Parovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mysterieus Bhutan

Parovallei,
Bhutan


Bhutan, het land van de donderdraak, ligt hoog in de Himalaya. Je komt er niet zo makkelijk, want er is maar een vliegveld en de aanvliegroute is kort gezegd spectaculair.
Wij kwamen via Sikkim Bhutan binnen bij Puentsholing. Van het hectische India naar het opgeruimde Bhutan: je bent meteen in een andere wereld.
De huizen zijn alle in dezelfde stijl gebouwd en versierd met prachtige boeddhistische motieven, de kleurige kleding voor het werk en officiële gelegenheden is verplicht en je ziet in iedere stad of dorp gebedsmolens die de hele dag in gang gehouden worden om te bidden voor het nationaal geluk, dat in dit land gaat boven het nationaal product.
De koning wordt op handen en op het hart gedragen in de vorm van een button en het landschap is spectaculair zoals je hier ziet.

Is er dan niets vervelends in Bhutan? Jawel, voor ons westerlingen is het voedsel veel te heet. Men eet er pepers en pepers en nog eens pepers met kaassaus en varens als groente. Bij een buffet staat meestal een schotel speciaal voor toeristen. Neem die dan ook, want de vlammen slaan je echt uit.

Om de eigen identiteit van het land te beschermen en het aantal toeristen te beperken betaal je een vast bedrag per dag, variërend van 200 tot 250 dollar, afhankelijk van het seizoen en aantal personen. Het lijkt veel, maar alles is inclusief: verblijf, maaltijden, gids, excursies, vervoer en vliegreis vanaf Paro naar Delhi.
Voorlopig is het niet mogelijk naar Bhutan te reizen, de grenzen zijn gesloten. Het aantal Covid gevallen ligt sinds het begin van de epidemie op 716. Gelukkig is er nog niemand overleden.
Maar zodra het kan: ga kennismaken met deze andere wereld.