Armenië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zelf rijden in Armenië? Doen!

Armenië


Armenië is een relatief klein land met enorm veel bezienswaardigheden, die vaak niet direct langs de weg of in een dorp / stad liggen. Dat maakt het nogal tijdrovend om het land door te reizen met het openbaar vervoer. De busjes komen wel ongeveer overal, maar vaak vertrekken ze maar een paar keer per dag naar een afgelegen bestemming.

Je kunt natuurlijk ook taxis regelen om de verschillende sites te bezoeken. De taxichauffeurs rijden graag overal naar toe en wachten ook wel op je voor de terugreis. Maar ook dan ben je best wat tijd kwijt met het regelen en onderhandelen over de prijs.

Een niet veel gebruikte optie is zelf een auto huren. De reisgidsen raden dit ook niet echt aan, omdat de wegen slecht zouden zijn en de rijstijl van de Armeniers nog slechter. Wij hebben de afgelopen weken ervaren dat dit allemaal reuze mee valt. Je hebt nog wel eens een weg met gaten en natuurlijke drempels, maar er is behoorlijk geïnvesteerd in de 'snelwegen'. Door het bergachtige karakter haal je toch nauwelijks de 90 km per uur. Ook het gedrag van de mede weggebruikers valt in de praktijk erg mee. Waarschijnlijk door de aanwezigheid van veel verkeerspolitie, die niet schroomt om automobilisten aan de kant te zetten.

Wij hebben het zelf rijden door Armenie en Nagorno Karabach zeer positief ervaren. Stoppen wanneer je wilt om van de schitterende uitzichten te genieten, om langs de kant van de weg fruit of noten te kopen of zomaar een onverwachte afslag nemen omdat er een bordje naar een mooie plek staat. De 'eigen' auto geeft je enorm veel vrijheden.

Er zijn internationale en lokale verhuurbedrijven aanwezig in Yerevan en op het vliegveld (o.a. Hertz en Sixt) en de procedures zijn vrij eenvoudig.

Om optimaal van Armenie te genieten huur je natuurlijk de beroemde / beruchte Lada Niva. Nu is elke 2e auto in Armenie een Lada en daarvan ongeveer 30% een Niva. En dat is niet voor niks. Dit ijzersterke trekpaard(je) brengt je over de stijle wegen en de meest beroerde zand/rotspaden. Want die zijn er natuurlijk ook nog erg veel in Armenie. Maar de beloning van een tijdje stuiteren, bonken en klotsen is dan altijd een schitterende en afgelegen (dus zonder hordes toeristen) bezienswaardigheid.

Dus als je door Armenie gaat reizen, doe dit met een Lada Niva.. Je valt dan ook niet echt op tussen de 'locals'!