Erg Chebbi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kamelendrijver

Erg Chebbi,
Marokko


Wie in Marokko geweest is heeft vast kamelendrijvers gezien, eigenlijk herders van kamelen.
Feitelijk is het niet herlemaal juist om het woord kamelendrijver te gebruiken want marokko heeft geen kamelen maar dromedarissen.
Kamelen hebben twee bulten en hun officiële naam is Camelus bactrianus. Een dromedaris heeft één bult en wordt Camelus dromedarius genoemd. In veel talen wordt er trouwens geen onderscheid gemaakt en noemt men beide soorten gewoon kameel.
Er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee soorten, naast het overduidelijke verschil van het aantal bulten op hun rug. De kameel is namelijk kleiner en wat dikker en heeft een dikkere en langere vacht dan de dromedaris.
Dit heeft onder andere te maken met de leefomgeving van beide dieren. De kameel komt uit Centraal Azië, denk onder andere aan Mongolië en China. Het is daar een stuk kouder dan de leefomgeving van de dromedaris. De dromedaris komt uit het Midden-Oosten en is gebouwd voor de hete woestijnen zoals de Sahara.
Het zijn het de grootste zoogdieren die zich hebben aangepast aan het leven in de woestijn. De de bulten op hun rug spelen daarbij een belangrijke rol: kamelen en dromedarissen gebruiken deze bulten voor de opslag van vet. Op deze manier beschikken ze als het ware over een reserve-voorraad voedsel die ze op hun rug meedragen. Wanneer er geen voedsel of water aanwezig is, wordt dit vet verbrand. Bij die verbranding komt ook water vrij, waardoor deze dieren niet alleen lang zonder voedsel kunnen, maar ook lang zonder water. Een dromedaris kan meer dan een kwart van zijn lichaamsgewicht verliezen zonder in levensgevaar te komen. Wanneer een dromedaris langere periode niet heeft kunnen eten, kan je dit zien aan zijn bult, deze gaat dan slapper hanger. Bijgaande foto maakte ik in Erg Chebbi.