Marokko image
Marokko image Marokko image

Marokko

Reviews

Marokko
Afrika
REDACTIE

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
8
Marokko Merzouga
Merzouga, het startpunt voor een overnachting in Erg Chebbi heeft nog veel meer te bieden. Zo is er een heel groot meer, omringd door woestijn waar heel veel vogels te zien zijn. Zeker in het voorjaar als de vogeltrek goed op gang is gekomen, is het een aanrader. Je kunt het meer bereiken via ongeasfalteerde wegen dwars door de woestenij. In Merzouga kun je een quad huren, dat is makkelijker dan met de fiets zoals ik het nu doe. Het meer ligt een paar kilometer buiten Merzouga, maar is zo groot dat je het niet kunt missen. Echt een parel in de woestijn. We hebben er flamingo's gezien en veel cascares, een soort gansachtige eend te herkennen aan zijn roep.
Stad
  • de prachtige duinen van Erg Chebbi
  • vertrek punt van karavanen naar Erg Chebbi
  • huren van een quad
  • een meer in de steenachtige woestijn
Review geplaatst op 2020-05-18
9
Marokko Fezna
In Fezna gelegen aan de R 702 tussen Tinnerhir en Erfoud kun je in de 10 meter diepe eeuwenoude irrigatiekanalen afdalen met een gids.[ Khattara's] Bij een bron in de bergen is een gat gegraven van 100 meter diepte. Om de 10 meter vervolgens gaten van 10 meter diep. De gaten dienen voor aanvoer van mens en materialen en afvoer van zand en rotsblokken. Verder zorgen ze voor zuurstof en licht. De kanalen moesten wel met elkaar verbonden worden en dat was gevaarlijk werk. Het water ging dan immers stromen en instortingsgevaar dreigde. Nu zie je dus duizenden hopen aarde in het landschap liggen en dat betekend dus allemaal schachten de diepte in. Een soort enorme mierenhopen. 65 jaar geleden stond er nog zo'n 3 meter water in, maar na aanleg van een dam zijn de ondergrondse kanalen droog gevallen en kan je er dus in afdalen en doorheen wandelen. De omgeving is ook erg mooi met rode zandduinen en na een flinke wandeling een rivier en als je nog verder wandelt een vreemd kunstwerk van een Duitser [ wat dat daar doet in de middle off nowhere ] Een trap van steen eindigend als een uitzichtpunt? Gebouwd in een soort piramide achtig blok. Zomaar verlaten van alles in het landschap. En met zonsondergang de rode duinen ingewandeld samen met de eigenaar en zijn kamelen en vele liters berber thee gedronken.
Highlight
  • De verassing van " de stairway to heaven " in de middel of nowhere
  • Toen wij er waren maar 2 andere toeristen gezien
  • Je mag er met je camper bij blijven overnachten voor een gering bedrag
  • Prachtige omgeving
  • Kleinschalig door de plaatselijke bevolking gerund en onderhouden
Review geplaatst op 2020-06-28
10
Marokko Agadir-van-ait-kine
Van de eigenaar waar we onze camper op zijn binnenplaats mochten zetten kregen we de volgende tip. Aan een doodlopende weg iets buiten Tagmoute aan de R 109 neem je de afslag RP1895. Je komt dan in een soort middeleeuws dorpje aan een oase en helemaal van leem gebouwd met een gerestaureerde Agadir [ graanschuur] Vraag aan een inwoner waar de sleutelbeheerder woont en die zal je dan een rondleiding geven. De Agadir heeft 8 uitkijktorens waarvandaan vroeger de graanschuur bewaakt werd. Je komt via een fraai bewerkte deur op een binnenplaats. Daar zijn 76 luikjes die bereikbaar zijn door op een houten boomstam omhoog te klimmen en via een piepklein luikje kun je dan je kostbaarheden [ en dat was graan ] laten bewaken en bewaren. Het is nog steeds in gebruik. Een soort berberbank dus. Ook de eeuwenoude perkament rollen [ 700 jaar ]waarop alles werd bijgehouden zijn nog te bewonderen. Betalen doe je per 30 minuten die ze aflezen door een schaal met water te vullen en daarin een schaal met gat. Is die bovenste schaal vol dan zijn er 30 minuten om. Een soort zandloper, maar dan met water. Een donatie is gewenst en als je genoeg betaald krijg je thee en een rondleiding in een fraai oud huis, zie je een olijfpers door ezels aangedreven en een pers d.m.v mankracht. Toeristen komen er heel weinig vlgs de eigenaar.
