Maseru foto's & tips

'403441' door kellybaetsen '403441' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Mokorotlo

kellybaetsen

Naast de traditionele dekens is er ook de Basotho hoed of de Mokorotlo. Dit is de traditionele hoed van Lesotho en hij is gewoven uit gras. Elke kegelvormige hoed is gedecoreerd met één of meerdere lijnen en het uiteinde van de kegel wordt afgewerkt met een kroontje. Het is het nationale symbool van Lesotho. De traditionele dekens hebben een erg hoge concentratie wol en daardoor zijn ze zeer geschikt voor het ruwe klimaat van Lesotho. De deken houdt de regen weg en zorgt voor de nodige warmte tijdens de koude winterdagen. De dekens zijn erg kostbaar want omgerekend kosten ze ongeveer 500 Rand wat neerkomt op 35 euro. Dat is erg veel geld voor deze mensen. De prijzen kunnen nog schommelen want er zijn namelijk verschillende patronen, kleuren en verschil in kwaliteit. De beste kwaliteit, populairste patroon en mooiste kleur zorgt uiteraard voor een hogere prijs. Het mag duidelijk zijn dat deze dekens erg belangrijk voor deze mensen.

'402379' door kellybaetsen '402379' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Basothomeisje

kellybaetsen

De Basothodeken heeft een rijke traditionele waarde en je ziet ze dan ook overal. Elk motief heeft een specifieke betekenis en status. De verschillende bevolkingsgroepen dragen ook verschillende dekens en bij bepaalde gelegenheden worden ook andere dekens gedragen. De Basotho's dragen hun deken met eer. De wol voor deze dekens wordt in Lesotho gemaakt maar de dekens worden in Zuid-Afrika geproduceerd. Men is echter al jaren bezig om een fabriek in Lesotho te mogen openen zodat men de dekens zelf kan produceren wat erg goed voor de werkgelegenheid zou zijn. De dekens zijn echt erg mooi om te zien en ook zeer warm wat wel nodig is in deze streek. Dit meisje had het in ieder geval lekker warm in haar mooie deken.

'460696' door DorienSouman '460696' door DorienSouman

LesothoMaseru

LesothoMaseru

No country for old me

DorienSouman

No country for old men is een film uit 1997, die zich afspeelt in een woestijn in Texas. Een harde, ongenadige omgeving. Lesotho is een bergkoninkrijkje middenin Zuid-Afrika. Het dunbevolkte land ligt volledig boven de 1000m. De bevolking is arm en moet het grotendeels hebben van hun vee en kleinschalige landbouw. Het leven is er ongenadig en hard, maar toch zijn de mensen ongekend vriendelijk. Ik vond het een fantastisch land, maar ´no country for old men´. (svp vergroten)

'416980' door kellybaetsen '416980' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Brrrr...koud

kellybaetsen

De winters zijn koud in Lesotho...heel koud! Je weet het van te voren want je gaat immers in de winter. Zodra je daar dan toch staat te bibberen in je legging, spijkerbroek, longsleeve, dubbel fleecevest, jas, handschoenen, muts en sjaal...besef je je dat het toch wel heel erg koud is. Gelukkig hebben de meeste bewoners van Lesotho warme wollen Basothodekens tegen de kou. Helaas zag ik geregeld kinderen zonder broek en op blote voeten...in hartje winter. Dit kereltje had gelukkig wel een dekentje om zich warm te houden.

'420162' door kellybaetsen '420162' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Hoppe hoppe paardje..

kellybaetsen

In Lesotho heeft de tijd stilgestaan. De Basotho zijn trotse mensen die zich kleden in kleurige wollen dekens, wollen mutsen en ze verplaatsen zich vooral te voet of te paard. De mensen leven nog steeds een simpel en traditioneel bestaan en dat zie je overal. In Semonkong zie je overal mannen op paard, gehuld in kleurige dekens. Nieuwsgierig kijken ze ons aan want veel toeristen zien ze hier niet.

