het geluid afgegaan. Daar stonden wij ineens tussen een grote groep mensen, vooral mannen, die met elkaar prachtige liederen zingen. Eén meneer speelde accordeon en de mensen eromheen haakten aan in de liedjes. Geheel onder de indruk, ik zing zelf ook graag, ben ik op mijn gemak op een bankje tussen de mensen gaan zitten. Binnen de kortste keren zat ik daar met armen vol kippenvel, wat was dit mooi! Ook al begreep ik niets van de tekst, dit was natuurlijk in het Chinees, kwam het gevoel meer dan binnen. Mannen gaan in China met 60 jaar met pensioen en de vrouwen met 55 jaar. Het sociale leven zoeken zij buiten, in de parken. Met elkaar dansen, zingen en sporten is het normale beeld in deze parken. Ben je in China, ga op je gemak eens in een park zitten en kijk om je heen. Het is echt genieten om te kijken naar de mensen en de manier waarop zij hun dagen invulling geven.

'484396' door Jenny '484396' door Jenny

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Zomerpaleis Beijing

Jenny

Het Zomerpaleis bij Beijing is gelegen in een park dat zich uitstrekt rondom het Kunmingmeer. Dit sprookjesachtige complex werd ooit door de koninklijke familie als zomerverblijf gebruikt. Je kunt hier genieten van een boottochtje, natuurschoon, van prachtige oude gebouwen en van diverse lange open galerijen waarvan de dakbalken beschilderd zijn met allerlei levensechte landschappen en voorstellingen uit Chinese legenden (ca. 14.000 stuks!!). Op de foto een van de diverse paviljoens omgeven door treurwilgen, gelegen aan een mooie vijver met vele, vele oogstrelende lotusbloemen.

'213174' door biancavanderwerf '213174' door biancavanderwerf

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Lake of jade

biancavanderwerf

China heeft prachtige stadsparken. Parken waar je ook echt over de hoofden kan lopen (speciaal met de Nationale Feestweek) het was hier 1 groot gekkenhuis!!! Ik moest echt een heeeeeele tijd wachten om wat leegte te krijgen..... Die Chinezen klauterden de hele tijd voor-naast-op het beeld :-)

'463220' door Daisy11 '463220' door Daisy11

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Happy Chinese

Daisy11

Deze vrolijke Chinees kwam ik tegen op een plein waar allerlei 'oudjes' verschillende spelletjes aan het spelen waren. Zo te zien was hij aan het winnen...

'399992' door Regien '399992' door Regien

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Opa Breit!

Regien

Sta 's ochtends vroeg op als je in Beijing bent en laat je door een taxi naar de Temple of Heaven brengen. Daar op het plein en in de tuin kijk je tussen 6 en 9 uur 's ochtends je ogen uit! Veel locals komen daar voor ze naar school of werk gaan nog even tai chi doen, waaierzwaaien, dansen of één van de vele andere activiteiten beoefenen. Ondertussen zitten veel oudjes mahjong of kaart te spelen, maar waar ik mij nog het meest over verbaasde waren de opaatjes die zaten te haken of breien!!! Dit is één van die guitige handige opa's!

'461573' door corriedewinter '461573' door corriedewinter

ChinaBeijing

ChinaBeijing

De laatste keizer van

corriedewinter

The last emperor is een film over het leven van Pu Yi, de keizer, die al op de leeftijd van twee jaar en 10 maanden werd gekroond. Er werd toen voor het eerst in de Verboden Stad gefilmd. Op deze foto van 15 jaar geleden zie je twee kinderen die zich als keizer hebben verkleed. De kleinste zit op de drakentroon; beiden dragen gele kleding, een kleur die alleen door de keizer gedragen werd. Geel is de kleur van de keizerlijke macht en de kleur van het element aarde. De eerste keizer van China stond bekend als Huang Di, oftewel de ‘Gele Keizer’ en in veel dynastieën had alleen de keizer het recht gele keizerlijke gewaden te dragen. De Gele Rivier is de moederrivier van China die door 9 provincies meandert en is daarnaast de bakermat van de Chinese beschaving. De jongens hebben veel plezier en wij mogen meegenieten. Hoe anders was het in de tijd van Pu Yi: als je hem aankeek, kreeg je de doodstraf!

'296588' door pddenooijer '296588' door pddenooijer

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Welke leeftijd?

pddenooijer

Het is zo lastig inschatten welke leeftijd de oudere mensen hebben in China. Neem deze vrouw, een prachtige verschijning. Tja, je gaat natuurlijk niet naar de leeftijd vragen. Ik was al gelukkig met de foto, maar het benieuwd me wel.....

'293935' door pddenooijer '293935' door pddenooijer

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Opera

pddenooijer

In oktober jongstleden waren wij in Beijing en woonde wij een Chinese opera bij. Het is een Chinese traditie die teruggaat tot de keizerlijke (quing) dynastieen. Chinese opera combineert zang,dans en akrobatiek en is een lust voor het oog. Of het ook een lust voor het oor is, laat ik in het midden... Hoe dan ook, de make up is ook geweldig. Kortom, als je in China bent ga dan eens kijken!