Highlight
  • mooie oase
  • Prachtige omgeving
  • Dorpje waar je je in de middeleeuwen waant
  • Geweldige uitleg
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2020-05-22
8
Marokko Zuid Sahara en oases
Als je 6 dagen zonder internet, zonder passerende medemens, zonder zeep, zonder stress wilt beleven, met prachtige vergezichten, sportief buiten wilt zijn, kortom een uitzonderlijke ervaring wilt opdoen, ga dan een aantal dagen door de woestijn lopen (met een gids en genoeg water). Er is in dit gebied een goede rondreis te wandelen in afwisselend landschap (± 20km lopen per dag). Alles wat je tegenkomt is een verrassing, inclusief jezelf :-)
Regio
  • eigenzinnig
  • natuurlijke elementen
  • kamelen
  • rust
  • relativerend
  • afhankelijk
  • soms saai
Review geplaatst op 2017-11-09
6
Marokko
Iedereen gaat met z'n eigen idee naar deze bekende bestemming. Wil je foto's maken? Geschikt. Wil je observeren? Geschikt. Wil je flaneren op een terrasje? Ongeschikt. Wil je een glas drinken op een terrasje in de avondzon? Ongeschikt. Maar ik ben blij dat ik het een keer gezien heb.
Land
  • groot, bekend en toch nog authentiek
  • logischerwijs veel hustle/bustle
Review geplaatst op 2017-12-03
10
Marokko Zuid Sahara en oases
Het is hier ontzettend mooi. Je ziet vrijwel alleen maar zandduinen. zover als je kan kijken zie je alleen maar zand, zand en zand. En oh ja, een wilde drommedaris tussendoor. Deze bestemming is uniek en onder andere daarom heel bijzonder. Mocht je naar Marokko gaan, sla dan zeker dit stukje niet over!
Regio
  • Mooi
  • Uniek
  • Warm (weinig regen)
  • Het zand waait je oren en ogen in
Review geplaatst op 2017-05-30
8
Marokko
Afwisseling in reizen is ook eens tof. We zijn naar Marokko geweest met de kinderen en hebben eerst met openbaar vervoer gereisd en dan vanaf Marrakech een auto gehuurd. Die hebben we afgeleverd in fez. Ging erg soepel allemaal : de treinen waren op tijd en netjes, de auto was spik en span. Het basolute hoogtepunt van deze reis was de woenstijn nacht in Erg Chebbi. GEWELDIG. Wel ijs en ijskoud. We vonden de Marokkaanse vrouwen erg vriendelijk, de mannen wat vrouwonvriendelijk? het eten heerlijk en alles logies waren dik in orde. Wel jammer dat altijd hetzelfde euvel optreed als je reist : andere toeristen die totaal geen rekening houden met mede toeristen? Middernacht of later in een RIAD binnen komen en gewoon luid lopen schreeuwen en tateren. Erg hatelijk en een altijd weer terugkerend probleem.
