Durban

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zingende en dansende grannie

Durban,
Zuid-Afrika


(vergoot a.u.b.) Oma's zorgen voor (hun) kleinkinderen, soms hebben ze wel 10 kinderen tegelijk! Vrolijk zingend en dansend begroetten zij ons, toen we kwamen kennismaken met dit bijzondere project. Ze hebben niets anders te bieden dan hun stem, hun lichaam en hun met vele gekleurde kralen versierde kleding, maar bovenal hun enthousiasme en optimisme. Prachtig en indrukwekkend!

Het Hillcrest Aids Centre in Durban constateerde dat veel oudere vrouwen in de gemeenschap hetzelfde probleem hadden: geen werk, weinig perspectief, maar wel de zorg over hun kleinkinderen. Zo is in 2006 de voorloper van de ‘granny support groups’ ontstaan. In praatgroepen vonden de grannies steun bij elkaar, deelden ze ervaringen en leerden ze van elkaar. Deze steun had een magisch effect: de vrouwen zonder hoop werden sterke grannies die de toekomst met vertrouwen tegemoet zagen.

de vrouwen kwamen met ideeën om voor hun eigen inkomsten te zorgen, zoals het kledingproject. Het Hillcrest Aids Centre steunt de grannies daarbij duurzaam: ze krijgen een cursus, een naaimachine en de eerste stoffen. Van de opbrengst van de verkoop van die eerste kleren kopen ze onder andere stoffen voor weer nieuwe kleding. Andere vrouwen krijgen zaden en leren hoe ze een tuin moeten verzorgen. Zo zorgen ze voor hun eigen voedsel en inkomen: de groenten die overblijven, verkopen ze.