Dit is het land met ’s werelds meeste erfgoederen image

Dit is het land met ’s werelds meeste erfgoederen

Sommige landen zijn al blij als ze over een handvol Unesco-werelderfgoederen beschikken. Maar in dit land struikel je er bijna over. Dit zijn de bekendste én hun Columbus-alternatieven.  


Herken jij deze kustlijn? (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

Wat is nou het land met de meeste erfgoederen op aarde? We gingen er op de redactie eens goed voor zitten en kwamen tot de volgende gezamenlijke conclusie: het zal wel China zijn. Of anders de VS … Maar wat blijkt? Ons UQ - Unesco-quotiënt – is niet om over naar huis te schrijven. Want van de vijf hoogst genoteerde landen liggen er maar liefst vier in Europa. Zo staat achter China Spanje op drie, Frankrijk op vier en Duitsland op vijf. Wie denk jij dat er op één staat? 


Deze stad herken je vast uit duizenden ... (Foto: Hanneke de Vries © Columbus Travel)

Ciao bella!

Juist, Italië staat op één. Van de 1092 werelderfgoederen bevinden zich er 54 in Italië. Komt neer op zo’n vijf procent. Dit zijn de bekendste:

1. Amalfikust

De Amalfikust en het eiland Capri hebben naar verluidt de mooiste kustlijn van Italië. Romeinse keizers bouwden er al hun vakantiehuizen. Sinds er halverwege de twintigste eeuw een ijzingwekkende kronkelweg werd aangelegd, is de streek een magneet voor de jetset: schrijvers, politici, filmsterren, componisten en steenrijke ondernemers. 

Columbus-alternatief: het baaitje van Furore heeft een van de meest authentieke kiezelstrandjes van de Amalfikust. Zonder parasols en ligbedden, maar mét Italianen, kleine vissersbootjes en een onooglijk restaurantje waar je heerlijke vis kunt eten.

2. Dolomieten

Steile kliffen, ijzige vlaktes, weidse vergezichten; de Noord-Italiaanse Dolomieten-bergketen telt 18 toppen van boven de drieduizend meter en behoort tot ’s werelds mooiste berglandschappen. Zuid-Tirol, de meest noordelijke regio van Italië, leent zich ook bij uitstek om even gas terug te nemen. Weg van de massa, in stilte genieten van het natuurschoon en culinaire hoogstandjes.

Columbus-alternatief: gasten van Alpenbadl Oberfrauner, een boerderij aan de voet van de Dolomieten, worden steevast ingepakt in dekens en vervolgens bedolven onder hooi. Langzaam maar zeker loopt de temperatuur in de kamer op tot 60ºC. Poriën openen, zweet begint te gutsen. Een half uur later voelen de gasten zich als herboren, alpen-wellness.bz.

3. Florence

Florence wordt alom beschouwd als de geboorteplek van de renaissancekunst. Je kunt je er dan ook nog steeds vergapen aan werken van Da Vinci en Michelangelo. En dan hebben we het nog niet eens over het eten …

Columbus-alternatief: Florence is een van de highlights van Italië, maar voor reizigers met een kleine beurs is de kunststad geen pretje. De oplossing: verblijf in een van de sfeervolle, minder toeristische plaatsjes in de regio en maak dagtripjes naar Florence. Onze favoriet is het authentieke middeleeuwse Pistoia, ongeveer dertig kilometer verderop. Overnachtingen zijn hier al snel de helft goedkoper. In het historische Residenza D’Epoca Puccini logeer je in een tweepersoonskamer met achttiende-eeuwse fresco’s, residenzadepocapuccini.com.

4. Pompeï

De uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 staat alom bekend als een van de meest verwoestende aller tijden. Stadjes als Pompeï werden er volledig door bedolven. Eeuwen later werd Pompeï weer uitgegraven en zichtbaar gemaakt voor het publiek. 

Columbus-alternatief: heb je last van hoogtevrees, dan is dit sfeervolle, voormalige klooster op een hoge klif aan de kust van Sorrento niet aan jou besteed. Kun je de kronkelende, smalle weg door olijfgaarden wél aan, dan krijg je net zo goed rillingen – van het fenomenale uitzicht op de Baai van Napels, met het eiland Ischia en de vulkaan Vesuvius. Idealiter geniet je ervan tijdens een ontbijtje bestaande uit een pittige espresso en verse ricotta en vijgen. Familie Giusso zorgt ervoor dat je aan niets te kort komt in de oorspronkelijke achttiende-eeuwse kamers. Help mee met de olijven-, wijn- of fruitoogst of trek Campanië in. Zowel het strand als de ruïnes van Pompeï en Herculaneum liggen op korte rijafstand, astapiana.com.