'386818' door Jan-Hemo '386818' door Jan-Hemo

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Basotho cowboys

Jan-Hemo

Na de nodige proviand in Semonkong te hebben ingekocht, verlaten deze ruiters/herders het dorp. Laarzen aan, dekens om, mutsen op, ze zijn voorbereid op de vrieskou in de bergen. Ik ervaar het alsof ik op de set van een soort cowboy film ben.

'488931' door kellybaetsen '488931' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Semonkong

kellybaetsen

Lesotho is het koninkrijk in de lucht met het hoogste laagste punt ter wereld; namelijk 1300 meter. Dit prachtige land wordt volledig ingesloten door Zuid-Afrika, maar deze oase van rust wordt beschermd door de steile omringende bergtoppen. Semonkong is een stad in het district Maseru en telt ongeveer 8000 inwoners. De bekende waterval is is niet alleen de hoogste van Lesotho maar ook in heel Zuidelijk Afrika. Het mooie aan de Semonkong waterval is dat het prachtige natuurwonder (nog) niet door menselijke tussenkomst is aangetast. Het mooiste uitzicht op deze schitterende muur van vallend water heb je dan ook vanaf één van de natuurlijke plateaus aan de overkant van de waterval. Het gebied rondom Semonkong is erg geliefd bij wandelaars en zeer de moeite waard om te bezoeken. Het duurt even voor je er bent maar je bent er meer dan welkom. De vriendelijke Basotho zullen je zeker hartelijk verwelkomen.

'422118' door kellybaetsen '422118' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Twee emmertjes water.

kellybaetsen

Semonkong is een dorpje waar het lijkt dat de tijd stil staat. Semonkong betekent 'Place of Smoke' (the Plaats van de Rook)en verwijst naar de Maletsunyane Falls, één van de hoogste watervallen in Zuidelijk Afrika. Je kunt prachtige wandelingen maken in de omgeving maar ook ponytreks zijn een populaire manier om de waterval te bezoeken.

'524586' door DorienSouman '524586' door DorienSouman

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Goed ingepakt

DorienSouman

Lesotho heeft echt mijn hart gestolen tijdens ons bezoek in 2014. Een prachtig land van ongekende schoonheid, met ontzettend arme, maar ook ontzettend vriendelijke mensen. De Basotho-herders zijn dag en nacht bij hun vee en overnachten meestal ook in het veld. Tegen de kou en snijdende wind dragen ze een deken en meestal ook een bivakmuts.

'387044' door Jan-Hemo '387044' door Jan-Hemo

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Herder waakt over zij

Jan-Hemo

Van verre zagen wij hem al staan, als een standbeeld met een deken om. Hij stond daar wel 15 minuten, voordat hij zijn vingers naar zijn mond bracht en een fel fluitend geluid liet horen. Het was een herder die zijn kudde in de gaten hield. Zou hij ooit wel eens door een verrekijker hebben gekeken???

'392707' door Jan-Hemo '392707' door Jan-Hemo

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Kloof in landschap...

Jan-Hemo

Vanuit ons onderkomen zijn we met de landrover hiernaartoe gebracht. We gaan abseilen naast een waterval. Dit is het eerste beeld wat we zien en het is indrukwekkend. Het water van de Maletsunyana waterval die vanaf het plateau bijna 200 meter naar beneden valt, vervolgt zijn loop door de kloof richting Semongkong lodge

'460274' door Jan10e '460274' door Jan10e

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Herder Bashoto

Jan10e

Tijdens de wandeling naar de Maletsunyane waterval vanuit Semongkong zien we verschillende herders. Vrijwel allemaal dragen ze te grote kaplaarzen en de deken is echt wel nodig om warm te blijven.Op weg om boodschappen te doen of ze zijn op de terugweg. Maar waar dat dan is? De huisjes zijn op 1 hand te tellen in deze omgeving eenmaal Semongkong uit. (is hier te zien) Ze moeten dus uren onderweg zijn. En dan is deze nog te paard. De meesten zijn te voet. Gastransport per ezel...

