Cambodja foto's & tips

'151492' door movos '151492' door movos

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Dapau Wat

movos

De tempels van Angkor domineren Cambodja’s verleden, heden en toekomst. Het is een wereldwonder en met recht de belangrijkste attractie van het land. Ta Prohm is één van de meest spectaculaire tempels. Grote delen van de tempel zijn overwoekerd door de omringende jungle. Ta Prohm is ook één van de meest gefotografeerde tempels. Mede door het felle licht resulteert dit meestal in standaard plaatjes. Paul van het RR duo Dapau heeft voor mij deze foto bewerkt, waardoor de mysterieuze sfeer van deze tempel helemaal tot zijn recht komt!

'376701' door hbplaatjes '376701' door hbplaatjes

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Bayon Angkor Thom

hbplaatjes

De plaats Siem Reap ligt in het noordwesten van Cambodja en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor. Angkor is een groot gebied met Khmertempels uit de periode 802-1431 na Chr. d Het bekendste tempelcomplex is Angkor Wat. Er zijn echter veel andere complexen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Eén van de mooiste complexen is Angkor Thom. Dit complex alleen al is een vierkant van 3 bij 3 kilometer. Angkor Thom is vooral bekend door de lachende gezichten op de stadspporten en op de torens van de Bayon. De Bayontempel is het centrale complex in Angkor Thom. De omgeving van deze tempel is weelderig groen. De tempel is voor een groot deel gerestaureerd en aan het oerwoud onyttrokken. Waar de ,voor Angkor Thom zo kenmerkende, lachende gezichten op slaan die op de torens van de Bayon zijn afgebeeld is nog steeds een mysterie. Dat neemt niet weg dat het prachtig is om te zien en je weg kan dromen in vervlogen tijden.

'160030' door Graaf '160030' door Graaf

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Kleuraccent

Graaf

In de tempels van Angkor zie je veel monniken lopen. Ze geven een mooi kleurig accent aan je foto's, vaak gaan ze al op strategische plekjes zitten. Hier bij de ingang van de hoofdtempel van Angkor Wat.

'198363' door sunshine78 '198363' door sunshine78

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Indiana Jones...

sunshine78

De enige tempel uit de khmer tijd in het Ankor watt gebied, die nog intact is gelaten.. Voor mij ook meteen de mooiste tempel.. De Ta prohm ook wel Jungle Wat genoemd....Omgeven door jungle, omwoekerd door wortels van bomen,groen getint door de natuur, krijgen de prachtige beelden en de tempel iets mysterieus en sprookjesachtig.. Het lijkt net alsof er tussen de wortels een man verscholen zit..een heel bijzondere plek ontdekt in 1860

'552609' door reysigers '552609' door reysigers

CambodjaPhnom-Penh

CambodjaPhnom-Penh

Gezellige drukte.

reysigers

Ieder weekend is er hier een gezellige drukte op het plein voor het koninklijk paleis en de zilveren tempel in Phnom Penh. Gezinnen en families hebben een picknick en genieten van het samen zijn. Monniken die druk bezig zijn met fotograferen en duiven voeren, kinderen die zich laten verwennen met ballonnen, lekkere hapjes overal en nog veel meer. Heerlijk om hier te zijn.

'286505' door biancavanderwerf '286505' door biancavanderwerf

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

These walls that stil

biancavanderwerf

Na al dat China geweld weer eens 1 uit de oude doos :-), Ben echt verliefd op de Angkor Wat, jammer dat het er zo razend druk is, maar hoop er zeker nog eens terug te keren!!

'434070' door Cas1984 '434070' door Cas1984

CambodjaPhnom-Penh

CambodjaPhnom-Penh

Walking lonely on the

Cas1984

Dit meisje werkt op een vuilnisbelt in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Ze is nog maar 11 jaar. Haar huisje is in rook gehuld. De rook, afkomstig van brandend plastic afval, bestaat uit toxines en andere giftige stoffen. Het moment waarop ik deze foto maakte hield ze haar handen naast haar lichaam. Wou ze me zo aantonen hoe hopeloos haar situatie is?

'221015' door Suus71 '221015' door Suus71

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Gefrituurde spin!

Suus71

Een lokale delicatesse: gefrituurde vogelspin! Tijdens de rit van Siem Reap naar Phnom Penh, stoppen we in dit beroemde dorp. De locals eten de spinnen alsof het een heerlijke snack is... Voor ons toch wel een drempel om hier je tanden in te zetten. Maar geloof het of niet, de spin smaakt naar kip!

'461949' door harfra '461949' door harfra

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Eenzaam

harfra

Bij de ingang van de tempel Ta Prohm stond dit meisje moederziel alleen, leunend tegen een paal, de toeristen te observeren. Als ze te veel aandacht kreeg verschool ze zich achter de muren van deze prachtige tempel.

