Mauritius image

Mauritius


Reisgids

Mauritius
Afrika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Dit kleine eilandje in de Indische oceaan heeft tropische stranden, wateractiviteiten in overvloed, drukke dorpsmarkten, mooie architectuur en veel meer.Mauritius ligt 855 kilometer ten oosten van Madagaskar en 1800 kilometer ten oosten van het Afrikaanse vasteland. Het eiland heeft een totale kustlijn van 177 kilometer. Het klimaat is er subtropisch tot tropisch. De gemiddelde temperatuur ligt er van juni tot oktober zo tussen de 17 en 25 graden. In de zomer, van november tot april, variëren de temperaturen van 24 graden tot over de dertig.

Mauritius vormt samen met de eilanden Rodrigues en Réunion de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten voet aan wal zette op Mauritius.
In 1735 werd de hoofdstad Port Louis door de Fransen gesticht. Wellicht met de naam van de Franse koning Lodewijk XV in het achterhoofd. Hoewel de officiële taal in Mauritius Engels is, spreekt het merendeel van de bevolking het van het Frans afgeleide Mauritiaans Creools. 

Mauritius kenmerkt zich door de vele prachtige stranden met daarachter oprijzend laaggebergte. De hoogste top van het eiland ligt op 828 meter boven zeeniveau. Centraal op het eiland bevindt zich een plateau van ruim 600 meter hoog, gevormd door kraters, lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen op het eiland zijn allemaal al lang niet meer actief.

De blauwe zee rondom het eiland is niet het enige water op het eiland: in het binnenland bevinden zich ook een aantal wondermooie meren, rivieren en watervallen.  

De nationale dans van Mauritius, séga, is bedacht door Afrikaanse slaven. Het dansen rondom een vuur, wordt voornamelijk met het bovenlichaam gedaan, omdat wild met je voeten stampen te vermoeiend is in het mulle zand. De dans kan behoorlijk opzwepend en erotisch zijn en als je geluk hebt, zie je ’s avonds op het strand locals spontaan de dans doen tijdens een strandfeestje of een barbecue. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je altijd nog in een restaurant of bar de dans bekijken, zij het iets minder spectaculair...

Stilzitten hoeft dus niet, maar kan wel… Op de witte stranden is het goed vertoeven. Een goede combinatie voor wie van luieren houdt, maar toch nog iets wil doen in zijn vakantie.

 

Wat zegt de community

(3)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Rochester Falls
Rochester Falls
Savanne
Canipel
With love from the Chamarel falls
With love from the Chamarel falls
Savanne
Canipel

Praktisch

 • Er geldt over het algemeen een positief reisadvies voor Mauritius. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's. Let in de populaire kustgebieden wel op voor diefstallen en berovingen. 
  Wil je gaan varen tijdens je reis naar Mauritius? Wees dan extra alert. Rond de kust kunnen piraten een bedreiging vormen. Dit geldt zowel voor de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten.  
  Van november tot en met mei kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen op Mauritius. Wil je tijdens deze periode afreizen naar Mauritius, houd dan de lokale nieuwsberichten goed in de gaten. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Mauritius:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Mauritius kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: mauritaanse rupee (MUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  1 februari - Abolition of Slavery
  Viering van de afschaffing van de slavernij.

  3 februari - Thaipoosam Cavadee
  Een hindoeïstisch festival dat door vooral de Tamil community wordt gevierd.

  17 februari - Maha Shivaratri
  Een hindoeïstisch feest ter ere van Shri Shiva. Veel mensen gaan deze dag naar de tempel om aan Shiva te offeren.

  12 februari - National Day
  Het viert de dag dat het land onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk in 1968 en de oprichting van de Republiek Mauritius in 1992.

  21 maart - Ougadi
  Het Telugu Nieuwjaar. Traditionele gelegenheid die mensen in Mauritius vieren door tijd met vrienden en familie door te brengen. Onder andere speciale maaltijden en culturele shows staan op het programma.

  1 mei - Labour Day
  In Nederland ook bekend als de Dag van de Arbeid. 

  18 september - Ganesh Chaturthi
  Verering van de god Ganesh, bekend geworden als de melkdrinkende godheid. Ganesh Chaturthi is een Hindoeïstische feestdag ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk.

  1 november - All Saints Day
  Allerheiligen.

  2 november - Arrival of Indentured Labourers 
  Het Indiase indenture systeem was een vorm van schuldslavernij, waarbij 3,5 miljoen Indianen werden vervoerd naar de verschillende kolonies van Europese bevoegdheden om arbeid te verlenen op de (voornamelijk suiker) plantages. Het begon vanaf het einde van de slavernij in 1833 en duurde tot 1920 .

 • Mauritius – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Mauritius, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Mauritius gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type G
 • Tijdsverschil: 3 uur later
  De hoofdstad van Mauritius is Port Louis.
  Het oppervlak van Mauritius is 4x Texel.
  De gesproken taal/talen: Engels.