Todra Gorge

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een wandelaar en een bedelaar.

Todra Gorge,
Marokko


Jaren geleden zijn we met de camper door de Todrakloof gereden. Oogverblindende landschappen trekken aan mij voorbij. Zodra er een plekje is om de camper stil te zetten maak ik foto's. De smalle kloof is niet geschikt voor autoverkeer. Wat locals proberen streekproducten en souvenirs te verkopen. Ze zullen geen beste omzet hebben, het is nog vroeg in het jaar en veel toeristen zien wij niet. Natuurlijk heb ik de bedelaar wat gegeven, maar de anderen heb ik overgeslagen en alleen maar genoten van het uitzicht.

De Todghakloof is een kloof in het oostelijke deel van het Atlasgebergte in Marokko, in de buurt van de stad Tinerhir.

De Todgha en de naburige rivieren hebben zich in de kalksteen uitgesneden waardoor de kloof is ontstaan. De laatste 600 m van de Todgha-kloof zijn de meest spectaculaire. De kloof versmalt hier op sommige plaatsen tot iets meer dan 10 meter breed, met enorme hoge rotswanden tot 160 meter aan beide kanten van de kloof.

De Todgha van nu is een kleine gletsjerbeek, de rivier die ooit de kloof vulde moet veel meer water hebben gehad. Het is gemakkelijk om te wandelen in de kloof langs een goed onderhouden verharde weg. ( met dank aan Wikipedia)