Zo reis je goedkoop de wereld rond met de auto en de bus image
Getty Images

Zo reis je goedkoop de wereld rond met de auto en de bus

Van tuktuks tot tweedehandsauto’s en van boemeltreinen tot budgetbussen – zo beperk je de kosten onderweg tot het minimum. Dit zijn onze tips per werelddeel.

Boek een comfortabele budgetbus of camper in Noord-Amerika

Het Amerikaanse openbaarvervoernetwerk laat nogal te wensen over. Lange tijd was er zelfs maar één nationale busmaatschappij van naam: Greyhound. Vanaf medio 2018 zijn daar Megabus en Flixbus bijgekomen. Zij bieden vanaf $ 1 busreizen tussen de grote, voornamelijk Oost-Amerikaanse steden.

Wanderu is net als Skyscanner een zoekmachine die honderden bus- en treinroutes, vervoerders en prijzen vergelijkt. Check de Explore-functie. Als je hier je gewenste vertrekplaats, vertrekdatum en/of budget invoert, krijg je alle interessante bestemmingen in de wijde omtrek te zien. Vaak reis je er al voor € 5 à 10 heen. Je krijgt zowel de snelste als de goedkoopste optie te zien. Via Wanderu regel je bijvoorbeeld al een buskaartje van San Francisco naar Los Angeles voor € 12,50. 

De gaafste manier van rondreizen door Noord-Amerika is wat ons betreft per camper. Hiervoor kun je gebruik maken van een relocation deal: het transporteren van een camper van A naar B, tegen een zacht prijsje. Een soort win-winsituatie dus. Bekende aanbieders van relocation deals zijn WTC.nl, imoova.com, jucyusa.com en transfercar.com

Ook ridesharing apps zijn populair in Noord-Amerika. Gebruik voor het betere carpoolwerk Zimride, Via of Bridj (VS) of poparide.com (Canada). Via de app GasBuddy check je de laagste benzineprijzen bij jou in de buurt.


Stap in een Greyhound, tweedehandsauto of camper in Oceanië

De goedkoopste manier om rond te reizen in Australië is per bus. Met de iconische Greyhound-bussen leg je lange afstanden af voor (relatief) weinig geld. Voor busreizen in Nieuw-Zeeland kijk je op intercity.co.nz Deze bussen zijn goedkoper dan de speciale backpackerbussen.

De kosten voor een huurauto lopen in Australië en Nieuw-Zeeland al snel de spuigaten uit. Waarom déél je niet?! Via het Australische shareurride.com.au kun je een lift regelen of een lift aanbieden. Ben je voor lange tijd in Oceanië? Overweeg dan om een tweedehands auto te kopen. Met een beetje goed onderhandelen rijd je voor enkel de benzinekosten heel Australië of Nieuw-Zeeland door, want aan het einde van de rit kun je je auto weer doorverkopen. Begin je zoektocht op trademe.co.nz, de Nieuw-Zeelandse versie van Marktplaats. 

De benzineprijzen in Australië zijn overigens niet zo steady als wij gewend zijn. Op dinsdagen en woensdagen is de literprijs meestal het laagst. In het weekend en op feestdagen gaan veel Australiërs de weg op en wordt de prijs weer wat omhoog gekrikt. In het noorden is de benzine doorgaans duurder dan aan de oostkust. Geloof het of niet: bij de supermarkten Coles en Woolworths kun je benzinekortingscoupons van 4 tot 8 cent per liter scoren. Tikt toch lekker aan. 
Misschien wel de spectaculairste manier van rondreizen in Australië en Nieuw-Zeeland is per camper. Hóéft niet duur te zijn, als je gebruikmaakt van een relocation deal, het transporteren van een camper van A naar B, tegen een zacht prijsje. De bekendste aanbieder van relocation deals is imoova.com De campertypes en de ophaal- en afleverlocaties variëren.


Boek een bus of scooter in Azië

Tijdens je rondreis door Azië kun je ook gebruikmaken van 12go.asia, een site waarmee je kaartjes voor de bus, trein en ferry koopt tegen bodemtarieven. Voor een bijzondere reis in Zuidoost-Aziatische landen als Vietnam, Thailand en Indonesië kun je een scooter aanschaffen. Doe navraag in je hotel of hostel, of klop aan bij de lokale scootergarage. De gemiddelde aanschafprijs is € 130. Maar de hele truc is dat je ’m op je eindbestemming weer doorverkoopt. Er zit dan natuurlijk wat afschrijving op, maar je zou er nog steeds een prima prijs voor moeten krijgen.


Stap in de bus in Zuid-Amerika

Vliegtickets zijn doorgaans niet goedkoop in Zuid-Amerika, en het is dan ook aan te raden om lange afstanden per bus af te leggen. In Chili regel je een comfortabele busrit via recorrido.cl, in Argentinië via omnilineas.com, in Brazilië via buscaonibus.com.br, in Colombia via redbus.co en in Peru via cruzdelsur.com.pe Naast reguliere bussen rijden er in Latijns-Amerika ook minibussen (colectivos) rond, voor de korte en middellange afstand.


Pak de bus of deel een auto in Europa

Met de Flixbus reis je naar 1700 steden in 28 landen. Maar wist je ook dat je voor € 99 een InterFlix-pas kunt kopen, waarmee je naar vijf Europese steden kunt reizen?
Je kunt in West-Europa óók gebruikmaken van ridesharing apps als BlaBlaCar. Voor een paar tientjes rijd je met iemand mee. Zo cross je heel Frankrijk door van Parijs naar Bordeaux voor maar € 40.


Regel een tuktuk in Afrika

Tuktuks Aziatisch? Mooi niet, want in Afrika zijn deze koddige openbaarvervoermiddelen op drie wielen net zo gebruikelijk en goedkoop. In Ethiopië heet hij bajaj en in Kenia en Tanziana moet je op zoek naar een boda boda. In vrijwel alle Afrikaanse steden rijden ook taxibusjes rond die niet als zodanig zijn te herkennen maar je wél voor een prikkie naar de andere kant van de stad brengen. Elk land heeft een eigen naam voor ze. Zo moet je in Tanzania een dala dala aanhouden, in Nigeria een danfo of molue, in Rwanda twegerane, in Congo-Kinshasa fula fula, in Ivoorkust gbaka, in Marokko grands taxis, in Kenia, Oeganda en omringende landen matatu, enzovoort. Let op: het is nogal proppen, en de route – grofweg op basis van windrichting – is meestal onduidelijk.


 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!