West Ghana foto's & tips

'488405' door ciske '488405' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Voor de regen naar...

ciske

Wij lopen over het pad langs het strand snel naar ons huisje omdat er regen op komst is , voor ons loopt een meisje dat nog voor de regen naar het dorp moet 500 m. verder hopelijk zal ze het redden.

'488283' door ciske '488283' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Klein poppetje.

ciske

Nzulezo is een dorpje op palen ver van de bewoonde wereld. Er heerst veel armoede maar wat ik dan zo leuk vind dat dit kleine meisje midden in het dorpje zit helemaal opgetut met sieraden en versieringen in het haar .

'495439' door ciske '495439' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Samen staan ze sterk.

ciske

De inwoners van Ahona halen de netten binnen door ze in een lange rij vanuit de zee binnen te trekken , ze deden er uren over . Op het strand ook nog een rij mannen die netten binnen te halen.

'488864' door ciske '488864' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

De zak van Max !

ciske

Je ziet het overal in Ghana , kleding uit Europa . Als ik hier mijn kasten leeg haal en in de zak van Max stop had ik altijd de vraag "zal het goed terecht komen " maar nu ik in Ghana geweest ben weet ik het zeker . Zakken , bergen , markten vol met [ onze ] kleren zelfs hier in het kleine dorpje Butre zag je mensen kleren kopen voor € 0,25 .

'495065' door ciske '495065' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

De netten worden in..

ciske

Zoals elke dag worden de netten weer in orde gemaakt behalve op dinsdag want dan wordt er niet gevist dat vinden de goden niet goed ........!! Je gaat ze niet verzoeken dus op dinsdag hoeven de vissers niet uit te varen.

'517497' door ciske '517497' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Bengels in de klas.

ciske

Omdat we een voetbal aan de school gegeven hadden stond de hoofdmeester erop dat we een rondleiding door de school kregen . Een paar armoedige lokaaltjes met een schoolbord aan de muur en tekeningen van een computer waar ze computerles kregen maar ze krijgen onderwijs . De begeleiding van de kinderen door de school was optimaal en poseren deden ze constant.

'499842' door ciske '499842' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Butre bridge !

ciske

Als de vrouwen van Butre naar de wasplaats willen moeten ze ong. 1 km. lopen waarvan de hachelijkste onderneming de brug is. Toen wij er waren was hij "redelijk " stabiel maar door de harde wind en het water wil de brug nog wel eens gedeeltelijk bezwijken . Elk jaar moet de brug dan ook her en der weer opgeknapt en gestut worden ....maar het werkt.

'495341' door ciske '495341' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Wat eten we vanavond

ciske

Meestal staat er vis op het menu want elke dag gaan de mannen van Ahona met netten de zee in . Ahona is een piepklein dorpje waarvan je de hutjes op de achtergrond ziet , de meeste mensen hier zijn afkomstig uit Togo.

'486392' door ciske '486392' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Wie wil er een ballon

ciske

Als we over het strand naar Butre lopen staan er een paar kinderen die wel een ballon willen denk ik dus haal ik de zak met ballonnen uit mijn tas ......FOUT , ik weet niet waar ze vandaan komen maar ineens staan er wel 20 kinderen aan me te trekken . Ik geef de zak met ballonnen snel af aan een ouder iemand die ze wel verdeeld over de kinderen.

'489823' door ciske '489823' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Op weg naar huis.

ciske

Als wij op de veranda van ons huisje op het strand zitten is het een voorbij komen van locals die van dorpje naar dorpje lopen met hun handeltje of met de was.

'501115' door ciske '501115' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Genieten van de rust.

ciske

Vanaf het dak van fort Batenstein in Butre heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en het resortje waar wij verbleven http://www.hideoutlodge.com/ . De Hide Out ligt bij het rotsblok dat in zee staat op de foto en heeft 8 in Afrikaanse stijl gebouwde huisjes . Een heerlijke plek om te relaxen en te genieten.

'487500' door ciske '487500' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Nzulezo 2

ciske

Gisteren plaatste ik al een foto van het dorpje Nzulezo [steelvillage ] . Op deze foto kun je beter zien dat ze hun afval overal en met name onder hun huizen dumpen en toch viel het op dat het er niet stonk .

