Marrakech foto's & tips

'130957' door wilko '130957' door wilko

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Rode muur groene muts

wilko

In Marrakech een tijdje rondgelopen om een mooie muur te vinden die als achtergrond kon dienen voor foto's. Opstellen en wachten maar. Tot mijn geluk kwam deze man langsfietsen in zijn rode kleren en ook nog een groene muts.. en perfecte combi met de muur er achter. De camera op ca. 1/15 seconde ingesteld en hem meegetrokken voor de beweging.

'432215' door anna maria '432215' door anna maria

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Het Djemaa el Fna...p

anna maria

Het is prachtig om laat in de middag op een van de terrassen te zitten, die uitkijken op het Djemaa el Fna plein in Marrakech. Alles en iedereen spoedt zich er naar toe: de artiesten, het publiek, in koetsjes en te voet, de eetkarretjes worden naar hun plek gezeuld, alles is in rep en roer! Langzamerhand worden de schaduwen langer, valt de avond en kan het spektakel beginnen!

'458053' door photofreak '458053' door photofreak

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Souks 2

photofreak

Als je de souks bezoekt in Marrakech kan je het beste zo vroeg mogelijk gaan, dan is het nog lekker rustig en zie je weinig tot geen toeristen. Dit straatje vond ik zelf wel heel mooi met dat zonlicht. (graag even openen)

'457233' door photofreak '457233' door photofreak

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Overzicht...leerlooij

photofreak

Ik vond het heel bijzonder om dit mee te mogen maken en te zien. Wat me meteen opviel is dat die leerlooijerij midden in de stad ligt, zoiets zou je eerder buiten de stad verwachten. Hier is goed te zien hoe er huizen omheen staan. Je zal er maar naast wonen. (graag even openen)

'479821' door Fransvdg '479821' door Fransvdg

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Naar de hammam in...M

Fransvdg

Als je in Marokko bent is het de moeite waard om ook eens in een hammam te gaan kijken. Je kunt dan kiezen voor een luxe (dure) wellness behandeling voor toeristen of een bezoek aan een authentiek badhuis voor de lokale bevolking. Als je net als ik voor die laatste mogelijk kiest heb ik nog wel wat tips voor je: neem zelf handdoeken, zeep en een ruw washandje mee. Dit alles ligt namelijk niet voor je klaar. Zorg ook voor een zwembroek/badpak of schoon ondergoed want bloot wordt niet op prijs gesteld. In Marrakech heb ik een hammam vlakbij het beroemde Djemaa el Fnaplein bezocht. Je loopt vanaf de Koutoubia-moskee het plein rechtover . Als je de huizen, restaurants en winkels dan steeds aan je rechterhand houdt kom je vanzelf in de Rue Riade Zitoun el Kadim. In die straat vind je na een paar minuten aan je rechterhand een rood gepleisterd gebouw met een ingang voor dames en een ingang voor heren. Verwacht geen luxe maar wel een uurtje vertoeven in een heel Marokkaans sfeertje. In die zelfde straat kun je ook je badbenodigdheden kopen. Zwarte zeep is populair bij de Marokkanen in het badhuis. Je kunt het in een plastic potje kopen, maar ook een kluitje laten afwegen. Dat krijg je dan in een plastic zakje mee. Bij de ingang betaalde ik 70 dirham (ongeveer 7 euro) voor de entree. Je kunt daar je spullen afgeven en je kleren ophangen. Een masseur begeleidt je dan naar de warmste van de drie grote badruimtes. Daar moet je eerst enige tijd op de warme tegelvloer liggen om te ontspannen en te wachten op wat komen gaat. Om je heen zijn Marokkanen druk bezig zichzelf en ook elkaar te wassen. De masseur komt dan met emmers water terug. Hij geeft je een uitgebreide wasbeurt. Met het ruwe washandje zorgt hij ervoor dat je hele lijf gaat tintelen. Er worden meerdere emmers warm water over je heen gegooid voordat de massage begint. Die is meestal stevig, maar desondanks erg lekker. Houd er rekening mee dat de masseur tijdens zijn werk ook over geld begint. Hij hoopt namelijk op een fooi. Al met al zal de hele behandeling minder dan een uur in beslag nemen. Je kunt daarna verkwikt de stad weer in. Van groepsgenoten heb ik gehoord dat een bezoek aan de dameshammam ook de moeite waard is.

'194147' door indi '194147' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Long blue tea

indi

Deze man stond op het beroemde djenna el fnaa plein in Marrakech "speciale" thee te verkopen. Ik vond zijn speciale blauwe gewaad mooier! Oordeel zelf!

