Fès

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paleis Dar el-Makhzen

Fès,
Marokko


In december 2017 brengen we een bezoekje aan de stad Fes en genieten we van heerlijk weer.
Het is er gemoedelijk en sfeervol. Op de foto het plein voor het paleis Dar el-Makhzen in de late middagzon.

Het paleis Dar el-Makhzen is gebouwd in de 14e eeuw, ten tijde van de Merinidische heerschappij in Marokko. De oppervlakte van het koninklijk paleis bestaat uit circa 80 hectare, met onder andere groene tuinen, een moskee en een Koranschool die dateert uit 1320. Leuk weetje: het koninklijk paleis van Fes is op een hoger gelegen gedeelte buiten het oude medina gebouwd, zodat dat de heersers goed overzicht konden houden over de stad!

Door de jaren heen werd het koninklijk paleis bewoond door vele machtige sultans in Fes. Tegenwoordig woont er niemand meer permanent, maar maakt de huidige koning van Marokko graag gebruik van het paleis wanneer hij een bezoek brengt aan Fes.

Hoewel het koninklijk paleis niet toegankelijk is voor publiek, blijft het een imposant geheel om van buitenaf aan te schouwen. De zeven metershoge poorten zijn ontworpen naar de Moorse stijl, en worden omgeven door zellige (kleurrijk, geometrisch mozaïek tegelwerk) en prachtig cederhoutsnijwerk. Het paleis is gelegen aan Place des Alaouites, een weids plein met citroenbomen, fonteinen, geurende bloemen en groene bomen en struiken. Geniet van het indrukwekkende uitzicht en neem de tijd om foto’s te nemen op deze mooie locatie!
(bron:barrio-life)