Bangladesh foto's & tips

'164426' door Dapau '164426' door Dapau

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Dreamer

Dapau

In het hele vroege ochtendlicht kijkt deze jonge monnik nog wat dromerig voor zich uit door een open kloosterraam

'553068' door ingridkoedood '553068' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Die ogen!

ingridkoedood

Die ogen! Je zou denken als blikken konden doden. Niets is minder waar. Na een paar fotootjes kwam ze helemaal los en vond ze het leuk om op de foto te gaan.

'173906' door Dapau '173906' door Dapau

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Helpende Hand

Dapau

Soms zijn ouders te arm om hun eigen kinderen op te voeden. Het plaatselijke klooster vangt die kinderen op, geeft ze eten en helpt met scholing. Op deze manier krijgen de kinderen weer de kans om later iets terug te doen voor hun gemeenschap. (groot bekijken)

'549550' door ingridkoedood '549550' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh..

ingridkoedood

Mensen zijn de hele nacht onderweg om naar de markt in Dhaka te komen. En als het werk dan gedaan is dan is het tijd voor een dutje. Waar? Dat maakt niet uit. Dat kan overal. En om dan toch nog een beetje lekker te willen liggen, gebruik je gewoon je basket. Welterusten!

'549735' door ingridkoedood '549735' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh X

ingridkoedood

Het meest kenmerkende van Bangladesh is de grote overbevolking.Ik heb gelezen dat het land met ruim 150 miljoen inwoners behoort tot de dichtstbevolkte landen van de wereld. Bangladesh is drie keer dichter bevolkt dan India en 7 keer meer dan China. Voor Nederland is de situatie te vergelijken wanneer het inwonersaantal 40 à 45 miljoen zou zijn. Een zeer groot deel van de bevolking leeft in kleine bamboehuisjes zonder elektriciteit en stromend water. Het opleidingsniveau is laag, meer dan de helft is analfabeet.

'342395' door Giraffe '342395' door Giraffe

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Verlegen

Giraffe

De Mru, één van de etnische groepen in de Chittagong Hill Tracts zien niet zo vaak blanke mensen. Ons bezoek aan het dorp trok dan ook onmiddellijk de aandacht van alle kinderen. Sommigen waren heel stoer en kwamen dichtbij, anderen keken liever van een afstandje. Toen ze eenmaal op mijn scherm van de camera zichzelf terug konden zien was het ijs gebroken. Ook dit verlegen meisje gaf met een bescheiden knikje toestemming voor een foto.

'550228' door ingridkoedood '550228' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Child labour in...Ban

ingridkoedood

Kinderarbeid in Bangladesh. Toevallig zag ik vandaag op rtl z een stukje over kinderarbeid in Bangladesh. Het zou zich hebben verplaatst. Toen ik in Dhaka was had ik het er met iemand over. Wij, de westerse wereld (de H&M, Zara etc) kan wel zeggen dat er in de kledingfabrieken geen kinderarbeid mag plaatsvinden maar dan ben je er natuurlijk niet. Het schijnt namelijk nu zo te zijn dat de kinderen niet meer in de fabrieken (met airco en andere voorzieningen) werken maar in illegale naaiateliers met hele slechte voorzieningen. Denken wij dat we de mensen helpen maar het tegenovergestelde is waar. Van de drup in de regen. Waarom zorgen we er niet voor dat de ouders meer verdienen zodat de kinderen naar school kunnen. Of laat de kinderen een paar uurtjes werken en zorg dat de fabrieken school faciliteiten regelen. Volgens mij help je dan echt de mensen en kunnen de kinderen bouwen aan een betere toekomst. Dit jongetje werkt op een scheepswerf. Hij staat de hele dag die zwarte rook aan het inademen. Vreselijk om te zien.

'546596' door Everlasting '546596' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

A day in the life at.

Everlasting

Sadarghat on the river Buriganga, is one of the most busiest and dynamic places in Dhaka. Small boats constantly cross the river to and fro. Here the dabawhalahs are ferried across the river. The word “dabbawalah” , means “one who carries a box”. “Dabba” means a box (usually a cylindrical tin or aluminium container). The closest meaning of the dabbawala in English would be the “lunch box delivery man. And whats for lunch - we guess, pulses, vegetables, a small piece of mutton, about 4 chapatis and rice and don't forget the pickle.

'485448' door Everlasting '485448' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

A flower in the river

Everlasting

Small boats that ferry the passengers to and from the larger ships in one of the busiest passenger terminals in the world, Sadarghat, Old Dhaka wait patiently for their turn. I liked the form the smalls boats made, a flower in the river.

'547767' door ingridkoedood '547767' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh I

ingridkoedood

Deze jongen werkt 7 dagen achter elkaar om geld te verdienen om zijn studie te bekostigen. Na deze 7 dagen gaat hij weer terug naar school. Wat voor werk hij doet? Kolen van schepen halen. Hoe? Een mand wordt gevuld en vervolgens draagt hij het op zijn hoofd via een smalle plank de boot af. Inkomsten? Max 3 euro per dag. Gewicht per mand 50 kilo!

