Queen Elizabeth NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rook of vliegen?

Queen Elizabeth NP,
Oeganda


Terwijl we door het Queen Elizabeth National Park rijden, besluiten we op de ‘hoofdweg’ linksaf te slaan, een weg die op de kaart naar een vissersbaaitje aan de kust van Lake Edward leidt.

Als we aankomen en het haventje inlopen, worden we direct stilgezet door een groep militairen: we bevinden ons op ‘verboden’ gebied. Deze vissershaven schijnt nogal eens door smokkelaars uit Congo gebruikt te worden, en wordt dus streng gecontroleerd. We mogen hier alleen zijn als we worden begeleid door iemand die wat te zeggen heeft. Op dat moment stapt de lokale dominee naar voren met de boodschap dat hij akkoord is dat we hier rondlopen, en zijn handtekening voor ons in het grote boek wil zetten.

De dominee leidt ons rondt door het haventje, en we kijken hoe de gigantische meervallen naar binnen worden gebracht. Ook de Maraboe kijkt mee. En dan valt ons oog op de rookpluimen boven het meer. “Is dat brand, of onrust in Congo?” vragen we? De dominee barst in lachen uit. “Nee, dat is een gigantische zwerm met vliegen boven het meer”! Bijzonder, zoiets hebben we nog nooit gezien!

Het is in Oeganda echt een aanrader kleine weggetjes in te slaan en te ontdekken wat er verscholen ligt. Zelfs hier in een Nationaal Park is er dus een hele wereld waar de gemiddelde safari-ganger compleet aan voorbij rijdt!