Oost Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ik ben er even niet

Oost Madagaskar,
Madagaskar


Madagaskar is het land van de bijzondere kameleons. Er komen meer dan 350 soorten voor, waarvan 90% alleen in Madagaskar. Hier zie je het vrouwtje van de panterkameleon. We zagen haar omhoog klimmen in een struik in NP Andasibe. Het mannetje van deze soort is groter en is opvallend groen en blauw gekleurd.
De panterkameleon bewoont bomen en struiken, maar alleen in open landschappen en aan de randen van bossen. In gesloten bossen zijn ze niet te vinden.
Het is niet zo dat kameleons van kleur veranderen om zich aan te passen aan de omgeving. De kleurverandering heeft te maken met emotie, verdediging van het territorium en indruk maken op de vrouwtjes.
Net onder de huid liggen pigmentcellen, die de kameleon kan openen of sluiten. Zo opent
een boze of bange panterkameleon cellen met bruin pigment waardoor hij donkerder lijkt. Als het mannelijke dier ontspant, combineert hij geel en blauw, wat een lichte kleur groen oplevert. 's Nachts worden kameleons bijna wit, ze zijn dan totaal ontspannen.
Dit vrouwtje zit nu heel stil, ze is een beetje bang, dus donkerder van kleur, waarschijnlijk omdat wij naar haar kijken.