KwaZoeloe-Natal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Monument Nelson Mandela Capture Site @ Howick

KwaZoeloe-Natal,
Zuid-Afrika


Aan van de routes van de Midlands Meander in de Kwazulu-Natal Midlands ter hoogte van Howick (langs de R103) bevindt zich de Mandela Capture Site. Dit is de plek waar op 5 augustus 1962 Nelson Mandela werd aangehouden en gevangen genomen door het apartheids regime om vervolgens 27 jaar in gevangenschap te moeten leven. Op deze plek is in 2012 een monument opgericht.

Dit monument bestaat uit een vijftigtal stalen pilaren. Vanaf de weg gezien lijkt het ook niet meer dan vijftig pilaren die willekeurig in een vierkant geplaatst zijn. Als je echter op een specifieke plek gaat staan vormen deze vijftig pilaren een portret van Nelson Mandela. Als je weer dichterbij komt worden het weer gewoon pilaren waar je tussendoor kan wandelen. Een bijzondere optische illusie. Deze zeker de moeite waard is om zelf te ervaren.

Bij dit monument bevindt zich een kleine expositie. Tijdens ons bezoek in het voorjaar van 2015 waren er bouwactiviteiten om deze tijdelijke expositie die nu gehuisvest in een schuur van een degelijker gebouw te voorzien.