Oost Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Duurzaam door Madagaskar

Oost Madagaskar,
Madagaskar


De woorden 'vrijwilligerswerk' en 'voluntourism' kregen de afgelopen jaren een ietwat wrange naklank, o.a. door verhalen over weeshuizen die kinderen bewust weghalen bij hun ouders om toeristen vol goede bedoelingen te lokken.
Hoewel ik me daar ten tijde van mijn eigen project nog niet bewust van was, ben ik wel omzichtig te werk gegaan bij het zoeken van een organisatie die doet wat je wil doen: concrete acties met een positieve impact. Zo ben ik bij Eyes for the World terecht gekomen, een non-profit organisatie die zelf instelbare brilletjes doneert aan slechtziende mensen overal ter wereld. Na enkele dagen in Antananarivo reisden we verder oostwaarts door Madagaskar.

Deze foto heb ik genomen in een klein vissersdorp, onze laatste bestemming. Een koppel uit de groep vrijwilligers schonk een installatie die voor zuiver water zorgt én deelde herbruikbare waterflesjes uit. De kinderen van het dorp werden gevraagd om afval te ruimen, in ruil voor een flesje. Daarnaast kregen tientallen volwassenen en kinderen een bril die hun levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Voor mij past dit beeld dan ook volledig in het thema duurzaamheid: een propere leefomgeving, minder plastic afval, toegang tot drinkbaar water én een beter zicht.