Gobustan NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Moddervulkaan

Gobustan NP,
Azerbeidzjan


Ten zuiden van Baku ligt NP Gobustan. Dat is vooral bekend om zijn rotstekeningen, maar nog een kilometer of 12 ten zuiden daarvan liggen de moddervulkanen.
In een surrealistisch, desolaat maanlandschap zijn er wat heuveltjes te zien. Die heuveltjes zijn de moddervulkanen. Hierin zit modder en gas opgeslagen en af en toe "barsten ze uit". Dat klinkt spectaculairder dan het meestal is. Maar het is evengoed een leuke bezienswaardigheid. Het gas en de modder borrelen omhoog en plotseling kan de modder hoger de lucht ingeblazen worden, waardoor het inderdaad op een vulkaanuitbarsting lijkt.
Volgens onze gids is de modder goed voor de huid en gaat het rimpels tegen. De modder is niet heet, dus je kunt het gewoon aanraken. Als je een leeg flesje ee neemt, kun je deze vullen en heb je meteen een leuk souvernier. Neem dan ook meteen iets mee om je handen weer schoon te maken, want de modder is dik en olie-achtig.
Vanuit Baku worden verschillende (halve) dagtochten aangeboden naar de rotstekeningen en de moddervulkanen. Wij maakten een combi-dagtocht die ook nog naar Yagar dag (het eeuwig brandende vuur) en Atashgah (de vuurtempel) ging. Zeker een aanrader als je weinig tijd hebt, maar toch veel wilt zien.