'65907' door biancavanderwerf '65907' door biancavanderwerf

CambodjaSihanoukville

CambodjaSihanoukville

Paradise sunset

biancavanderwerf

Op een van de laatste dagen van onze reis nog fijn een zonsondergangetje mee kunnen pikken. Hier kan ik van blijven dromen :-). Fijn weekend!

'339336' door Kymmie '339336' door Kymmie

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Vissen

Kymmie

Dat vissen niet alleen een mannen karwei is, bewijst deze dame maar weer eens. Op een krakkemikkig bootje deinend op de golven van de rivier staat zij haar mannetje.

'486798' door harfra '486798' door harfra

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Dagdromen

harfra

Niet ver van Angkor Wat stond dit meisje bij de tempel Ta Prohm. Waarschijnlijk kan dit meisje niet naar school. Simpelweg omdat de ouders dit niet kunnen betalen. De kinderen worden vaak door de ouders op pad gestuurd om lege blikjes en flesjes te verzamelen. Met dit geld kan het gezin dan weer wat eten kopen. Een schrijnend contrast met het toeristische Angkor Wat.

'72983' door gorke '72983' door gorke

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Fietsen

gorke

Tijdens een fietstocht in de omgeving van Siem Reap kom je door prachtige dorpjes waar de tijd is stil blijven staan

'152854' door movos '152854' door movos

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Angkor

movos

Angkor is het symbool van Cambodja. Het is afgebeeld op de nationale vlag en wordt door talloze bedrijven gebruikt als handelsmerk. Alles in Cambodja lijkt te draaien om Angkor. Zo kun je in heel Cambodja Angkor Bier verkrijgen, Angkor suiker in je koffie doen, je wassen met Angkor zeep, Angkor rijst eten en betalen met biljetten waarop Angkor staat afgebeeld. Er zijn zelfs aspirientjes en condooms van het merk Angkor of Angkor sigaretten die je dan weer kan aansteken met Angkor lucifers.

'236537' door Everlasting '236537' door Everlasting

CambodjaKratie

CambodjaKratie

Taxi or Rodeo

Everlasting

In the theme of 'Bijzondere vervoermiddelen' this taxi from Snoul to Kratie was 'heel bijzonder". Packing the people into the taxi is precision work. The people that you see still standing are waiting to be directed to their place, the goods bought in the market are tied to the sides, including the live chickens, When this taxi pulled away, the front wheels left the ground, like a buckign horse at a rodeo, admist roars of laughter, unfortunately my camera was already back in my bag and I was taking my seat in another taxi. The monk stands patiently and watches, he sits in the front next to the driver - a monks privilege

'554083' door reysigers '554083' door reysigers

CambodjaPhnom-Penh

CambodjaPhnom-Penh

Duiven verwennen

reysigers

Een gezellige drukte op het plein voor het koninklijk paleis en de zilveren tempel in Phnom Penh. Gezinnen en families hebben een picknick en genieten van het samen zijn. Monniken die druk bezig zijn met fotograferen en duiven voeren, kinderen die zich laten verwennen met ballonnen, lekkere hapjes overal en nog veel meer. Phnom Penh heeft een aantal heftige bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn. Daarnaast kan je nog een aantal Pagodes en markten bekijken.

'457498' door JaccoenLaurie '457498' door JaccoenLaurie

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Walkway to Neak Pean

JaccoenLaurie

Dit is de weg naar Neak Pean, een van de vele tempels in het Angkor Archaeological Park. Wij vonden persoonlijk de weg ernaartoe veel mooier dan de tempel zelf. Zo veel mooier dat we de tempel eigenlijk nooit bereikt hebben (maar wel foto's van gezien, anders kunnen we natuurlijk niet oordelen). We hebben ons een tijd lang kostelijk vermaakt met het schieten van foto's van de talrijke kale bomen die in het water staan.

'456773' door wisseschout '456773' door wisseschout

CambodjaAngkor

CambodjaAngkor

Oranje lolly

wisseschout

Op deze plaats heb ik een soort drieluik gemaakt van allemaal voorbij rennende monniken. Ze hangen nu aan de muur. Ik heb er ooit al eens eentje eerder geplaatst. Op deze foto heeft de linkse monnik een oranje lolly in zijn hand. Het is vrij vroeg in de morgen genomen zodat er nog geen busladingen toeristen gearriveerd zijn. Wel had het net flink geregend. Tip uit Columbus nr 9 Tip1,

'152037' door Dapau '152037' door Dapau

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Novice Monks

Dapau

Deze twee jonge monniken hielden zonder te vragen halt. Mooi moment voor een foto met daarna een korte conversatie met handen en voeten

'448760' door JaccoenLaurie '448760' door JaccoenLaurie

CambodjaZuid Cambodja en de kust

CambodjaZuid Cambodja en de kust

Bliksemenergie!

