Bijna een eiland: 5 adembenemende schiereilanden image

Bijna een eiland: 5 adembenemende schiereilanden

Schiereilanden bieden het beste van twee werelden. Ze zijn verbonden aan het vasteland en makkelijk bereikbaar, maar hebben wel die échte eilandensfeer. Zin in een trip naar een van deze vijf adembenemende schiereilanden?


Knoydart staat bekend als 'Britain's last wilderness' (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)

1. Knoydart, Schotland

De afgelegen locatie van het schiereiland Knoydart staat bekend als ‘Britain's last wilderness'. En terecht: geen enkele grote weg verbindt Knoydart met de rest van Schotland. De enige geasfalteerde weg op het schiereiland zelf slingert langs de kust, met doorkijkjes naar de besneeuwde pieken van het tegenoverliggende eiland Skye. Voor outdoorfanaten en rustzoekers reden genoeg voor een bezoek. Lees hier het uitgebreide artikel dat Columbus-hoofdredacteur Mark al eerder schreef over Knoydart.


De schitterende kliffen van het Ierse Dingle (Foto: Ian Schneider, Unsplash)

2. Dingle, Ierland

Dingle is een bijzonder schiereiland aan de Ierse kust, bovenin het Ierse Kerry County. De vlijmscherpe pieken van de Slieve Mish Mountains zorgen voor een indrukwekkend landschap en de Connor-bergpas is een van de hoogste bergpassen in Groot-Brittannië. Ook het strand van Inch is een dikke aanrader en staat niet voor niets bekend als een van de mooiste stranden in heel Ierland – je hebt er een prachtig uitzicht op Dingle en het nabijgelegen schierland Iveragh.


Punta Allen is een 'verborgen' natuurparadijs in Mexico (Foto: Oogstweg, Wikimedia Commons)

3. Punta Allen, Mexico

Maar weinig mensen zijn bekend met het Punta Allen schiereiland in Mexico, ook bekend als ‘Rojo Gómez’. Het paradijselijke schiereiland ligt in de gemeente Tulum en vormt het zuidelijke puntje van een landtong in de Caribische Zee. Punta Allen is een verborgen walhalla voor natuurliefhebbers. Het hele schiereiland behoort namelijk tot het biosfeerreservaat Sian Ka’an. Vanuit het afgelegen dorpje Riviera Maya kun je via een boottocht de mangrovebossen en koraalriffen ontdekken.


Een inheemse dassie op het Kaapse Schiereiland (Foto: Friedmut Abel, Wikimedia Commons)

4. Kaapse Schiereiland, Zuid-Afrika

Het ruige, Kaapse Schiereiland strekt zich uit ten zuiden van Kaapstad. Het is een rotsachtige tong die langzaam de Atlantische Oceaan inloopt en tegelijkertijd de meest zuidwestelijke punt van Afrika vormt. Je vindt er, onder andere, de befaamde Kaap de Goede Hoop, wandelroutes naar de Kaappunt, maar ook het gezellige strand van Muizenberg (ook prima voor surfers).


The Lizard is de zuidelijke punt van het Verenigd Koninkrijk (Foto: Rosebud23, Wikimedia Commons)

5. The Lizard, Engeland

Het ludiek genaamde The Lizard is een uniek schiereiland in Cornwall en de meest zuidelijke punt van het Verenigd Koninkrijk. Het Engelse Lizard staat bekend om haar lieftallige vissersdorpjes, uitstekende surfstranden en het dramatische landschap. Je gaat er trouwens niet heel veel hagedissen vinden, want de naam van het eiland is waarschijnlijk een verbastering van het oude ‘Lys ardh’.