Zuid-Soedan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nuer stam Zuid Sudan

Zuid-Soedan


Voor mijn werk heb ik samen met mijn vrouw diverse malen in Zuid Sudan gewerkt en gewoond, Een van de stammen die we daar tegen kwamen waren de Nuer.
De Nuer zijn een confederatie van verschillende stammen die in Zuid-Soedan en in het westen van Ethiopië wonen van ongeveer 3 miljoen mensen. De Nuer zijn in het dagelijks leven bijna geheel afhankelijk van vee.De Nuer mensen eten nooit vee alleen maar omdat ze dat willen. Vee is erg heilig voor hen, dus als ze vee eten, eren ze de geest ervan. Ze eten meestal alleen het vee dat op leeftijd is of sterft door ziekte. Maar zelfs als ze dat doen, komen ze allemaal samen om rituelen, dansen of liedjes uit te voeren voor en na het slachten van het vee.
De Nuer krijgen gezichtsmarkeringen ( gaar genoemd ) als onderdeel van hun initiatie in de volwassenheid. . Het meest voorkomende initiatiepatroon bij mannen bestaat uit zes parallelle horizontale lijnen die met een scheermes over het voorhoofd worden gesneden, vaak met een dip in de lijnen boven de neus. Bij de Nuer man op de foto zijn deze zes lijnen ook aangebracht.