Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De ondersteboven boom

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


De baobab boom is het symbool van Madagaskar. Op het Afrikaanse continent vind je deze boom ook, maar nergens vind je zoveel verschillende soorten.Dit exemplaar zagen we in het stekelwoud, waar ook de sifaka's(halfapen) zich vrij bewegen tussen de stekelige vegetatie.

Deze baobab is al honderden jaren oud. Hij ziet er bizar uit, het lijkt alsof hij ondersteboven in de grond staat.

Het verhaal gaat dat hij daar bewust zo is neergezet:
Er was eens een hele belangrijke Afrikaanse koning met slechts één slechte eigenschap; hij was bijzonder ijdel. Hij vond zichzelf veruit het mooiste wezen in het land en duldde niet dat een van zijn onderdanen er ook maar het kleinste vraagtekentje bij zette. Zijn volk keek wel uit, want de koning was een sterk en machtig man die niet bekend stond om zijn tolerantie.
Toch was er één wezen in het rijk van de koning die zo mogelijk nog ijdeler was en bovendien het lef had om er hardop voor uit te komen: een reusachtige Baobabboom.
Het was een imposante verschijning met een dikke stam en een weelderige kroon van groene bladeren. De koning ontstak in woede toen hij de Baobab hoorde vertellen dat hij veel mooier was. Als straf rukte hij de boom uit de grond en zette hem op zijn kop weer terug. Uit solidariteit met hun soortgenoot deden alle andere Baobabs in het land hetzelfde waardoor het sinds die tijd lijkt of de Baobab met zijn wortelstelsel in de lucht steekt.(Beleven.org)