'407852' door kellybaetsen '407852' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Koud

kellybaetsen

Ik had wel verwacht dat de winters in Lesotho koud zouden zijn maar zo koud...Nee, dat had ik niet verwacht. Gelukkig hebben de mensen warme wollen dekens om zich warm te houden.

'451366' door Jan10e '451366' door Jan10e

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Kloof Maletsunyana...

Jan10e

Vanuit Semongkong Lodge maken we een scenic wandeling naar de Maletsunyana falls. Gelukkig passeren we steeds wat locals die ons de weg wijzen. Het landschap is wijds en glooiend. Hier naderen we de kloof waarin de Maletsunyana waterval (vanaf het plateau) bijna 200 meter naar beneden valt. Daar heb ik eerder al eens foto's van geplaatst.

'417629' door kellybaetsen '417629' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Stoer

kellybaetsen

Dit stoere kereltje kwam ik tegen in Semonkong. Hij was samen met zijn kleine broertje aan het buiten spelen. Zijn broertje was echt te schattig voor woorden en schaterde voor mijn camera en danste er op los. Hij vond al die aandacht geweldig! Grote broer keek het allemaal rustig aan en bleef stoer staan. Tja...je bent een grote stoere broer of niet.

'401437' door kellybaetsen '401437' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Kijk eens...

kellybaetsen

Dit schattige meisje zat samen met haar buurmeisje bij de rivier te kijken naar een aantal abseilende reisgenoten. Ze vonden het allemaal prachtig en spannend om te zien. Toen ik ze beiden een vingerpoppetje gaf, straalden ze helemaal. Ze hebben ruim dertig minuten zitten spelen bij de rivier en toen ik een foto wilde maken, moest en zou het poppetje ook de foto. Kijk eens...

'435086' door kellybaetsen '435086' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Basotho

kellybaetsen

In Lesotho waren Basotho paarden tot voor kort de enige manier van transport. In Semonkong worden deze paarden nog steeds dagelijks gebruikt. De beste manier om de tradities en cultuur van de Basotho te ervaren is tijdens een pony trek. Deze worden georganiseerd door de Semonkong Lodge. De paarden zijn van de mensen uit het dorp en door deze excursies verdienen zij een extra zakcentje. Onze gids woonde vroeger in het Semonkong Children's Centre en werkt nu als gids voor de lodge. Een ontzettend vriendelijke knul die hartstikke blij is dat hij als gids mag werken. De omgeving is echt schitterend! Prachtig om te wandelen en/of paard te rijden.

'434358' door kellybaetsen '434358' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Curiosity

kellybaetsen

"Hello, hello, helloooooooooooooooooooooooooo!" Terwijl we richting het 'centrum' van Semonkong lopen, zien we vele kinderen van een heuveltje stormen. De een breedlachend, de ander verlegen achter een vriendje verstopt, verbaasd, verlegen, vrolijk maar allemaal nieuwsgierig.

'435815' door kellybaetsen '435815' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Vrolijk

kellybaetsen

Dit vrolijke meisje kwam ons tegemoet lopen, samen met haar vriendjes en vriendinnetjes. Net zoals de meeste mensen, droeg zij ook de warme en traditionele wollen Basotho deken. Het kan het echt heel koud worden gedurende de winter en deze dekens zijn erg warm. Deze deken heeft een belangrijke traditionele waarde en vertelt veel over de drager en de gelegenheid. De deken heeft twee kleuren en er zijn verschillende patronen zoals het nationale symbool: de Basotho hoed of bijvoorbeeld maiskolven. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten, kleuren en patronen en afhankelijk daarvan kunnen deze dekens behoorlijk prijzig zijn. Er zijn verschillende soorten stijlen om de dekens te dragen en ook dit is afhankelijk van een aantal factoren.