Land
  • natuur
  • openbaar vervoer
  • eten
  • riad's via airbnb
  • mannen
  • andere toeristen
Review geplaatst op 2017-05-21
10
Marokko
Wat een fantastische plek! Prachtige landschappen, onwijs lieve mensen en het gevoel dat je 300 jaar terug gaat in de tijd. Het meeste vervoer en werken op het land gaat nog met (muil)ezels, de wegen zijn onverhard, je kunt prachtige wandelingen maken zonder een andere reiziger tegen te komen (wij waren er in november, wellicht dat in het hoogseizoen je iets meer anderen tegen zult komen, maar er zijn weinig hotels, dus veel zal het sowieso niet zijn ;)). Kinderen komen nog aanrennen omdat ze een auto met blonde mensen zien.. Wij waren zeer verrast door deze unieke bestemming! Goed te combineren met een stedentrip Marrakech en dichterbij dan bijvoorbeeld de woestijn. Wij hebben dit stuk zelf gereden en dat is goed te doen. Kies wel voor een hogere auto, wij vonden onze 4x4 erg prettig, maar dit is niet noodzakelijk. Tip: verblijf in Touda Ecolodge. Fijn verblijf, authentiek gebouwd, nette kamers, goed eten en vriendelijk personeel. Touda doet veel voor de lokale bevolking, hierover lees je meer op de website. Wat ook leuk is, is dat Touda aan het einde van de vallei ligt, het dicht bijzijnde andere 'hotel' is een half uur rijden.
Land
  • Onontdekt
  • Zeer mooie natuur
  • Er zijn geen restaurants, eten bij je hotel
Review geplaatst op 2016-11-17
9
Marokko
Marokko is een prachtig land, het land heeft mij zeer verrast. Het is mooier dan verwacht en dat op maar 3,5 uur vliegen van Nederland. We hebben 3-weken door het land gereisd en ik denk dat we het meeste wel gezien hebben. Er blijven natuurlijk altijd nog plekken om te ontdekken en tuurlijk zouden we op een aantal plekken langer willen blijven, maar er is nog zoveel ander moois te ontdekken. We hebben de koningssteden Fez, Rabat en Marrakech gezien. Prachtig al die kleine straatjes. Marrakech viel ons een beetje tegen, het was erg toeristisch en de mensen waren een stuk minder vriendelijk, daarnaast reden er scooters en brommers door de smalle straatjes van de souk. Dus je moet ook nog steeds opletten dat je niet omvergereden wordt. Rabat en Fez zijn daar en tegen een stuk rustiger. Vooral als je in Fez wat verder de medina in dwaalt. De Erg Chebbi woestijn is prachtig, stil en je komt er bijna niemand tegen. Een heel ander stukje natuur dan dat wij gewend zijn. Ook het Atlas-gebergte is prachtig, wij hebben hier een 4-daagse trekking gedaan. Wandelen gaat hier prima, af en toe een stukje klimmen, maar zeker goed te doen voor iedereen met een normale conditie. Was het bij ons gelukkig niet heel warm, midden in de zomer zal dit zeker een stuk zwaarder zijn. Wij vinden Marokko echt een aanrader, ook zeker omdat het niet ver vliegen is.
Land
  • Prachtige natuur
  • Vriendelijke bevolking
  • Lekker dichtbij
  • Afwisseling natuur en cultuur
  • Marrakech erg toeristisch
Review geplaatst op 2016-11-04
9
Marokko
Hou je van netjes opgemaakte tafels, uitstekend belegde broodjes en hygiënische hoogstandjes, laat Fez dan links liggen. Maar hou je van een stukje avontuur, een proefje uit een andere cultuur en authentieke kraampjes. Dan moet je zeker in Fez zijn. Je kan hier verdwalen in de prachtige gangen en straatjes waar je op iedere hoek weer andere taferelen mag aanschouwen. Voor alle benodigdheden is hier wel een specifiek kraampje te vinden. Als je bijvoorbeeld een kippetje wilt, dan kan je die achterin een van de kleine kraampjes zien lopen en nog geen meter dichterbij wordt z'n hoofd van de romp gehaald om vervolgens nog geen meter verderop op de toonbank gelegd te worden. Heerlijk! Je maag zal er mogelijk nog een nachtje van wakker liggen maar dat maakt na zulke mooie ervaringen natuurlijk niks meer uit. Ook zijn de mensen nog niet beu van de toeristen en glimlachen ze je lief aan en zo af en toe mag je nog een foto maken ook. Daarnaast blijf je natuurlijk wel een wandelende portemonnee, maar ja dat zijn wij westerse toeristen natuurlijk ook. Al met al een prachtige authentieke plek waar je het "echte" Marokko nog mag aanschouwen. Want in tegenstelling toto Marrakech is Fez toch echt een stuk authentieker. Ik zou dan ook aanraden om eerst naar Marrakech te gaan en dan naar fez en niet andersom. Dan zou er maar zo iets tegen kunnen vallen en dat is zonde natuurlijk. Geniet er van!
