Western Region

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Berggorilla's van Oeganda

Western Region,
Oeganda


Het was lange tijd mijn droom om oog in oog te staan met de berggorilla's van centraal Afrika. Na twee jaar corona en het vele uitstellen was het eindelijk tijd om naar Oeganda af te reizen voor een overgetelijke reis.

Mijn reis heb ik onafhankelijk geboekt. Dit is iets dat ik nagenoeg altijd doe. Ik plan alles zo veel mogelijk zelf en kijk waar ik de hulp nodig heb van gidsen. Oeganda is een land dat je in principe zelf kan bereizen, je huurt een auto, rijd waar je naartoe wilt en betaald de fee's die er voor nodig zijn. Op enkele plekken na zoals o.a. bij de Berggorilla's moet je dit op voorhand boeken en je gaat ook met lokale rangers mee. Via websites die tours aanbieden zoals een Tripadvisor of een Viator zie je vaak welke operator/ agency welke reis aanbied. Zo kwam ik in aanraking met het touragency in Oeganda waar ik alles mee geboekt heb. Het contact was eenvoudig, via mail, Whatsapp berichten en Whatsapp-bellen. Uiteindelijk hebben we met een lokale operator zonder tussenkomst van eigenlijk vrij prijzige aanbieders in NL (waarbij je natuurlijk wel zekerheid hebt qua annulering etc.) onze tweeeneenhalve week durende safari reis geboekt bij Beyond Frontiers Travel, een reisorganisatie uit Oeganda. Zo gaat het geld alleen naar Uganda en dat is wel iets dat mijn voorkeur heeft.

We vlogen vanaf Amsterdam met Kenya Airways, een prima maatschappij in de KLM/AirFrance groep. Tip: Kijk wanneer je boekt wie de vlucht uitvoert, eerst zag ik KLM en toen kwam ik erachter dat het door Kenya werd uitgevoerd. Ik ben naar de website gegaan van Kenya Airways en heb toen direct bij Kenya Airways geboekt, zo hebben we voor twee tickets bijna 900 euro bespaard voor dezelfde vlucht. De vlucht had een stopover in Nairobi van twee uurtjes en daarna vlogen we door naar Entebbe, Oeganda. (KLM bied ook rechtsreekse vluchten aan)

Aangekomen in Entebbe werden we opgehaald door Godfrey, onze gids voor de komende 16 dagen.

We hebben meerdere Safari's gedaan in Murchison Falls National Park, Queen Elizabeth National Park (beide sectoren) en nog vele meer. Na andere halve week was het dan zover, we gaan naar de Berggorilla's! Eerst hadden we een briefing en wat mij meteen opviel was de leeftijd van alle mensen die de tocht zouden gaan maken, wij beide midden 30, waren verreweg de jongste. De jongste na ons waren begin 60, het is dan ook vrij prijzig, wellicht dat het hier aan lag. Een permit alleen al is 700 USD p.p. en daarbij komt nog je accomodatie, fooi en kosten voor een porter (om je tas te dragen). Die porter deden wij alleen maar om de lokale bevolking te steunen en dit wordt dan ook aangeraden. Wanneer je slecht ter been bent kan je ook op een soort draagstoel naar boven gedragen worden, dit kost 300 dollar extra. Een heel raar gezicht moet ik zeggen maar het geld gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking, dus laat ik mijn mening hierover voor wat het is.

Onze gids had ons in een groep gezet met wel heel oude mensen waarvan er twee gedragen moesten worden. Eerst was ik hier niet heel blij mee, maar dit veranderde snel.... Ik en mijn vriendin liepen voorop waardoor we sneller naar boven konden met de ranger. Hierdoor zagen we al een Gorilla groep waar een andere groep naar toe ging, wat een geluk! Na nog een kwartier gelopen te hebben kwamen we bij een punt waar onze gorillagroep zou zijn. Er stonden twee bankjes waarop we plaats namen, wat te drinken namen en even tot rust konden komen. Opeens uit het niks hoorde we geluid en kwamen de Groilla's uit de bosjes en liepen letterlijk op 30cm van ons af, wat een ervaring. Nadat ze voorbij gelopen waren volgden we ze het struikgewas in. Hier konden we ze in alle rust bekijken. Normaal gesproken heb je een uur met de groep maar omdat de wat oudere mensen in onze groep erg lang over de tocht naar boven deden, hadden wij bijna twee uur met de Gorilla's!

We zagen 3 silverbacks, veel pubers, moeders en baby's. Op de foto hierboven is een baby Gorilla te zien die lekker in het gras bij zijn moeder lag.

Op de weg terug naar beneden liepen we met de rangers, het ranger pad af, eigenlijk recht naar beneden. Dit is een stuk sneller en hierdoor waren we binnen een half uur terug bij de Jeep waar we onze certificaten kregen en terug reden naar onze lodge.

Een ervaring als nooit te voren, oog in oog met Silverbacks, schatige baby'tjes en baldadige pubers! Een droom die vervuld is en ook iets om ooit nog eens naar terug te keren.

Het kan bovenop de berg wat frisser zijn, een longsleeve shirt met een wind/regen jack erover is een aanrader. Ik droeg een waterdichte ademende hiking broek, met de broek in de sokken tegen insecten en Adidas Trek lage wandelschoenen (hoge wandelschoenen die de enkels beschermen tegen zwikken zijn een aanrader).

Ik sta open voor vragen, andere foto's vind je op mijn instagram: #travelanddiscoverit