Centraal Namibie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar de luipaard

Centraal Namibie,
Namibië


We verblijven een aantal dagen bij de Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor het beschermen en herstel van (met name) wilde katachtigen in Namibië.
Deze stichting heeft een enorm gebied eigen land, en koopt er steeds meer omliggende gebieden bij. De cheeta's en luipaarden die hier opgevangen worden, worden na hun herstel vrijgelaten in bijvoorbeeld Etosha, maar ook in hun eigen gebied leven er een aantal in vrijheid. Met ranger Peter gaan we het gebied in, op zoek naar een van de luipaarden.
Een aantal van deze luipaarden heeft een zendertje, zodat hun gedrag geobserveerd kan worden. Het hebben van een zendertje wil niet zeggen dat we een luipaard vinden, waarschuwt onze ranger. De dieren hebben een goede schutkleur en leggen kilometers per dag af. Af en toe stopt hij en luistert naar een signaal via zijn antenne. Luipaard Shanti zou in de buurt moeten zijn: hij hoort haar signaal. We rijden en speuren, maar helaas zien we niets. Tot Peter op een gegeven moment 'kraak, kraak', via een walkie talkie een oproep van zijn collega krijgt: Shanti is gesignaleerd, vlakbij een waterplaats. Peter geeft gas en dendert met de open landrover de bosjes door en de zandpaden af. We hebben geluk: daar is Shanti, klauterend op een boomstam. Wat een prachtig dier. Alle 3 hebben we nog nooit een luipaard in het wild gezien, dit maakt indruk...