Santiago

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wij hebben boodschappen gedaan

Santiago,
Kaapverdië


Deze vrouwen komen terug van de zaterdagmarkt in Assomada op het eiland Santiago. Dit eiland wordt omschreven als het meest Afrikaanse van de bewoonde eilanden van Cabo Verde (Kaapverdië). Dat is vooral te zien aan het feit dat de vrouwen hun boodschappen op het hoofd dragen. En vaak ook aan de kleding van de vrouwen, hoewel die al aardig westers is.

Van oorsprong komen de eerste bewoners van Cabo Verde uit Afrika, als slaven werden zij van het Afrikaanse continent naar de destijds nog onbewoonde eilanden gebracht door de zeevarende en handeldrijvende Portugezen. Die ontdekten de Kaapverdische eilanden en stichtten daar een handelspost.

Ik vond de sfeer op de vier eilanden die we bezocht hebben eigenlijk meer hebben van Brazilië, vanwege de taal en de muziek. Behalve Portugees wordt er ook veel Creolo gesproken, de eigen taal van de Cabo Verdianen. Maar dat klinkt ook wel een beetje Portugees in mijn oren. De muziek is een mooie mix van salsa en fado. Vooral op het eiland Sao Vicente hangt er in de carnavalstijd een Braziliaanse sfeer.