Reis mee naar Madagaskar in 10 foto's image
Stijn Hoekstra

Reis mee naar Madagaskar in 10 foto's

Het op drie na grootste eiland ter wereld, Madagaskar, ligt zó geïsoleerd in de Indische Oceaan dat het weleens het achtste continent wordt genoemd. Zo’n negentig procent van alle planten en dieren die er voorkomen, vind je nergens anders ter wereld. Tijdens een rondreis door de wildernis in het tropische noorden is het net alsof je door een biologieboek wandelt. Reporters Maurice Lede en Stijn Hoekstra bezochten het eiland; hun uitgebreide reisverslag lees je in Columbus Travel editie 126. Reis met ons mee in tien foto's.

Fotografie: Stijn Hoekstra. Tekst: Maurice Lede

1. Tsingy Rouge: een verbluffend natuurwonder

Tsingy Rouge is een verbluffend natuurwonder van rood zandsteen. Foto: Stijn HoekstraDe rode zandsteen punten van Tsingy Rouge, een kloof waar erosie van zandsteen voor een bijzondere mutatie heeft gezorgd, zijn een fenomenaal gezicht.  Het woord tsingy betekent ‘op tenen lopen’. Het is een verwijzing naar de scherpe rotsformaties die je op verschillende plekken in Madagaskar ziet en waar je niet met blote voeten overheen zou kunnen lopen zonder jezelf te bezeren. Rouge, naar de prachtige roestrode kleur van dit erosiedal. Wij planden eigenlijk een korte stop, maar bleven ons uiteindelijk enkele uren verbazen over de schoonheid van dit natuurwonder. Vanaf een hoger gelegen plateau heb je tegen zonsondergang een geweldig uitzicht over dit landschap van roodkleurige, puntige sculpturen. Van dichtbij doet zo’n puntige sculptuur mij qua vorm denken aan het clichébeeld van een spook met een laken. Alleen de lantaarn ontbreekt nog. Het geeft de vallei een spookachtig gevoel, zonder dat het ooit eng wordt. Toch zorgen we er wel voor dat we direct na zonsondergang zijn vertrokken.


2. Wandel door een biologieboek in Ankarana Special Reserve

Madagaskar_Onderweg_Gids. Foto: Stijn HoekstraIets verderop, in Ankarana National Reserve, wacht een volgende spectaculaire tsingy. Daar treffen we geen puntige rotsformaties van jong zandsteen, maar geërodeerd kalksteen van miljoenen jaren oud. In dit natuurgebied wordt door fossiele schelpen in de rotsen zichtbaar dat het kalksteen ooit een zeebodem was die omhoog is gekomen toen delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar verschoven. Door dat proces is Madagaskar lang geleden afgescheiden van het Afrikaanse continent en het Indisch subcontinent. Zo is het een geïsoleerd eiland geworden. Daarom tref je hier tal van dier-, planten- en boomsoorten die je nergens anders op de wereld tegen zult komen. Om sommige soorten zoals de bekende baobabboom kun je niet heen. Maar om het grootste deel van die wonderlijke wereld te aanschouwen zul je een getraind oog moeten ontwikkele. Het Ankarana Special Reserve biedt verschillende wandelmogelijkheden, van een kort ommetje tot een meerdaagse tocht met overnachtingen in een tent. Gids Oscar nam me vier uur lang mee op sleeptouw.  Door zijn tien jaar lange ervaring als gids deelt hij moeiteloos en passievol allerlei feitjes en weetjes. Oscar vertelt over bomen, bloemen en planten en over endemische vogels die we spotten zoals verschillende coua’s, de felgekleurde Madagaskarparadijsmonarch en de kuifdrongo, een vogel met een verenkleed in de kleur van een donkere olievlek, een vorkvormige staart en een intimiderende kuif tussen de ogen. Deze onbevreesde slimmerik vliegt nieuwsgierig met ons mee en weet als ‘Koning onder de vogels’ het geluid van roofvogels en andere jagers moeiteloos te imiteren, waarmee hij zijn hele territorium voor de gek houdt en afschrikt.