'485494' door ciske '485494' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Een goede vangst.

ciske

Als ik in Butre over het strand loop kijk ik mijn ogen uit als ik de vangst van de dag zie . Achteraf hoor ik dat dit ook niet elke dag gebeurd en maar af en toe voor komt. Het mooie is als ze een goede vangst hebben de boten luid toeterend terugkeren van zee zodat de vrouwen weten dat de vangst goed is geweest.

'496002' door ciske '496002' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Tevreden met [ bijna

ciske

De kinderen in Butre zijn tevreden met de kleinste 'speeltjes " zoals hier een stokje , een elastiekje wat steentjes en ze hebben het grootste plezier.

'486689' door ciske '486689' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Op weg naar de...wasp

ciske

Op zaterdag is het wasdag en gaan de vrouwen van het dorp over het strand naar de wasplaats en komen ze langs ons strandhuisje. Deze vrouw vond ik zo mooi zoals ze 's morgens vroeg voorbij liep met het opkomen van de zon en de was op haar hoofd .

'494505' door ciske '494505' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Strandwandeling .

ciske

Vanaf onze veranda zien we het dagelijkse leven van Butre aan ons voorbij trekken. Of het nu vrouwen met manden groenten of wasteilen zijn of spelende kinderen , wij genieten van het uitzicht.

'508777' door ciske '508777' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

De hoofdstraat van...

ciske

Helemaal in het zuid - westen van Ghana ligt Nzulezo , een dorp op palen . Je moet een klein uurtje [ zelf ] varen om er te komen . Er wonen ong. 500 inwoners en het is er erg armoedig . Dit is de "hoofdstraat " met aan beide zijde huisjes op palen , de kinderen hebben niet meer als deze ruimte om te spelen.

'486303' door ciske '486303' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

In gedachten...verzon

ciske

In tegenstelling tot de volwassenen willen de kinderen wel graag op de foto maar het mooiste is iemand fotograferen als hij/zij het niet in de gaten heeft. Dit jongetje was in gedachten verzonken en zag mij niet eens staan.

'485379' door ciske '485379' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Zaterdag - wasdag !

ciske

In Butre is het op zaterdag wasdag , en wij zitten in een strandhuisje tussen het dorp en de wasplaats . Dus elke zaterdag zien we vrouwen en kinderen voorbij komen op weg naar de wasplaats waar ze eerst de was en dan zichzelf wassen.

'490495' door ciske '490495' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Kleine dondersteen !

ciske

In een stevige pas stapt hij over het strand van Butre , als hij langs me heen loopt geeft hij me een prachtige ondeugende lach . Heerlijk toch zo'n ventje.

'238371' door reiscoureur '238371' door reiscoureur

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Zelfbewust meisje

reiscoureur

Meisje, op de markt in Wa, Upper West Region Ghana. Wa is de hoofstad van deze regio. Deze regio leeft hoofdzakelijk van de landbouw. Vrouwen hebben een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven hier.

'385661' door wisseschout '385661' door wisseschout

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Voodoo priester

wisseschout

Tijdens een wandeling komen we voorbij een klein hutje waar een priester bezig is met zijn voodoo rituelen. We mogen kijken tijdens zijn uitvoering van het " spektakel" Met kaurischelpjes en twee poppetjes voert hij een indrukwekkend ritueel uit. Het heeft iets te maken met een veilige reis ergens naartoe, maar voor wie ?

'507305' door ciske '507305' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Met de boot naar...sc

ciske

Het dorp op palen Nzulezu ligt 45 minuten varen van de bewoonde wereld . Er zijn kinderen die in het dorpje naar school gaan maar er zijn ook kinderen die naar het vaste land gaan zoals deze kinderen .

'513412' door ciske '513412' door ciske

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

De buit bekijken .

ciske

Als we over het strand lopen zijn de vissers van Ahona net bezig de netten binnen te halen , ze bekijken de buit maar aan de grote van het net te zien is het een karige vangst.