Fianarantsoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Salto Crackers

Fianarantsoa,
Madagaskar


Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ .
Net als de hoofdstad Antananarivo is Fianar op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed.
Fianarantsoa is ook de bisschoppelijke hoofdstad; er zijn veel rooms-katholieke kerken, maar ook enkele protestantse. je bent daar van harte welkom tijdens een dienst.
Sla dus op je rondreis Fianarantsoa niet over. De stad is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Betsileo cultuur. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken. Wandel langs rijstvelden en theeplantages en beklim in het dorp Agnasana Vatosola de heuvel voor een prachtig uitzicht over Fianarantsoa.

Wij zijn hier in de benedenstad. Het is zaterdag, dus het is extra druk op de markten. Ik geniet van het straatbeeld. Bij het gebouw waar reclame wordt gemaakt voor Salto crackers, geproduceerd in Madagaskar, zitten de broodverkopers. Hun brood is duidelijk Frans georiënteerd; Er ligt stokbrood, er zijn croissants, petit pains, de recepten zijn Frans, omdat Madagaskar tot 1970 een Franse kolonie was. Ook het onderwijs is volgens het Franse systeem en op de scholen leert men Frans.
In het toerisme probeert men Engels te leren, maar de cursussen zijn duur.