Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met de Vezo naar zee

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


Met foto 4002 sluit ik het jaar af, mijn 13e jaar bij Columbus, Ik heb weer genoten van jullie foto's en reacties en wens jullie fijne (reis)ervaringen in 2022 toe, net als deze herinnering aan ons bezoek aan de Vezo, een vissersvolk op Madagaskar:
'We zijn RN 7 afgereden tot aan de westkust. Daarna volgen we de kustweg van Tulear naar Ifaty, voorheen een zandweg, nu geasfalteerd. Het is de RN 9, waar vooral China van profiteert om gemakkelijker katoen naar de havens vervoeren.
Wij logeren ver van de hoofdweg in Mangily.
Naast ons eco-hotel ligt een vissersdorp. Hier wonen de Vezo. Ze leven hoofdzakelijk van de visvangst met een net en met speervissen.
Het is avond, de laatste piroque is gearriveerd. Er wordt schoongemaakt, de vangst is al naar het dorp gebracht, morgen weer een dag.
De jongens zijn blij, want wij hebben een afspraak gemaakt om met hun vader mee te gaan. Voor een klein bedrag vaart hij langs de kust naar een ander strand waar hij een maaltijd met vers gevangen vis klaarmaakt.
De oudere jongen achter de boot rechts mag mee om de piroque in balans te houden, hij gaat op een van de drijvers zitten.
We stoppen onderweg om te snorkelen, je ziet de mooiste vissen in het ondiepe water. Neem wel zelf een snorkel mee, de visser gebruikt de snorkel ook voor het speervissen.
Sommige vissers spreken een beetje Frans. Engels is lastig, maar met handen en voeten kom je een heel eind.