Etosha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In het lege 'niets'

Etosha,
Namibië


Ca. 4800 vierkante kilometer (ca. 25%) van Etosha National Park bestaat uit een witte vlakte: de zogenaamde Etosha Pan. Zodra het aanwezige water verdampt, blijft er een zoutafzetting over. De pan lijkt vaak compleet verlaten, maar wie langer blijft kijken en de verrekijker erbij pakt, zal constateren dat er veel leven is op de vlakte. In de droge periode zoeken de dieren echter de randen van het park op, omdat daar nog wat (kunstmatige) waterholes zijn.
Het leven op de pan moet hard zijn....op deze koude ochtend in juli lag deze jakhals ineengedoken als een bolletje, tot wij in de buurt kwamen en hij er vandoor ging. Verder waaide het flink - goed te zien aan de haren op zijn rug. In de zomer is het hier juist ontzettend heet. De dieren die hier leven moeten zich dus goed aan kunnen passen aan al deze wisselende omstandigheden.
In de vroege ochtend of late avond heeft de Pan nog wel enigszins kleur van het lage licht, maar midden op de dag is deze oogverblindend wit. Wij kunnen onze ogen beschermen tegen het felle licht middels een zonnebril. Ik vraag me af hoe dit bij dieren werkt.