Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wijsheid is als een baobab

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


Een Afrikaans spreekwoord luidt: ‘Wijsheid is als een baobab; een mens kan hem niet in zijn eentje om armen.’ De baobab is een boom die al snel zo fors uitgroeit dat je de stam zelfs niet met twaalf mensen kunt omarmen.
De filosoof Mogobe Ramose zegt hierover: Wijsheid begint met het besef dat onze twee armen de stam van de baobab niet kunnen omarmen. Maar als we de handen ineenslaan, is het mogelijk dat wij elkaar kunnen versterken en verrijken. Dan wordt wijsheid geboren.

De grote bomen werden, ook vanwege de schaduw van het brede bladerdak, vaak gebruikt voor beraadslagingen. Tijdens zo’n beraadslaging kom je de ander tegen en heb je tegelijkertijd de mogelijkheid om jezelf te vormen.

De foto heb ik gemaakt in het stekelwoud in het droge zuidwesten, waar veel verschillende baobabs staan en sifaka's (halfapen) zich vrij bewegen tussen de vegetatie. De uithollingen in de stam dienen om naar boven te klimmen om de vruchten te oogsten.
Verder is de boom levensreddend, want hij kan wel ongeveer 100.000 liter water bevatten en is dus een belangrijke bron in een droge omgeving.