Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Erg leuk om mee te maken: Marokko tijdens de Ramadan

Marrakech,
Marokko


De laatste keer dat we naar Marokko gingen kwamen we er vlak voor vertrek achter dat het tijdens de Ramadan was. Zou dit anders uitpakken? Kunnen we nog wel eten overdag, of zijn we dan respectloos tegenover de Marokkanen? Met dat soort vragen en nog meer nieuwsgierigheid vertrokken we naar Marokko.

Erop terug kijkend kan ik iedereen aanraden om juist eens tijdens de Ramadan naar Marokko te gaan!! Je leert de tradities en gewoonten van een land door iets belangrijks als de ramadan nog beter kennen.

Het was daarbij een stuk rustiger, toeristen bleven weg. Maar wij werden met open armen verwelkomt, mensen lieten blijken dat ze het erg leuk vonden dat we er waren tijdens een periode die voor hun erg belangrijk en speciaal is.

Vol trots vertelden verschillende taxichauffeurs ons hoe zij de ramadan ervaarden. De een had het er maar moeilijk mee, vooral het niet drinken. Ja nogal wiedes, het was 45 graden!! (begin september) De ander beweerde er totaal geen moeite mee te hebben.

Eten voor toeristen was ook totaal geen probleem, wij hebben respect voor hun, zij voor ons. Prima. Het meest speciale om in Marokko te zijn tijdens de ramadan vond ik het uitgebreide ritueel als de zon onder ging.

Iedereen deed zijn laatste boodschappen en snelde naar huis. Rond de tijd dat het avondgebed te horen was door de hele stad (erg mooi, omgeroepen vanuit de Koutoubia moskee) was het uitgestorven op straat. Geen auto meer te bekennen. Kun je je voorstellen, in het altijd drukke Marrakech?? Je kon midden op de weg gaan staan zonder overreden te worden!

Eenmaal donker was het feest, men mocht weer eten en drinken!! Erg leuk was ook het moment dat we een caleche tocht deden (paard en wagen) en de lieve man die ons door de stad reed vroeg of hij even mocht stoppen om te drinken.
Natuurlijk mocht dat, hij zal immers wel dorst (en honger) hebben gehad als een paard! :)

Traditie is om iedere avond hetzelfde te eten als de zon onder is gegaan. Het feestmaal bestaat uit Harira (Pittige maaltijdsoep), een soort pannenkoeken, yoghurt en sinaasappelsap. Deze maaltijd bevat veel gezonde voedingstoffen en is dus een goede voedzame maaltijd gezien je de rest van de dag niks binnenkrijgt.

Dus krijg je eens de kans om tijdens de ramadan in Marokko te zijn: geniet van deze speciale gelegenheid!!

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "Erg leuk om mee te maken: Marokko tijdens de Ramadan"

 • profile image comment
  Door PatriciavanderFlier• geplaatst op 29 Jul 2015 | 09:18:58

  Sorry,maar wij hebben echt een hele andere ervaring!
  Tijdens de Ramadam zaten wij overal alleen in de hotels, was er niemand op straat en was het dus heel erg stil. De marokkanen waren aardig zeker maar in 14 dagen zijn wij in 6 hotels geweest waar in totaal 7 keer 1 nacht een andere gast was.
  Ik heb zeker niet het gevoel het land goed te hebben leren kennen en ik zou iedereen aanraden om vooral niet in de Ramadam te gaan. Of zoals een Marokaanse eigenaar van een locatie zei 'ik heb je gewaarschuwd zelf sik ontvlucht Marokko tijdens de Ramadam.

  Patricia
  (gezin met drie kinderen, 8,10,12).

  Bericht aangepast op 06:57:42
 • profile image comment
  Door MelissaS• geplaatst op 07 Mar 2016 | 10:18:46

  Hoi,

  Ik heb van de week een 4 daagse reis naar Marrakech geboekt en kwam er net achter dat ik we tijdens de Ramadan daar zijn. Ik ben gelijk even gaan opzoeken hoe anderen dat ervaart hebben en toen kwam ik jouw blog tegen! Dit stelt me gerust. Heb je nog enige tips welke goede leuke restaurantjes wel open zijn 'smiddags toevallig? En is het 's avonds een groot feest op straat?

  Groetjes Melissa

  Bericht aangepast op 11:42:29
 • profile image comment
  Door Yves• geplaatst op 08 Mar 2011 | 20:55:33

  Dit zou ik nou echt nooit zelf hebben bedacht, ik dacht juist altijd dat het meer last zou geven dan plezier. Maar je verhaal klinkt overtuigend, dus ik zal me er niet meer door laten afschrikken! Ben benieuwd of het voor andere Arabische gebieden ook geldt.

  Bericht aangepast op 04:08:43
 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 12 Feb 2011 | 23:03:49

  klinkt goed.

  Bericht aangepast op 03:18:32