3. De kameleon: spirit animal van Madagaskar

Een kameleon verandert van kleur door zijn emoties. Daarnaast vervelt hij regelmatig om te kunnen groeien in een nieuw velletje. Foto: Stijn Hoekstra

Leonel ons vraagt of we iets zien zitten in een dorre boom langs de kant van de weg. Enkele minuten ontdekken wij niets, totdat Leonel uitstapt en een kameleon aanwijst. Verrek! Als ik dichterbij sta, realiseer ik me dat ik nog nooit zo uitvoerig naar een kameleon heb gekeken in zijn natuurlijke habitat. Het beestje heeft de lichtbruine kleur overgenomen van de takken en beweegt tergend langzaam vooruit, haast in slow motion, door zich met vier klauwen als tangetjes om de takken te klemmen. De lange staart krult hij om de tak voor extra balans. Met de hoge kam boven op de kop, de strakke lijn van de bek en met uitstekende, bolle ogen die onafhankelijk van elkaar weten te draaien, heeft de betoverende hagedis ook iets angstaanjagends. In het noorden van Madagaskar is het dan ook een mythisch wezen dat men niet graag tegenkomt. ‘Men heeft liever een malariamug in huis dan een kameleon,’ zegt ranger Oscar Zafy als hij mij meeneemt door Ankarana National Reserve. ‘Een kameleon rondom het huis brengt geheid tegenspoed. Men ziet het als een teken dat er iemand in je omgeving ziek wordt of dood gaat.’ Wereldwijd zijn er meer dan tweehonderd soorten, waarvan bijna de helft voorkomt op Madagaskar. De ene heeft een witte horizontale streep en zwarte verticale streepjes op het lijf met een knalgele bek, de andere is groen met witte strepen en opvallende, roestbruine ogen. ‘Misschien is het ook wel een manier om ze te beschermen,’ gaat Oscar verder. ‘Behalve de snelbewegende tong is de kameleon erg traag en dat nodigt kinderen uit om ermee te spelen. Of ze tegen elkaar te laten vechten. Maar als je dan leert dat je zelf misschien wel doodgaat als je er eentje doodt, of dat je zelf je been zult breken als je een pootje breekt, dan ga je er wel anders mee om.’


4. Ruik vanille, cacao en ylangylang

Het noorden van Madagaskar staat bekend om de vele plantages. Onderweg zie en ruik je regelmatig bomen met kronkelende takken waar bloemen aan groeien waarvan ylangylangolie wordt gemaakt. Ook zijn er vanille- en cacaoplantages waar je lokale producten kunt proeven en kopen. Foto's: Stijn HoekstraHet noorden van Madagaskar staat bekend om de vele plantages. Onderweg zie (én ruik!) je geregeld bomen met kronkelende takken waar de bloemen aan groeien waar ylangylangolie van wordt gemaakt. Ook zijn er tal van vanille- en cacaoplantages waar je lokale producten kunt proeven en kopen.


5. Neem een duik in de Mahavavy-rivier

In de Mahavavy-rivier bij Ambilobe spelen kinderen in het water en doen moeders de was. Foto: Stijn HoekstraIn de Mahavavy-rivier bij Ambilobe spelen kinderen in het water en doen moeders de was.


6. Wandel over een zandbank richting Nosy Iranja Kely

Ten westen van Madagaskar, in de straat van Mozambique, ligt Nosy Iranja Be, dat door een zandbank in verbinding staat met het kleinere eiland Nosy Iranja Kely. Foto: Stijn HoekstraTen westen van Madagaskar, in de straat van Mozambique, ligt Nosy Iranja Be, dat door een zandbank in verbinding staat met het kleinere eiland Nosy Iranja Kely. Het eiland is een waar spektakel. Bereid je voor op een pittige boottocht van twee uur over open water, maar na flink wat gestuiter op de golven wacht de beloning. Een duik in het water is verrukkelijk en memorabel: wij telden drie enorme zeeschildpadden.


7. Dwaal door het Havana van Madagaskar

Diego-Suarez is een fotogenieke koloniale stad met brede straten. Foto: Stijn HoekstraNa een korte nachtrust reizen fotograaf Stijn en ik vanuit Antananarivo met een propellervliegtuig in noordelijke richting naar de stad Antsiranana, wat in het Malagassisch ‘haven’ betekent. Tot 1975 had deze stad de naam Diego-Suarez. In de volksmond wordt hij nog vaak zo genoemd, of gewoon Diego. Lekker kort. Waar in Antananarivo nog een frisse wind waaide en er enkele lichte regenbuitjes over ons heen kwamen, is daar hier niet veel meer van te merken. Als de zon op is gekomen, de temperatuur een aantal graden hoger ligt en de lucht vochtiger is, voelt het al snel alsof we in een ander land terecht zijn gekomen. Diego-Suarez is weids opgezet. De straten zijn breed en de huizen niet torenhoog. Toch worden de zintuigen geprikkeld. Valt mijn oog niet op de charismatische koloniale panden, dan spits ik de oren wel bij het knetterende motorgeluid van één van de 2500 gele tuktuks die in en rondom Diego-Suarez rijden. Wat ook opvalt zijn de ossenkarren met hoge, houten wielen die in rap tempo voort worden getrokken door sportieve jongemannen en gevuld zijn met vrolijk kwekkende schoolkinderen die schattige rugtasjes dragen. Het is een geestig gezicht binnen het straatbeeld, al bedenk ik me dat het eigenlijk niet anders is dan het tafereel dat ik regelmatig zie in mijn eigen woonwijk. Alleen rijden de jongelui dan met een elektrisch aangedreven BSO-bus voorbij.