'435877' door Jan10e '435877' door Jan10e

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Vriendelijk bedankt!

Jan10e

Vanuit Semonkong maken we een prachtige wandeling naar de Maletsunyane Falls en de canyon. Diverse 'cowboys' passeren ons of komen ons tegemoet. Deze meneer zit wel stevig in het zadel. Zijn paard is ook wat groter en sterker. Hij poseert op zijn gemak voor ons. Daarna tikt hij aan zijn hoed en vervolgt zijn weg.

'405626' door kellybaetsen '405626' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Schattig

kellybaetsen

Dit schattige meisje stond in het naaiatelier van haar oma. Zij was maar al te blij met ons bezoek en zette snel het mutsje van het meisje even goed. Terwijl ik de foto maak, staat oma trots en lachend achter haar kleindochter. Ook oma wil graag op de foto mits we de foto's opsturen wat uiteraard ook gaat gebeuren. Het meisje zelf werd toch wel erg verlegen van al die aandacht.

'397622' door kellybaetsen '397622' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Deugniet

kellybaetsen

Net een paar dagen terug uit het mooie Zuid-Afrika, Swaziland en het prachtige Lesotho. Ik ben nog druk bezig met het uitzoeken van de meer dan 2000 foto's! Toen ik echter dit kereltje weer terug zag, kon ik het niet laten deze even snel te laten zien. Wat een scheetje was dit! Zijn moeder deed even zijn dekentje goed en duwde hem naar voren voor de foto. Hij lachte en danste vrolijk voor de camera.

'404360' door kellybaetsen '404360' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Lach

kellybaetsen

In Lesotho heeft de tijd stilgestaan en zijn we in het land van de Basotho. De Basotho zijn trotse mensen die zich kleden in kleurige wollen dekens, wollen mutsen en ze verplaatsen zich vooral te voet of te paard. De mensen leven nog steeds een simpel en traditioneel bestaan. Toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. De volwassenen zijn terughoudend. "Wat moeten die blanke mensen hier nou?" hoor je ze bijna denken. Sommige mensen willen wel op de foto maar veel ook niet uit angst dat we journalisten zijn, vertellen de gidsen ons. Ik stel me dan ook terughoudend op met mijn camera omdat ik voel dat de volwassenen - in tegenstelling tot de kinderen- er 'moeite' mee hebben. Dat wij vooral geïnteresseerd zijn in hun cultuur en manier van leven is iets wat vreemd voor ze is (kan ik me ook goed voorstellen) maar langzaam aan beginnen de mensen te wennen aan groepjes toeristen. De kinderen daarentegen vinden het allemaal prachtig. Ze weten het te waarderen dat ze zichzelf terugzien op de cameraschermen en dringen zich lachend om me heen.

'424904' door kellybaetsen '424904' door kellybaetsen

LesothoMaseru

LesothoMaseru

Maletsuyane

kellybaetsen

Semonkong betekent dampend water en hier is dan ook de hoogste waterval van Zuidelijk Afrika te vinden. Wij waren er in de winter wat betekent dat de waterval niet optimaal is maar in de zomer kun je deze gigant in volle glorie aanschouwen. In de warme maanden kenmerkt een wolk van opstijgende mist deze reusachtige waterval. Wil je dit van dichtbij zien, kun je natuurlijk ook de hoogste abseil ter wereld doen...204 meter! Op deze manier kun je optimaal genieten van de waterval aangezien de abseil langs de waterval is...een nat pak gegarandeerd. Zoals jullie kunnen zien aan mijn foto, heb ik me niet aan de abseil gewaagd. Ik heb geen hoogtevrees maar ook ik heb mijn grenzen en 204 meter is een duidelijke grens. De waterval ligt in een prachtige canyon en de omgeving is echt schitterend. Je kunt er prachtig wandelen en paardrijden.