'161496' door Dapau '161496' door Dapau

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Even wennen

Dapau

Bangladesh is een bijzonder land met bijzondere minderheden groepen. Voor een filmproject mocht ik (Paul) daarheen om in een afgesloten gebied in het land te filmen. Zo kom je nog es bij mooie mensen thuis. Voor het dochtertje in dit gezin was dat even wennen, maar dat kwam uiteindelijk helemaal goed. Dit is in een 'Marma' dorp. (groot bekijken)

'553547' door ingridkoedood '553547' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Panne

ingridkoedood

Ik weet niet of er in Bangladesh de ANWB bestaat maar deze vrachtwagen gaat het zeker niet meer doen ;) Dit wrak stond ergens op de grote markt in Dhaka. Ik moet eerlijk bekennen dat we aan deze man gevraagd hebben om in de auto te gaan zitten. In Bangladesh wil iedereen op de foto dus dit was geen probleem. Het maakt het plaatje compleet ;)

'552768' door ingridkoedood '552768' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Steentje bijdragen

ingridkoedood

Deze kindjes zoeken in de berg stof steentjes die uit de verbrandingsoven komen. In deze oven worden de bakstenen gebakken. Op deze steentjes kan de familie eten koken. Zo draagt iedereen klein en groot een steentje bij.

'534852' door Everlasting '534852' door Everlasting

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Foraging

Everlasting

The use of medicinal plants as a herbal remedy for many common ailments is part of the traditional heritage in many rural Bangladeshi areas especially in the he CHT. The Chakma tribe are said to have the most extensive knowledge and foraging for plants and herbs is a daily chore mostly carried out by the elder women.

'271695' door Fotoof '271695' door Fotoof

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Rickshaw file

Fotoof

Bangladesh is een van de dichtsbevolkte en armste landen ter wereld. Veel mensen hebben geen auto, en een rickshaw (fietstaxi) is dan ook een veel gebruikt vervoermiddel om je voort te bewegen in de stad. Er zijn er letterlijk honderden! En zoals wij in Nederland vaak met de auto in de file staan, zo sta je in Bangladesh met de rickshaw in de 'file'....

'515810' door Everlasting '515810' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Pan seller in...Shank

Everlasting

A pan seller sits in Shankhari Bazar, the main bazar in the Hindu area of Old Dhaka. The street where almost every building has been inhabited by the Hindu artisans. The pan seller (just look at his hand mart cart) sits outside Pratidwandi, the maker of traditional instruments, you can see the instruments that he and his family for generations have made on the advertisement on the wall. Next stop, we will go into the shop.

'391818' door Everlasting '391818' door Everlasting

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

A glimpse in the...ki

Everlasting

I mentioned in my last photo that the grandmother was in the kitchen cooking our meal while the children sat and watched us. Here she is, in her simple but organized kitchen. The fire and floor of the kitchen is made from a mixture of clay and cow poop, (good to keep the flies away in the summer!!). A few basic utensils is all she needs to cook the family dinner of rice, curried vegetables lentils.

'299814' door hboluijt '299814' door hboluijt

BangladeshKhulna

BangladeshKhulna

Come come...

hboluijt

Wat opvalt in Bangladesh zijn de mensen en wat de mensen opvalt is een toerist. Aandacht, intense aandacht van soms wel 30 mensen die zich met verbaasde blikken om je heen vouwen. De mensen zijn enorm nieuwsgierig vooral als het gaat om een westerling die sommige nog nooit gezien hebben en anderen zelden. Ze zijn hongerig naar kennis, stellen heel veel vragen en hebben overal een mening over die ze graag met je delen. Sommigen spreken een woordje Engels en gaan het lijstje vragen af dat iedere Bengalees lijkt te kennen. De een kent meer vragen dan de andere, maar zelfs al kennen ze alleen "I am fine, thank you" en weten ze totaal niet in welke context het te gebruiken, doen ze het toch.

'485777' door Everlasting '485777' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Short back and sides.

Everlasting

Having just paid far too much to have my hair cut I had to think of the street barbers that I saw in Bangladesh. A pair of scissors and a comb, a chair of sorts, maybe a mirror and you can start your business. Friday is a busy day for trade as people visit the mosque and the weekly goat market.

'185204' door Dapau '185204' door Dapau

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Monk FM

Dapau

Deze monnik was erg blij met wat batterijen uit het westen. Het gebied is echter zo afgelegen dat er slechts gekraak en wat ruis uit het apparaat kwam. Voor hem wellicht geluiden uit het hiernamaals

'548975' door ingridkoedood '548975' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh X

ingridkoedood

Net buiten Dhaka is het landschap voorzien van schoorstenen met daaruit zwarte rook. In de ovens van deze schoorstenen worden bakstenen gebakken. Het gebied is immens. De mensen wonen bij deze bakstenen en vullen hun dagen o.a. met het verplaatsen van de bakstenen. Een ontzettende zware maar ook heel stoffige klus. Mijn camera sloeg meerdere keren op een error. Het is ongelooflijk hoe voornamelijk de mannen de stenen verplaatsen op hun hoofd.

'383004' door Everlasting '383004' door Everlasting

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

The Hanging bridge

Everlasting

Trekking in the Chittagong Hill Tracts is relatively easy as long as you have a head for heights. There are a few hanging bridges that you have to cross including the larger Thanchi bridge that we had to cross on our second day. The bridge swings quite considerably as you walk over.

'169542' door Dapau '169542' door Dapau

BangladeshChittagong

BangladeshChittagong

Dishes

Dapau

Zoals op wel meer plekken op deze aarde wordt ook hier de rivier gebruikt om jezelf, je kleren en de vaat te wassen. Als afwasborstel gebruikt deze Marma-vrouw een polletje gedroogd gras

'547834' door ingridkoedood '547834' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh..

ingridkoedood

Werken op een scheepswerf is lawaaiig, stoffig en zwaar. Op deze werf worden schepen met de hand gerepareerd of nieuw gebouwd. Alles komt op mankracht neer. Persoonlijke beschermingsmiddelen buiten een bril kennen ze niet. Gewoon op je teenslippers en zonder handschoenen en dergelijke.