Lake Victoria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vermijd kustlijn Victoriameer bij vallen avond i.v.m. miljarden vliegen

Lake Victoria,
Tanzania


Ons verblijf bij het Victoriameer (in Tanzania) was een kleine nachtmerrie. Los van het feit dat zelfs pootje baden in het meer erg ongezond is i.v.m. o.a. Bilharzia komen tegen de avond (wij waren er in de zomer) regelmatig de “Lake flies” (zien eruit als muggen en zoemen als muggen, maar zijn vliegen) terug vanaf het meer waar ze gepaard en/of eitjes gelegd hebben. Omdat ze massaal (met miljarden) terugkomen zitten ze letterlijk overal aan de kustlijn; als je eet vliegen ze je mond in, als je ademt slik je ze in. Meestal zo erg dat zelfs het zicht wordt belemmerd.
In ons geval was de wind ook nog naar het meer toe waardoor al die vliegen maar een meter of 10 landinwaarts kwamen in plaats van ~100 meter (blijkbaar komen deze extreme omstandigheden maar enkele dagen per jaar voor, de BBC is er meerdere malen geweest maar dan stond de wind verkeerd).
Ik ben niet bang voor insecten maar dit was echt angstaanjagend en een ramp. En ’s morgens bergen met vliegenlijkjes voor de deur, want de meesten overlijden. Wij hadden het geluk dat we een Lodge hadden (zuidoost oever v/h Victoriameer op 15 km ten zuiden van de Serengeti) met een dubbele deur en geen tent, want met die mensen had ik echt medelijden.