Retbameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ruggensteuntje

Retbameer,
Senegal


Het Roze Meer (Frans: Lac Rose; officieel: Lac Retba ) is een zoutmeer dat op 25 km van de hoofdstad Dakar van Senegal ligt en dankt zijn naam aan de kleur van het water, die roze-achtig kleur komt door hoge zoutconcentratie dat het licht anders breekt en door de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën.

Zout wordt uit het meer geschept en in hoopjes op het strand opgestapeld. Ieder heeft zijn eigen zoutberg met daarop een bordje met zijn naam. De mannen halen het zout uit het water. De vrouwen legen het zout in de bootjes. In één bootje kan één ton zout. Dit zout kan gebruikt worden als keukenzout, of voor het inzouten van vis, of als strooizout

Mijn oog volgt op een vrouw met haar kindje op haar rug. Dit doet me denken aan wat een gids, op safari, ooit vertelde. In de hele wereld, behalve in Het Westen, dragen moeders hun kindje op de rug. Dit is praktisch, want dan kan haar kindje niets overkomen terwijl ze bij mama op de rug slapen of rondkijken en de moeder kan doorgaan met haar dagelijkse bezigheden. In Het Westen dragen ze de kinderen vaker tegen de buik, maar zijn reden waarom kan ik me niet echt goed voor de geest halen omdat deze nogal vergezocht leek te zijn… iets met beter zicht op mogelijke gevaarlijke situaties.