'487362' door MKamman '487362' door MKamman

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Djemaa el-Fna dinner.

MKamman

Er zijn genoeg leuke restaurantjes in Marrakech, maar het is net zo leuk om lekker op de markt op het Djemaa el-Fna plein een vorkje te prikken.Het lijkt wel een filmset met alle stoom die van de kraampjes af komt. Dinner time!

'449510' door DennisWierenga '449510' door DennisWierenga

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

De tandarts op het...

DennisWierenga

Zoekt u een kunstgebit-occasion of heeft u last van kiespijn maar dekt de verzekering de schade niet dan kan deze man op het Jemaa el Fna plein in Marrakech uitkomst bieden De gebitten zijn hier voor een zacht prijsje verkrijgbaar in diverse maten voor zowel boven als onder. Passen kan ter plaatse, er is een zilveren schoteltje aanwezig dat als spiegeltje kan dienen om te zien hoe het gebit u staat. Mocht u een gaatje in uw gebit hebben dan is deze gediplomeerde (veterstrikken A+B) tandarts van alle gemakken en apparatuur voorzien om het euvel te verhelpen. Alle apparatuur is vakkundig gesteriliseerd door het met lauwwarm water af te spoelen. Ook indien u een brug zoekt kunt u hier terecht! Zit er nog een kies in de weg om hem goed te laten passen dan is er maatwerk mogelijk, zonder wachttijden worden direct uw kiezen eruit gesjord. Zonder verdoving uiteraard, want dat is voor watjes! Op tafel liggen duizenden getrokken kiezen en tanden, ik vraag me af of hij ze zelf heeft getrokken of bij een bevriende "echte" tandarts op de kop heeft getikt. Ik heb namelijk nul klanten gezien in de tijd dat ik er was, slechts fotografen! Ik heb toch liever kiespijn!

'136074' door Bowral '136074' door Bowral

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Sluier

Bowral

Gesluierde vrouw in de straten van Marakesh

'284699' door indi '284699' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Sate-koning!

indi

Het meest bekend is Marrakech natuurlijk om het Djenna el Fnaa plein dat elke avond veranderd in een grote outdoor eetgelegenheid. Het knettert, knispert, rookt, ruikt... Deze man toonde trots zijn stokjes met vlees met een heel assortiment op de achtergrond.

'457809' door ErwinenManon '457809' door ErwinenManon

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Smid

ErwinenManon

In de souks van Marrakech zie je nog veel werkplaatsen. Er wordt wol geverfd in heet water, er worden lampen gelast, leer wordt gesneden en bewerkt voor tassen en schoenen hout wordt bewerkt voor mooie kasten en deuren en op ouderwetse naaimachines wordt kleding gemaakt. Deze smid haalde net een stuk gloeiend staal uit het vuur om te bewerken.

'176711' door riknikele '176711' door riknikele

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Koranschool

riknikele

De Medersa Ben Youssef (oude Koranschool) in Marrakech is een feest voor het oog en de camera. Helemaal als een local net het licht inloopt!

'234092' door sunshine78 '234092' door sunshine78

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Eitje ??

sunshine78

Een foto passende bij het thema van deze maand, maar of het een "eitje" is om deze dozen met eieren te vervoeren??? Ik bedenk me als ik dit beeld zie hoe krijgt hij het toch voor elkaar, in Nederland zie je niemand met zulke stapels spullen achterop je fietsje, laat staan enorme dozen met eieren!!! Hoe heeft hij het alleen al voor elkaar gekregen om ze zo hoog op te stapelen..Hij kijkt ook wel een beetje bedenkelijk...het lijkt me ook geen eitje om dit tussen de massa te vervoeren in Hartje Marrakech...

'422722' door sgtravel '422722' door sgtravel

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

De souk

sgtravel

Een kijk op de souk van Marrakech in de vroege ochtenduren, in dit gedeelte deden vooral de locals hun inkopen. Hoe verder je van het Djemaa plein loopt, des te minder souvenirwinkels je tegenkomt en in het authentieke gedeelte van de medina komt

'456892' door photofreak '456892' door photofreak

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Kruidenier

photofreak

Jammer genoeg zie je dit niet zo vaak meer, die kruiden die zo mooi gestald zijn. Ik verbaas me er elke weer over hoe ze dit voor elkaar krijgen. (graag even openen)

'185185' door janhermens '185185' door janhermens

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Sprookjesachtige...Me

janhermens

De medina van Marrakech is één groot doolhoof van straatjes en steegjes. De kans dat je verloren loopt, is dan ook heel groot. Vergeet desondanks niet af en toe juist die steegjes in te lopen om tot de ontdekking te komen dat dáár vele ‘schatten’ verborgen liggen!

