Uganda

Uganda is een land gelegen in het oosten van Afrika en wordt omringd door landen als Kenia, Tanzania en Rwanda. Uganda telt ruim 37 miljoen inwoners. Het land ligt op de evenaar en heeft vooral te maken met een tropisch klimaat. Door jaren van politieke onrust is er geen grote toeristische trek naar Uganda. Nu het schrikbewind van Idi Amin voorbij is komen er wel weer meer reizigers, maar er is nog een lange weg te gaan.

De hoofdstad Kampala is een goede introductie van het land. Het is een dynamische en boeiende stad met vele gezichten. Aan de ene kant chaotisch met veel winkelend publiek, aan de andere kant luxe hotels en tuinen. Je vindt er ook overheidsgebouwen, zoals het parlamentsgebouw en de Mengo Palace, het voormalige onderkomen van de koning. Ook interessant om te bezoeken zijn de Kasubu tomben, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Op een schiereiland zo'n 35 kilometer van de hoofdstad ligt rustige stad Entebbe. Bezienswaardig zijn de botanische tuinen uit 1902 en het verzorgingscentrum voor weesdieren Entebbe Wildlife Education Center.

Uganda is vooral populair vanwege de mooie landschappen en natuur. Kort samengevat vind je er vier bergketens, regenwoud, vulkanen, meren en rivieren. Het overgrote deel van het landschap van Uganda bestaat uit plateaus en berguitlopers. Het land biedt genoeg mogelijkheden om de wildlife te verkennen in een van de vele nationale parken en niet alleen de Big Five. In Kibale Forest NP kun je zomaar oog in oog staan met chimpansees, in het Bwindi Impenetrabel Forest NP kun je op gorillatrekking en berggorilla’s spotten. Antilopen, buffels, luipaarden en hyena’s vind je in het Queen Elizabeth NP. Hier kun je tevens een boottocht maken om op zoek te gaan naar nijlpaarden.

Avonturiers zullen in Jinja aan hun trekken komen en als je van wildwatervaren houdt al helemaal! De stroomversnellingen in dit gebied horen tot de spectaculairste van de wereld. De Nijl biedt rafters allerlei mogelijkheden. Ook als je niet raft zul je onder de indruk zijn van de prachtige groene landschap en de rivier. In Oost-Uganda aan de voet van de vulkanische berg Mount Egon vind je Sipi Falls, misschien wel de mooiste watervallen van het hele land. Dit gebied leent zich met zijn afwisselende flora ook uitstekend voor wandelingen. Het is de moeite waard om hier een nachtje of twee te spenderen.

Hoewel Uganda een ontwikkelingsland én ook een van de armste landen is, kun je niet ontkennen dat het een bijzonder land is.

Informatie over Uganda

Alle highlights van Uganda

Beste foto's & tips van Uganda

'483981' door corriedewinter '483981' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Ga net na de regentij

corriedewinter

Het Queen Elizabeth NP is enorm uitgestrekt en heel gevarieerd: op sommige plaatsen is het heuvelachtig en groen, op andere plekken vlak en zanderig. De dieren hebben dus alle ruimte, wat je goed ziet aan de achtergrond van deze foto. Deze olifant klimt net omhoog vanuit de vlakte. De oranjebruine kleur komt van de rode aarde uit de poelen waar de olifanten in baden. Je ziet nu veel onge dieren, want net na de regentijd (juni) is er meer dan genoeg te eten. Wel zijn er wat meer insecten, die zich ook allemaal willen voortplanten. De olifanten hebben er last van, maar hun passagiers, de ossenpikkers, hebben er een lekker maaltje aan.

'370702' door ASchonis '370702' door ASchonis

UgandaCentraal Uganda

UgandaCentraal Uganda

Bananen

ASchonis

Onderweg kom je in Uganda heel veel mensen tegen op de fiets of op een motor. Niet net zoals bij ons, maar met twee, drie of vier personen er op. Of wat dacht je van de fiets of motor als goederentransport... Geiten, bananen, water en ga zo maar door. Deze fiets is al beladen met bananen, maar vergeleken bij wat we gezien hebben, is dit nog niets. Knap hoe mensen zo alles vervoeren.

'294960' door Joycey '294960' door Joycey

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Zonsopkomst in Bwindi

Joycey

's Ochtends vroeg op weg naar de 'gorillas in the mist'. We moesten vroeg uit de veren, maar onderweg wordt je getrakteerd op fantastische vergezichten en een schitterende zonsopkomst.

Praktische informatie over Uganda

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december t/m februari & juni t/m augustus
 • Internet extentie
  ug
 • Hoofdstad
  Kampala
 • Aantal inwoners
  25 miljoen
 • Oppervlakte
  5,7x Nederland
 • Reistijd
  9:50
 • Talen
  Engels
 • Religie
  rooms-katholiek (33%), protestants (33%), moslim (16%), inheemse geloven (18%)
 • Tijdsverschil
  2 uur later
 • Tijdverschil
  2 uur later
 • Telefooncode
  256
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Kampala (EBB)
 • Nationale feestdagen
  9 oktober Onafhankelijkheidsdag, 3 juni Dag van de Martelaren
Laat kaart zien
Door: Floor Vink
Populatie berggorillas groeit

De bedreigde populatie berggorilla’s in Oost-Afrika is met twaalf procent gegroeid ten opzichte van tien jaar geleden. In het Bwindi Nationaal Park in Uganda zijn 340 exemplaren van deze soort geteld. De totale populatie van de wereld komt daarmee op 720 berggorilla’s.

De bedreigde populatie berggorilla’s in Oost-Afrika is met twaalf procent gegroeid ten opzichte van tien jaar geleden. In het Bwindi Nationaal Park in...