Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dit is géén egel!

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


Dit is geen egel.
In de verste verte geen familie zelfs.
Ja, hij rolt zich op tot een stekelige bal als hij 's nachts gestoord wordt tijdens het speuren naar insecten, wormen en andere lekkere hapjes. En hij lijkt in bijna álles op een egel.
Dit diertje is echter de kleine tenrec, formaat hamster. We zagen hem in het Spiny forest, een stekelig bos met baobabs waar hij lekker lag te slapen.
De tenrecs zijn dus geen familie van de egels: zij behoren tot de superorde Afrotheria, die onder andere ook de zeekoeien, olifanten en klipdassen omvat. Ze zijn een voorbeeld van evolutie waarbij onverwante soorten vergelijkbare kenmerken ontwikkelen; zoals een vleermuis en een vogel allebei vleugels hebben maar niet tot dezelfde familie behoren. Zo zijn er naast twee soorten tenrecs die wat op egels lijken (de grote en kleine egeltenrec) ook tenrecsoorten die lijken op spitsmuizen, opossums en zelfs otters.
Tenrecs zijn verrassend goede klimmers die ook deels in struiken leven. Ze eten voornamelijk insecten, mogelijk af en toe ook andere dingen, zoals fruit en jonge muizen.
Leeftijd: 7-10 jaar