Land
  • Authentiek
  • Aardige mensen
  • Avontuurlijk
  • Je maag zal het niet leuk vinden
Review geplaatst op 2017-05-09
9
Marokko Fez
Hou je van netjes opgemaakte tafels, uitstekend belegde broodjes en hygiënische hoogstandjes, laat Fez dan links liggen. Maar hou je van een stukje avontuur, een proefje uit een andere cultuur en authentieke kraampjes. Dan moet je zeker in Fez zijn. Je kan hier verdwalen in de prachtige gangen en straatjes waar je op iedere hoek weer andere taferelen mag aanschouwen. Voor alle benodigdheden is hier wel een specifiek kraampje te vinden. Als je bijvoorbeeld een kippetje wilt, dan kan je die achterin een van de kleine kraampjes zien lopen en nog geen meter dichterbij wordt z'n hoofd van de romp gehaald om vervolgens nog geen meter verderop op de toonbank gelegd te worden. Heerlijk! Je maag zal er mogelijk nog een nachtje van wakker liggen maar dat maakt na zulke mooie ervaringen natuurlijk niks meer uit. Ook zijn de mensen nog niet beu van de toeristen en glimlachen ze je lief aan en zo af en toe mag je nog een foto maken ook. Daarnaast blijf je natuurlijk wel een wandelende portemonnee, maar ja dat zijn wij westerse toeristen natuurlijk ook. Al met al een prachtige authentieke plek waar je het "echte" Marokko nog mag aanschouwen. Want in tegenstelling toto Marrakech is Fez toch echt een stuk authentieker. Ik zou dan ook aanraden om eerst naar Marrakech te gaan en dan naar fez en niet andersom. Dan zou er maar zo iets tegen kunnen vallen en dat is zonde natuurlijk. Geniet er van!
Stad
  • Authentiek
  • Aardige mensen
  • Avontuurlijk
  • Je maag zal het niet leuk vinden
Review geplaatst op 2017-05-09
9
Marokko Zuid Sahara en oases
De Zuidelijk oases in Marokko liggen grofweg ten Zuiden van de lijn Ouarzazate - Tinerhir - Erfoud. Ik kom sowieso graag met eigen vervoer in Marokko, maar met name dit gebied is nog grotendeels authentiek met lemen huizen, kasbah's en de wereldberoemde ksar Aït ben Haddou. Neem de tijd, als je dit gebied wilt ontdekken. Laat je verrassen door het landschap, de bergen, de bezienswaardigheden en het eten. In de ksar Aït ben Haddou waan je je terug in de tijd. Er wonen nog wat mensen in dit lemen versterkte dorp, waarvan een aantal je graag rondleidt. Als je mazzel hebt, mag je zelfs thuis een kopje thee komen drinken. Mierzoet, maar heel lekker. Vervolgens kun je verder rijden naar het Zuiden (Zagora en evt. verder naar Tamegroute en M'Hamid el Ghizlane. Ik raad je echter aan om via de N12 naar het Oosten te rijden. Het bekendste is Erfoud; het mooiste is Merzouga. De zandduinen zijn indrukwekkend. Meer dan dat. Je kunt er wandelen, een rit maken op een dromedaris, op een quad of met een 4x4. Of je doet mee aan de laatste trend: je in laten graven in het warme zand. Natuurlijk is luieren aan het zwembad van je hotel ook ene optie. 's Avonds geniet je van de duizenden sterren en als je een klein beetje wegloopt van het licht, zie je zelfs de Melkweg. Indrukwekkend! Houd je van fotograferen, dan sta je natuurlijk 's ochtends vroeg op om de zonsopkomst vast te leggen. Of 's avonds de zonsondergang. Beide zijn geweldig om te zien. De Zuidelijke oases in Marokko? Doen!
