West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boulders Beach , Tafelberg NP , West Kaap Zuid Afrika

West Kaap,
Zuid-Afrika


Boulders Beach is een beschut strand, bestaande uit inhammen tussen granieten rotsblokken, waaraan het zijn naam heeft te danken. Het is gelegen op het Kaapse Schiereiland, in de buurt van Simonstad in de richting van Cape Point, bij Kaapstad in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het strand is ook algemeen bekend als Boulders Bay. Het is een populaire toeristische locatie als gevolg van een kolonie van zwartvoetpinguïns, die zich hier in 1982 vestigden. Boulders Beach maakt deel uit van het nationaal park Tafelberg.De zwartvoetpinguïn of brilpinguïn (Spheniscus demersus) is een pinguïn uit de familie Spheniscidae, orde Sphenisciformes. Het is de enige pinguïn die broedt in Afrika: de soort komt enkel voor langs Zuid-Afrikaanse en Namibische kust.
De zwartvoetpinguïn heeft een zwarte rug en flanken en witte buik en keel. Over de buik, van de flanken tot het begin van de keel, loopt een zwarte, hoefijzervormige streep. Dit is in de regel een enkele streep, maar sommige individuen hebben een dubbele. De vleugels zijn aan de bovenzijde zwart, maar aan de onderzijde gevlekt. Ook de kop kent een zwart-wit patroon. Het gezicht is zwart.
De zwartvoetpinguïn wordt ongeveer 60 tot 70 cm lang.
Het blijft een vreemd gezicht: duizenden zwart-witte pinguïns op een tropisch strand in Zuid-Afrika. In Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad is dit echter heel normaal en het is zeker een aanrader om een dagtrip te maken naar de bijzondere pinguïnkolonie.