9 ultieme wandelroutes voor op je bucketlist image

9 ultieme wandelroutes voor op je bucketlist

Laten we eerlijk zijn: er is geen betere manier om de planeet grondig te verkennen dan de ouderwetse benenwagen. Deze negen ultieme routes moet je een keer gelopen hebben!


De Rim-To-Rim hike in de Grand Canyon is fenomenaal (Foto: Martin Permantier (modified), Unsplash)

1. Tour Du Mont Blanc, Europa

De Tour Du Mont Blanc, oftewel de TMB, is een bloedmooie route die rondom het Mont Blancmassief in de westelijke Alpen loopt. De paden liggen in Frankrijk, Italië en Zwitserland en laten bergachtig Europa van haar allerbeste kant zien. Wil je de hele route doen? Dan ben je ongeveer elf dagen op weg.

2. Appalachian Trail, Verenigde Staten

De wereldberoemde Appalachian Trail in de Verenigde Staten begint in Georgia, eindigt in Maine en loopt in totaal door veertien verschillende staten. Deze route is hét ideale wandelavontuur om de mooiste plekjes in Amerika te verkennen, maar het is wel een flink exemplaar: reken op ongeveer 165 dagen om ‘m helemaal te lopen. Heb je een paar weken vakantie? Kies dan gewoon voor een korter gedeelte.

3. Yoshida Trail, Japan

De Yoshida Trail in Japan is een iconische route die je naar de top van de Fuji-berg leidt. De trail loopt van het Fuji Subaru station naar de bergtop en wordt jaarlijks door honderdduizenden bewandeld. En terecht, want deze route moet je een keertje gedaan hebben! De route kost je ongeveer een halve dag, maar je kunt ook bij een lager station beginnen als je op zoek bent naar meer uitdaging.


De berguitzichten rondom de Mont Blanc zijn bucketlist-waardig (Foto: Markus Henze, Unsplash)

4. Alta Via Uno, Italië

Deze epische Europese route loopt dwars door de Italiaanse Dolomieten en levert ongelofelijk mooie panoramische berguitzichten op. De Alta Via Uno kost je ongeveer tien dagen en gaat langs beroemde bergtoppen als de Tofana (3244 m), Lagazuoi (2835 m), Monte Pelmo (3168 m) en de Civetta (3220 m).

5. West Highland Way, Schotland

In Schotland ligt de meesterlijk mooie West Highland Way. De route is een favoriet onder de lokale bevolking, en met goede reden. Je komt langs een heel scala van fabelachtige landschappen, van idyllische weides tot extreem ruige bergen. De gehele West Highland Way kost je ongeveer een week om te bewandelen.

6. Arctic Circle Trail, Groenland

Deze route van bijna tweehonderd kilometer is veel minder bekend dan andere trails (er lopen jaarlijks maar driehonderd hikers), maar de echte avonturiers móéten de Arctic Circle Trail op hun lijstje zetten. Je loopt uiteraard langs prachtige ijslandschappen, maar Groenland heeft een verrassend diverse natuur. Deze uitdagende route kost je ongeveer twee weken om te voltooien.

7. Everest Base Camp Trek, Nepal

De Everest: wie kent ‘m niet? De trek naar het base camp (EBC) aan de voet van de gigantische berg is eigenlijk niet extreem moeilijk, maar de meeste wandelaars krijgen in Nepal wél te kampen met hoogteziekte. En daar kun je helaas niet voor trainen. De top van de Everest is maar liefst 8848 meter hoog, maar het base camp ligt ook al op ongeveer 5000 meter hoogte. Neem daarom de tijd en plan een kleine twee weken voor deze iconische wandelroute.


De trek naar Everest is een uitdaging, maar de moeite dubbel waard (Foto: Ted Bryan Yu, Unsplash)

8. Grand Canyon Rim-To-Rim, Verenigde Staten

Het bekende uitzicht van de Grand Canyon hebben de meeste mensen wel gezien (op foto’s of in het ‘echie’), maar de Rim-to-Rim hike is minder bekend. Sterker nog; minder dan één procent van de jaarlijkse bezoekers wandelt van de ene rand van de kloof naar de andere. Zonde, want de North Kaibab Trail en Bright Angel Trail verdienen eigenlijk een plekje op iedereens lijstje.

9. Aachener Höhenweg, Oostenrijk

De adembenemende Aachener Höhenweg in de Ötztaler Alpen werd getipt door een van onze lezers, Wietse! De Ötztaler Alpen liggen in het grensgebied van Oostenrijk en Italië en zijn al redelijk populair onder wandelaars, maar deze route is nog relatief onbekend. De Aachener Höhenweg voert je langs eenzame dalen en unieke uitzichtpunten. Bijzonder is ook de Anton-Renk-Hütte, die op een richel naast een spectaculaire waterval ligt. Ik ben in ieder geval overtuigd: een echte aanrader dus!

Nou, het lijkt erop dat het einde van mijn bucketlist nog lang niet in zicht is! Ken jij nog héle toffe wandelroutes die je in deze lijst hebt gemist? Laat het me zeker weten door hieronder een reactie achter te laten!