Guinee foto's & tips

'338556' door enroute2 '338556' door enroute2

GuineeConakry

GuineeConakry

Eten voorbereiden

enroute2

Op bezoek bij een tante van een kennis waar ik logeerde, in een buitenwijk van Conakry, de hoofdstad van Guinee. De gastvrouw zorgt ervoor dat je binnen een uur een bord eten in je handen hebt, ongeacht op welk tijdstip je binnenvalt. De gemiddelde West-Afrikaan merkt dat nauwelijks op, het is een vanzelfsprekendheid, terwijl ikzelf bewondering heb voor deze gastvrijheid.

'351188' door enroute2 '351188' door enroute2

GuineeConakry

GuineeConakry

Verlegen

enroute2

Soms begrijp je in een andere cultuur totaal niet wat mensen bedoelen. Deze vrouw begon ineens tegen me te tieren en daar schrok ik nogal van. Ik vroeg aan iemand die Frans sprak wat er aan de hand was, en die legde uit dat ze naar me riep waarom ik nog geen foto van haar had gemaakt. Ik logeerde bij een grote familie in Conakry en vertoevde al een paar dagen in hun gezelschap. Toen heb ik haar opgezocht en deze foto gemaakt, en ze veranderde ineens in een heel timide vrouwtje. We moesten erg lachen en het ijs was gebroken.

'342877' door enroute2 '342877' door enroute2

GuineeConakry

GuineeConakry

Vriendinnen

enroute2

De foto van deze vrolijke meiden heb ik gemaakt bij een leefgemeenschap in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Tussen de muren ervan, met één toegangspoort, staan vele kleine optrekjes en er wonen zo'n 60 mensen, vnl. familie van elkaar. Zo heb je altijd je vriendinnen bij de hand.

'375748' door enroute2 '375748' door enroute2

GuineeConakry

GuineeConakry

De afwas

enroute2

De afgelopen dagen hebben we als gevolg van onze kookkunsten heel wat vaat te verstouwen gehad, maar de meesten beschikken hier over een vaatwasser. Veel Afrikanen hebben daar zelfs nog nooit van gehoord, alles wordt met de hand gedaan en de hoeveelheden zijn ook niet gering. Met zichtbare tegenzin kwijt dit ventje zich aan de taak die hij toebedeeld heeft gekregen, en klagen heeft geen zin, want met Afrikaanse dames valt niet te sollen. (scan van negatief)

'311918' door eduardvanmil '311918' door eduardvanmil

GuineeConakry

GuineeConakry

Vluchteling

eduardvanmil

Deze man met de officiële klederdracht uit Guinee heeft net leren fietsen en komt uit de hoofdstad van Guinee Conakry. Hij is gevlucht voor de staatsgreep die in 2008 plaatsvond. Guinee, voormalig Frans Guinee, soms Guinee-Conakry genoemd heet officieel de Republiek Guinee en is gelegen aan de Atlantische Oceaan tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone. De hoofdstad is Conakry. Buiten de foto om stak hij een vinger op (geen middelvinger) en vragende naar de betekenis daarvan vertelde hij dat er maar een God is en als hij met zijn andere hand nog een keer vier vingers opsteekt dan heeft hij vier vrouwen maar dat deed hij niet!

'338981' door enroute2 '338981' door enroute2

GuineeConakry

GuineeConakry

Ceremonie voor weduwe

enroute2

Dit is een ceremonie voor weduwen om het einde van de officiële rouwperiode in te luiden. Zoals bij een bruiloft, begrafenis, geboorte of doop van een kind etc. is het gebruikelijk dat de gasten geld geven (aan cadeaux wordt niet gedaan). Dit is dan ook een 'social security system' in Afrika, want voor verzekeringen hebben de meesten geen geld. Money – Pink Floyd http://www.youtube.com/watch?v=cpbbuaIA3Ds Money Get away You get a good job with good pay and you're okay Money It's a gas Grab that cash with both hands and make a stash New car, caviar, four star daydream Think I'll buy me a football team Money Well, get back I'm all right Jack Keep your hands off of my stack Money It's a hit Don't give me that do goody good bullshit I'm in the high-fidelity first class travelling set I think I need a Lear jet Money It's a crime Share it fairly But don't take a slice of my pie

'429058' door enroute2 '429058' door enroute2

GuineeCentraal Guinee

GuineeCentraal Guinee

Wijze mannen

enroute2

Wij woonden een ceremonie bij in in Gemerambi in Guinee, een traditioneel dorpje gelegen in een mooi heuvelachtig landschap. Dit ging gepaard met lange gebeden en toespraken, gevolgd door een groot feest. Een bijzondere belevenis die ik niet gauw zal vergeten, maar vooral deze mannen die in mijn ogen een enorme kracht en wijsheid uitstralen, hebben grote indruk op mij gemaakt. (scan)

'345243' door enroute2 '345243' door enroute2

GuineeConakry

GuineeConakry

Onafscheidelijke...vr

enroute2

Deze vrouwen heb ik leren kennen in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Hun vriendschap is net zo hecht als een familieband, en ze hebben vrijwel alles voor elkaar over. Bij een Afrikaanse vriend of vriendin kun je altijd terecht en je kunt elk moment van de dag een beroep op ze doen voor hulp of een dienst en daar wordt zelden nee tegen gezegd. Dat komt omdat het wederzijds is. Soms vind ik dat verbazingwekkend en ook wel mooi, het is hun cultuur. Zelf zou ik geen zin hebben om altijd zoveel verplichtingen te moeten hebben.

'340031' door enroute2 '340031' door enroute2

GuineeCentraal Guinee

GuineeCentraal Guinee

Stoofpot

enroute2

Deze foto is gemaakt in het dorpje Gèmerambi, wat betekent 'achter de rots'. Het ligt in een prachtige heuvel- en rotsachtige omgeving met mooie vergezichten. Hier is een van de vrouwen te zien, bezig met de voorbereiding van het eten voor een ceremonie die we hebben bijgewoond. Zelf hebben we onderweg stokbrook, houtskool, water en andere zaken ingekocht om een bijdrage te leveren. Langs het dorp stroomt een riviertje waarlangs de mannen en vrouwen aparte wasplaatsen hebben. Echt relaxed badderen is er als enige blanke dan niet bij, veel hilariteit en de grootste lol.

'274248' door geertg '274248' door geertg

GuineeConakry

GuineeConakry

Nieuwsgierig!

geertg

Reizend door het binnenland tref je de enthousiaste kinderen die elke keer weer zo innemend naar je zwaaien, spontaan en met een grote glimlach.. Waar je ook komt, dit blijft je altijd bij.