'291634' door indi '291634' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Knipoog

indi

Op het prachtige Place des Epices is vanlles te krijgen: van kruiden tot hoeden en van slangehuiden tot schildpadjes. Je wordt er natuurlijk niet altijd even blij van... Deze kameleon zat ook bij een kraampje van een groen blaadje te sabbelen. Hij knipoogde net toen ik de foto nam! Ben met de macrolens zeer dichtbij gekomen en heb selectief scherpgesteld op de ogen.

'120296' door Marijn-de-Wijs '120296' door Marijn-de-Wijs

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Sloffen.....

Marijn-de-Wijs

Sloffen sloffen en nog eens sloffen. prachtige kleuren op de markten van Marrakech

'460068' door MiekeDeHaas '460068' door MiekeDeHaas

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Noeste arbeid in de..

MiekeDeHaas

Het werken in de leerlooierij van Marrakech kun je noeste arbeid noemen. Wanneer je in de buurt van de leerlooierij bent, ruik je de geur al van de middelen die ze gebruiken waarmee het leer wordt bewerkt. Je loopt gewoon in een straat en ziet allemaal deurtjes. Achter die deurtjes bevinden zich de vele leerlooierijen. Eenmaal zo 'n deurtje geopend zie je de arbeiders zwoegen en in stinkende baden staan. Graag even vergroten

'175788' door indi '175788' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Geboeid

indi

Deze vrouw zit op het beroemde Djenna el Fnaa plein in Marrakech geboeid te kijken naar een van de vele voorstellingen die er gegeven worden. Van toneelstukjes tot shows met ratelslangen, kraampjes waar je een gebruikt gebit of tanden kunt kopen: het is er allemaal! Mooie typische houding en prachtig gewaad!

'249725' door sidonius '249725' door sidonius

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Marokkaanse deuren

sidonius

De deuren in marokko zijn legendarisch. Overal waar je loopt, in straten en steegjes, zie je de mooiste exemplaren. Vaak beslagen met ijzeren nagels in allerlei figuren, of met hout bewerkt en beschilderd. Rond of vierkant. Ik vind ze schitterend en heb er maar een collage van gemaakt. 8 in 1.

'459406' door MiekeDeHaas '459406' door MiekeDeHaas

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Marokkaanse man

MiekeDeHaas

Deze man zat op een klein krukje ergens in een straatje van Marrakech. Op een afstand hoorde ik hem al zingen. Hij zong zijn longen uit zijn lijf. En ja wel hoor, er mocht een foto genomen worden wat uitzonderlijk is in Marrakech. Hij zag mijn fototoestel en begon nog harder te zingen met zijn mond wagenwijd open en het hoofd achterover. Niet echt een geslaagde foto.Toen toch maar duidelijk gemaakt om even te stoppen met zingen. Hij begreep het en begon te stralen.

'474581' door sidonius '474581' door sidonius

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Oude Joodse wijk...Me

sidonius

De Mellah (oude joodse wijk) was ooit een van de grootste joodse enclaves in de Arabische wereld. Tegenwoordig wonen en nog maar een paar honderd joden in Marrakech, maar ze komen nog steeds bijeen in de Mellah. Daar vind je ook de joodse begraafplaats en de synagoge. In de wirwar van straatjes in dit zuidelijke deel van de Medina is het niet gemakkelijk te vinden, maar tegen een kleine vergoeding wil er altijd wel iemand je de weg wijzen. De wijk ligt ten zuiden van Palais de la Bahia. Vooral de synagoge is niet zelfstandig te vinden, want hij bevindt zich in een nauw straatje en is volkomen onopvallend. Van binnen is hij prachtig om te zien. In de Mellah is ook een mooie kleurige specerijenmarkt. Het is zeker de moeite waard om deze wijk te bezoeken, een bijzonder stukje Marrakech waar je misschien niet zo snel aan zou denken.

'288569' door indi '288569' door indi

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Ververs-soek

indi

De soukh des teintures otewel de ververs-soek is een mooi gedeelte in de oude medina van marrakech. Hier worden de stoffen, waaronder zijde en wol geverfd in grote baden met kokende kleurstof. Prachtige kleuren en geuren! Deze man brengt een lading ongeverfde wol naar de verver!