Segou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Puur Natuur

Segou,
Mali


Als je in het buitenland woont, is niet altijd alles beschikbaar, zoals je dat in Nederland gewend bent. In plaats van koffers vol verzorgingsproducten uit Nederland mee te nemen, koop ik bij voorkeur lokale producten. Karitéboter bijvoorbeeld. De boter wordt gemaakt van de noten van de karitévruchten.
De boter wordt door de lokale bevolking gebruikt voor allerlei verschillende toepassingen. Als verzorgingsproduct voor huid en haar, als bindmiddel van leem voor de huizenbouw en als kookvet voor diverse traditionele gerechten bijvoorbeeld. Van oudsher wordt er 's ochtends een beetje karitéboter in beide neusgaten gewreven. De vettige substantie vangt het stof op en voorkomt, dat deze via de neus het lichaam binnendringt en daar ziektekiemen achterlaat.
Karitéboter heeft van nature een sterke smaak en een penetrante geur. In de winkels tref je hier dan ook vrijwel altijd karitéboter aan met een geurtje. Op de markt koop je het in de pure vorm in hoeveelheden van minstens een kilo.
Als ik vanavond thuis kom, smeer ik eerst mijn haar dik in met karitéboter en aan de rest van de boter voeg ik een scheut citroensap toe om de geur te neutraliseren.
Met het kopen van lokale producten zorg ik goed voor mezelf (puur natuur!) en steun ik tegelijkertijd de lokale economie en het behoud van ambachten.