JaccoenLaurie

Hoe gaaf zou het zijn om energie uit bliksem te kunnen gebruiken? Het is gebleken dat één inslag genoeg energie bevat om een huishouden een maand lang van alle benodigde energie te voorzien, namelijk meer dan 5 miljard joule. Onderzoekers zeggen dat het met de nodige investeringen in principe mogelijk is, maar dat het lastig is om te voorspellen waar bliksem inslaat. Dat maakt het minder ideaal, maar er zijn ook plaatsen in de wereld waar bliksem wel vaak op dezelfde plek inslaat. Een zo’n plaats is het grootste meer in Zuid-Amerika, het Maracaibo meer. De plaats van de eeuwige bliksemstorm. Het bliksemt hier 260 dagen per jaar ten minste 10 uur per dag. Gemiddeld slaat de bliksem hier elk jaar 1,2 miljoen keer in. Een klein rekensommetje geeft dat hier heel erg veel potentiële duurzame energie in verborgen zit. Misschien is het mogelijk om deze energie op te vangen en vervolgens te vervoeren naar andere plaatsen. Dat zou (een deel van) de wereld een stuk duurzamer maken. De foto en het idee zijn ontstaan in Cambodja, op het eiland Koh Rong Samloem. Opzoek naar de zonsopkomst werden we hier verrast door een indrukwekkende bliksemstorm.

'159613' door fantesmik '159613' door fantesmik

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Balance...NR.100

fantesmik

Voor mijn honderdste foto keer ik in gedachten terug naar Angkor, ik noem deze foto Balance…Voor mijn gevoel één van de mooiste plekken op aarde…en als je de vele bezoekers er niet bij denkt is het een plaats die een geweldige rust uitstraalt. Ik kan er uren vertoeven onder het genot van een stokbroodje met een stukje kaas…vooral op één plek blijven zitten en alles op je laten inwerken…kan géén “Mental Coach” tegenop…grapje. Deze foto is gemaakt ’s avonds op weg terug naar Siem Reap…en natuurlijk op de fiets!

'484353' door petra0212 '484353' door petra0212

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Tonlé Sapmeer

petra0212

Het Tonlé Sapmeer is een meer in de laagvlakte die ongeveer 7,5% van Cambodja beslaat. Vijf provincies grenzen aan het meer. De naam Tonlé Sap betekent in het Khmer "Zoetwaterrivier", maar wordt vaak vertaald als "Groot Meer".Dit meer beslaat ongeveer 2590 vierkante kilometer in de droge tijd, maar zwelt in de regentijd aan tot een oppervlakte van 24.605 vierkante kilometer. Tijdens de droge tijd vloeit water het meer uit via de Tonlé Saprivier in de Mekong bij Phnom Penh. Tijdens de regentijd is de waterstand in de Mekong echter zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sapmeer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het meer is tijdens de regentijd een paaigrond voor vis en is dan ook een zeer rijke visgrond na de regentijd als het water zich terugtrekt. De vis komt dan letterlijk uit de "lucht" (bomen) vallen. In de nabijheid van dit meer hebben zich door de vruchtbare grond en de rijke visvangsten de eerste beschavingen in Cambodja ontwikkeld, namelijk die van Chenla en het Khmer-rijk. (bron WikiPedia). Het was een bewolkte dag maar precies op dit moment was er een gat in de wolken .Heel even maar werd het buine meer verlicht en liep het zonnespoor via mensen die in de deuropening zaten. ( als je goed kijkt)

'491840' door harfra '491840' door harfra

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Kijkje in het verlede

harfra

Angkor Wat is één van de drukstbezochte tempels van Cambodja. Onze tuktuk chauffeur had een goede tip. Wil je rustig kunnen wandelen zonder gigantische hordes toeristen, dan moet je ’s morgens vroeg gaan. Het licht is dan niet op z’n mooist, maar je kunt dan wel op je gemak leuke opnames maken. Als ’s middags Angkor Wat volstroomt met toeristen, kun je de omliggende tempels bezoeken waar het op dat moment dan nog relatief rustig is.

'164231' door movos '164231' door movos

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Snacks

movos

Een verkoopster op de locale markt gebaart me om richting haar kraampje te komen. De snacks die ze verkoopt doen wonderen voor de neus en zeker voor het oog. Gebakken kakkerlakken, wormen, sprinkhanen, gefrituurde spinnen en andere beestjes, die je het liefst met een spuitbus insectenverdelger wil bestrijden, passeren hier de revue. Cambodja is de place to be voor deze exotische lekkernijen. Mij kan het vooralsnog niet bekoren; een onbekend visje is voor mij al exotisch genoeg.