Regio
  • Vriendelijke behulpzame bevolking
  • Afwisselend landschap, veel bezienswaardigheden
  • Veel te doen, voor ieder wat wils
  • Kan erg warm zijn in de zomer
Review geplaatst op 2016-09-11
8
Marokko
Ongeveer 10 km van Sidi Ifni en 120 km onder Agadir ligt Leghzira met zijn prachtige stranden en kustlijn van rode rotsen en een schitterende rotsboog. Helaas het waren er twee, maar ik Kees net dat er eentje door erosie is ingestort. Toch is het nog steeds de moeite waard om hier te gaan kijken. Een lange trap voert je naar het strand waar ook eetgelegenheid is. Weinig toeristen, maar wel veel Marokanen zelf die hier komen zwemmen, wandelen of Quat rijden. Let wel even op de getijden.
Land
  • Schitterende kustlijn
  • Mooi strand
  • Prachtige rotsboog
  • Weinig tot geen toeristen
  • Lees net dat een van de bogen is ingestort
Review geplaatst op 2016-10-26
10
Marokko
Amellago is een klein Berberdorpjes in het Atlas gebergte en ligt in de vallei van de rivier de Ghris en is omgeven door prachtige kloven en hoge bergen. In het dorpje is een leuke auberge van Moha die ook klimlessen geeft en klimspullen verhuurt. Aangezien wij niet klimmen gaf hij ons de raad om in de kloof waar hij klimt te gaan fietsen. Deze prachtige kloof ( gorges d'Imiter ) waar bijna geen verkeer doorheen komt en je het leven en werken van de bevolking kan gadeslaan is een echte aanrader. De bevolking die duidelijk geen toeristen is gewend groet je vriendelijk en van de dames die bezig waren met het binnenhalen van de oogst mocht ik ongestoord foto's nemen. Verder kun je ook door de Gheriskloof kloof naar Goulmina rijden. Ook deze is bijna verkeerloos en wonderschoon met bijzondere rotsformaties en kleuren. Wij mochten met onze camper op de binnenplaats van het hotelletje staan.
Land
  • Onontdekt
  • Vriendelijke bevolking
  • Wandelen en fietsen door kloven.
  • Hoog gelegen dus niet heet in voorjaar
  • leuk hotelletje
  • Zou geen minpunt weten
Review geplaatst op 2016-10-22
9
Marokko
Wanneer je vanaf Telout de P 1506 pakt richting Ait Benhaddou kom je door een wonderschoon landschap met weinig tot geen verkeer. Al snel zie je een bordje staan met zoutmijnen. Vol het bordje. Wel lopend, want het is een soort rivierbedding die door een kloof loopt. Deze rivier heeft maar een klein stroompje maar is al helemaal wit van het zout. Het mooiste zijn de zoutkristallen die goed opvallen door de rode aarde. De wanden en toppen van de bergen zijn ook prachtig door de vele tinten geel, bruin, rood. Na 5 minuten lopen kom je bij de eigenlijke zoutwinning. Bakken met water en zout. Loop door naar achteren en dan zie je een klein huisje aan het einde van de kloof. Hier woond iemand die je een rondleiding kan geven in de zoutmijn. Met een lamp ga je op zoek naar de stalagtieten van zout die er hangen en je krijgt een kleine indruk van hoe ze hier ooit zout hebben gedolven. Vroeger was dit één van de belangrijkste routes naar Timboektoe toe en zout was erg gewild ( en slaven) Wij waren hier maar met zijn tweetjes en ik heb er eindeloos foto's lopen maken van het bijzondere gebied.
Land
  • Zowel de omgeving als de zoutmijn zijn heel b
  • Weg van de gebaande paden
  • Stil en niemand anders te zien
  • Slechte weg
Review geplaatst op 2016-10-22