Berea

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De laatste bewoners van de Ha Kome grotwoningen

Berea,
Lesotho


De ‘Ha Kome Caves’ zijn grotwoningen in het district Berea in Lesotho. De ‘woningen’ van leem zijn begin 19e eeuw gebouwd door Chief Teleka van de Basis Clan. Hij en zijn familie zochten een veilig onderkomen, omdat er in het land als gevolg van ernstige droogte veel geweld en kannibalisme heersten.

De grotwoningen zijn tegen een hoge overhangende rots gebouwd. Dat ze er zo ‘nieuw’ uitzien, komt omdat ze elk jaar opnieuw worden bepleisterd en geschilderd. Momenteel zijn er nog maar drie grotten bewoond door drie al flink op leeftijd zijnde weduwes. Zij behoren tot de zesde generatie van Chief Teleka. Waarschijnlijk zullen zij de laatste bewoners zijn, want hun kinderen en kleinkinderen zijn naar modernere woningen in het nabijgelegen dorp vertrokken.

Ha Kome Caves ligt circa 21 kilometer ten zuiden van Teyateyaneng, de hoofdstad van het district Berea. De eerste twaalf kilometer is nog keurig geasfalteerd, maar daarna wordt het een behoorlijk ruig traject. Je moet een goede (en hoge) auto hebben, anders is het bijna niet te doen.

Op de foto zie je twee van de drie bewoonsters. De mevrouw met het bakje pap vroeg mij nog een hapje mee te eten. Toch maar niet gedaan …