Up-and-coming: 5 droomeilanden in de Pacific image

Up-and-coming: 5 droomeilanden in de Pacific

Langs de Stille Oceaan ligt een spreekwoordelijke schatkist aan paradijselijke ‘Pacific’ pareltjes. Ben je al bekend met deze vijf minder voorspelbare eilanden?


Kraakhelder, azuurkleurig water op Vanuatu (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

De Pacific is populair en tropische bestemmingen als Hawaï, Samoa en Fiji hebben een flinke reputatie opgebouwd. Stuk voor stuk hele mooie locaties, maar er zijn een aantal ondergewaardeerde, up-and-coming eilanden die óók dubbel en dwars de moeite waard zijn. Ken jij ze al?

1. Kyushu, Japan

Kyushu is het op twee na grootste eiland van Japan en ligt ten zuiden van Honshu en ten zuidwesten van Shikoku. Op het bergachtige eiland staat de grootste actieve vulkaan van het land, de 1592 meter hoge Mount Aso. Die seismische activiteit brengt ook enkele voordelen met zich mee, zoals de heerlijke heetwaterbronnen in het stadje Beppu. De belangrijkste stad van het eiland is Fukuoka, die véél minder bezoekers ontvangt dan Tokyo en Kyoto. Zonde! Je vind er bijvoorbeeld een samoeraikasteel en superlekkere ‘hakata’ ramen-gerechten.


Itoshima ligt vlakbij Fukuoka, op het eiland Kyushu (Foto: Tomo Nogi, Unsplash)

2. Jeju, Zuid-Korea

Jeju-do is de kleinste provincie van Zuid-Korea, in het uiterste zuiden van het land. De Koreaanse parel omvat het ‘hoofdeiland’ Jeju en enkele nabijgelegen eilandjes. Vanuit Seoul vlieg je binnen een uurtje naar deze vulkanische bestemming, ook wel bekend als het ‘Hawaï van Korea’. De vulkaan Halla-san is het onvervalste icoon van Jeju, met een indrukwekkende hoogte van 1950 meter. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen, want Jeju biedt waanzinnig mooie wandelpaden langs watervallen, theevelden en eeuwenoude lavaformaties.


Ruige golven bij de kust van het Koreaanse Jeju (Foto: Yoo Chung, Wikimedia Commons)

3. Lord Howe Island, Australië

Ten oosten van het Australische vasteland vind je het Lord Howe Island, een eiland van zo’n elf kilometer lang en drie kilometer breed. De archipel waartoe het behoort, werd in 1982 niet voor niets op de werelderfgoedlijst geplaatst! Denk aan een zeldzame collectie planten, vogels, zeeleven en een betoverende natuurlijke schoonheid. Onder het genot van het gefluit van de vogels is de fiets overigens het ideale vervoermiddel op Lord Howe. Autoverkeer is er maar weinig, dus de weg is voor jou alleen.

4. Tanna, Vanuatu

Vanuatu is een eilandengroep in de Stille Oceaan, met 69 rotspartijen en veertien grotere eilanden. Ze liggen in Melanesië, ten westen van Fiji en je vind er paradijselijke stranden en tropische wouden vol bontgekleurde vogels. Mt. Yassur op het eilandje Tanna is misschien wel de best toegankelijke werkende vulkaan op de wereld. Na een pittige wandeling van ongeveer een uur sta je boven op de kraterrand. Voor je ligt een gapende diepte vol vuur en opstijgende dampen. En dan gebeurt het: met een daverend kabaal spuugt Yasur gedurende een vijftien seconden een stortvloed aan gloeiende lava zo'n honderd meter de lucht in.


Snorkelen op Tonga (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

5. Vava’u Islands, Tonga

Ooit weleens gehoord van het land Tonga? Dit kleine koninkrijk ligt midden in de Stille Oceaan en is een van de armere landen in de Pacific. De Vava’u eilandengroep trekt de meeste bezoekers, omdat je hier in de winter met bultruggen kan zwemmen! Het toerisme is kleinschalig, maar dat betekent ook dat de onderwaterwereld beschermd is gebleven. Vanaf het eiland Nuapapu kun je een duik maken naar Mariners Cave: een bijzondere grot in een verticale rotswand. Daarnaast kun je vanaf het eiland Kapa snorkelen in de Swallows Cave, waar je de zwaluwen hun weg hoort zoeken.