Columbus Travel-onderzoek: 90% van de Nederlanders wil vaker op reis (+ de 12 belangrijkste redenen waarom) image
Getty Images

Columbus Travel-onderzoek: 90% van de Nederlanders wil vaker op reis (+ de 12 belangrijkste redenen waarom)

Ruim 90% van de Nederlandse reizigers zou vaker op vakantie willen gaan. Op onze reisbestemming zijn een andere omgeving, de aanwezigheid van natuur en het klimaat bepalend voor het reisgeluk. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat wij in maart hielden onder onze lezers. 

In Columbus Travel editie 128, die 14 april verschijnt, staan we uitgebreid stil bij reisgeluk. Wat maakt onszelf als reiziger nou echt gelukkig? Welke specifieke landen en reiservaringen maken ons happy en waarom? En hoe kunnen we het geluk dat we op reis ervaren ook vinden en toepassen in ons dagelijks leven in Nederland? In deze editie gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. In aanloop daarnaartoe vroegen we jullie naar de factoren die bijdragen aan jullie reisgeluk. Maar liefst 1378 lezers van Columbus Travel deelden hun favoriete bestemmingen, hun drijfveren en voorkeuren voor vakantie. Dit zijn enkele van de belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

90% van de reizigers wil vaker reizen

We zouden massaal lieft vaker op vakantie willen gaan. Bron: Columbus Travel

Maar liefst 90% van de deelnemers aan onze survey zou vaker op reis willen: ruim 30% zou het liefst vier keer per jaar ertussenuit knijpen, terwijl 24% al genoegen zou nemen met drie keer per jaar. Ruim 7% zou zelfs tien keer of vaker willen reizen. Dat is een stuk vaker dan nu het geval is: 35% gaat nu twee keer per jaar op reis en 23% gaat slechts één keer per jaar weg. En we willen niet alleen vaker weg, maar ook langer: 77% geeft aan dat hij gelukkiger zou zijn als hij langer weg zou kunnen, idealiter langer dan twee maanden (27%). Toch doen we het als reizigers niet slecht: gemiddeld genomen reist bijna 29% van de respondenten jaarlijks minimaal één maand. Slechts 15% knijpt er maar een weekje tussenuit. 


Natuur, klimaat en een andere omgeving zijn belangrijke factoren voor ons reisgeluk

Natuur, klimaat en een andere omgeving dragen het meest bij aan ons reisgeluk. Bron: Columbus Travel
De wens om vaker te reizen hangt samen met het verlangen om nieuwe ervaringen op te doen: negen op de tien reizigers zijn het gelukkigst als zij steeds weer naar een nieuwe bestemming af kunnen reizen. Slechts 11% reist juist het liefst vaker naar dezelfde plek. Dat een andere omgeving bijdraagt aan ons reisgeluk mag duidelijk zijn. Daarbij speelt natuur een grote rol: ruim 70% van de Columbus-lezers geeft aan dat de aanwezigheid daarvan doorslaggevend is voor hun reisgeluk. Ook het klimaat (58%), de mogelijkheid om te ontspannen (47%) en de gastvrijheid van de lokale bevolking (42%) zijn van groot belang.


Het reisgeluk ontstaat al vóór de vakantie

Deze reiservaringen maken reizigers het meest gelukkig. Bron: Columbus Travel
Hoewel we het liefst nieuwe plekken ontdekken, doen we dat wel graag goed voorbereid. Ruim de helft van de reizigers is het gelukkigst als zij hun reis van tevoren zo goed mogelijk kunnen plannen. Iets minder dan de helft geeft zich graag over aan het onbekende en is het gelukkigst als zij ‘go with the flow’ kunnen reizen. Opvallend genoeg geeft bijna de helft van alle respondenten aan dat voorpret en voorbereidingen voor de reis een belangrijk onderdeel van hun reisgeluk vormen. Andere reiservaringen die van groot belang zijn: bezienswaardigheden (vermeld door 50% van alle respondenten), eten en drinken (46%) en wandeltochten (39%).


Zuid-Europese bestemmingen maken ons het gelukkigst

landen waar Nederlandse reizigers het gelukkigst zijn - Columbus Travel survey
Geluk hoeft niet van ver te komen, zou bewijst het lezersonderzoek van Columbus Travel. Op de lijst van landen waar reizigers zich het gelukkigst hebben gevoeld, domineren Italië (vermeld door 11% van alle respondenten), Griekenland (10%) en Spanje (9%). Pas op de vierde plek vinden we een verre bestemming, Australië (8%), gevolgd door Noorwegen (7,7%), Indonesië (7,5%) en de Verenigde Staten (7%). Hekkensluiters in de top 10 zijn Frankrijk, Canada en Costa Rica, met circa zes procent van de stemmen. Bekijk de hele lijst van bestemmingen, inclusief tips hoe ze te bereizen. 


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.