8. Ga baaihoppen rond Diego-Suarez 

Madagaskar_DiegoSuarez. Foto StijnHoekstraRondom Diego-Suarez liggen drie baaien met turquoise water dat uitnodigt om te zwemmen of snorkelen. Een korte boottocht verderop ligt de Emerald Sea, een lagune met kraakhelder water en weinig andere bezoekers. Boten vertrekken vanaf Diego-Suarez of het strand van Ramena. De vissers in dit dorp nemen in de zomerperiode toeristen mee op dagtours.


9. Spot maki's op Nosy Komba 

Een ringstaartmaki snuffelt naar geursporen van andere lemuren. Foto: Stijn Hoekstra. Foto 2: Getty ImagesNosy Komba heeft een ultiem eilandgevoel. Onthaasten en uitrusten is hier het devies. Avonturiers die niet kunnen stilzitten pakken de boot naar het het strand van Ampangorinana. Via het dorp loopt een pad omhoog waar maki’s op je zitten te wachten — of op het lekkers wat je voor ze meebrengt. De halfapen met bolle ogen, een lange staart en verhoudingsgewijs erg lange vingers zorgen door hun uitstraling en uitbundige gedrag voor veel hilariteit.


10. Ervaar Nosy Komba in het licht van de ondergaande zon 

Nosy Komba in het licht van de ondergaande zon. Het door groen omgeven resort Remo e Berenice geeft een paradijselijk gevoel. Foto: Stijn HoekstraNosy Komba is een plek waar je nog jaren aan terugdenkt. Vanaf de boot is het te herkennen als een enorme groene bult die uit het blauwe water steekt. We zien tegen de groene helling van het eiland verdekt tussen de bloemen en planten enkele bungalowtjes staan. Paradijselijk. Wat deze plek compleet maakt is dat naast het resort een houten pier is gebouwd die over de rotsen loopt en uitkomt boven het helder blauwe zeewater. Het type bouwwerk dat dusdanig uitnodigt dat je er simpelweg wel overheen móét lopen. Vanaf de veranda van je bungalow spot je vissersbootjes en zeeschildpadden die even bovenkomen om naar adem te happen. Ondanks dat haar man Remo tien jaar geleden overleed, runt Berenice het resort Remo e Berenice met een glimlach. Ze zet zich als een grootmoeder in voor de lokale gemeenschap en die barmhartigheid voel je aan alles. De bungalows (vanaf €78 per nacht) zijn van alle gemakken voorzien en vormen ook voor een huwelijksreis geen verkeerde bestemming. 

Wil je meer weten over dit bijzondere land? Meld je aan voor de webinar van Columbus Travel en Matoke Tours over Madagaskar op 8 februari en win een reischeque t.w.v. €350! Lees ook de 10 tips voor activiteiten en slaapplekken in Madagaskar

Madagaskar is niet het eenvoudigste land om op eigen houtje rond te rijden. Het is dan ook een stuk relaxter om het aan de experts over te laten. In een land dat veertien keer zo groot is als Nederland moet je bij een reisduur van minder dan een maand keuzes maken. Met behulp van Afrika-reisspecialist Matoke Tours ontdekten wij in elf dagen tijd Noord-Madagaskar. Reizen door Afrika wordt soms geassocieerd met ‘moeilijk’ reizen. Matoke neemt dat gevoel helemaal weg. Door de persoonlijke aanpak met een plan op maat haal je alles uit de reis: de accommodaties zijn subliem, het vervoer is strak geregeld en de gidsen zijn enthousiast en hebben veel kennis.

Benieuwd naar de hele reportage? Deze lees je terug in Columbus Travel editie 126.
Columbus Travel editie 126 - Plan je droomreis in 2024

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!