Victoria watervallen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Victoria Falls met laag water

Victoria watervallen,
Zambia


Nog een foto van de beroemde watervallen, nu gezien vanaf de kant van Zambia. Hier stonden door de lage waterstand de meeste watervallen droog.

De Victoriawatervallen in de Zambezi rivier zijn de breedste watervallen van Afrika, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rotswand.
De eerste blanke die de watervallen heeft gezien en wereldkundig heeft gemaakt is de Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone op 17 november 1855. "Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen" en "zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten" schreef hij later.
Dr. Livingstone week bij de naamgeving van deze watervallen, voor de eerste en enige keer in zijn leven, af van zijn gewoonte om de plaatselijke namen te behouden. Hij noemde deze watervallen naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria.
De lokale bevolking noemt deze watervallen tegenwoordig de Mosi-oa-Tunya (Letterlijk vertaald: de rook die dondert).
In 1989 werden de watervallen door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. (wikipedia)