Tamale foto's & tips

'489501' door jannekeh '489501' door jannekeh

GhanaTamale

GhanaTamale

Wie de schoen past

jannekeh

Met zijn grote donkere kijkers, kijkt hij mij verbaast aan en laat het maar over zich heen komen wat die vrouw met de camera doet. Hij gaat lekker sabbelend aan de schoen verder!

'327852' door Willemien '327852' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Meet Africa

Willemien

In het dorp Sognaayilli (Meet Africa), ca 10 kilometer van Tamale, kun je kennis maken met het dagelijkse leven van de Ghanezen. Zo zien we o.a. het wassen van een pasgeboren baby, het spinnen van een doodskleed, maken kennis met de chief, zien de hutten van binnnen, hoe ze koken en bakken en nog veel meer. De bewoners zijn erg vriendelijk en willen heel graag op de foto. Heel erg leuk is dat.

'441974' door sanneslob '441974' door sanneslob

GhanaTamale

GhanaTamale

Heksendorp Ghana

sanneslob

Drie heksen komen even nieuwsgierig kijken wat die witte mensen in het dorp komen doen. ? Hoe wordt je een heks? Als er meerdere vervelende gebeurtenissen tegelijk in jou omgeving plaatsvinden, bijvoorbeeld overlijden van een naaste, ziekte of ongevallen kan door de omgeving vermoed worden dat je een heks bent. Om er daadwerkelijk achter te komen of je een heks bent wordt er een kip in de lucht gegooid. Op de manier hoe deze kip terecht komt kan men zien of de vrouw in kwestie daadwerkelijk een heks is. In dat geval wordt zij verbannen naar het heksendorp. De vrouwen zelf geloven ook hielig in de uitkomst van de val van de kip en schikken zich gemakkelijk in hun lot. Ze willen namelijk niet nog meer elende in hun omgeving aanrichten dus zijn vaak tevreden met de verbanning naar het dorp. ?Om hier rond te mogen lopen heb ik eerst toestemming aan het dorpshoofd moeten vragen, en toen deze toestemming verleend werd werd ik door een van de zonen van het dorpshoofd rondgeleid in het dorp.

'311560' door Willemien '311560' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Verkoopster

Willemien

De grootste voedselmarkt van Ghana is in Techiman. Natuurlijk iser ook kleding, stoffen, potten en pannen te koop maar het meest toch granen, groenten en heel veel fruit: heerlijke mango’s, rijpe ananas en allerlei exotische vruchten die ik nog niet eerder had gezien. Foto's maken is geen probleem daar. Het was er warm en dat is ook wel aan de zweetdruppeltjes van deze verkoopster te zien

'206725' door DavidKlinkhamer '206725' door DavidKlinkhamer

GhanaTamale

GhanaTamale

Playing football at..

DavidKlinkhamer

During our short stop at a small village near tamale my attention is attracted by a little boy who is playing football at sunset while his to little sisters are watching.

'328143' door Willemien '328143' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Fufu

Willemien

Een traditioneel Ghanees gerecht is Fufu. Fufu wordt gemaakt van cassave of yam. Dit wordt gekookt, en daarna gepureerd, door er lang op te stampen met een speciale stok, de zogenaamde fufustok. Hierdoor wordt het een plakkerige bal die geserveerd wordt met een pittige soep met kip of vis. Op de foto het koken van een grote hoeveelheid cassave.

'325336' door Willemien '325336' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Waterspel

Willemien

Ghana- Kintampo. De Kintampo waterval(len) liggen in een mooi groen gebied. Een wandeling er naar toe duurt ongeveer een uurtje. De rivier de Pumpu valt ongeveer 30 meter naar beneden. Als je verkoeling wilt zoeken kun je op de vele rotsen gaan zitten onder de waterval. Vooral de lokale bevolking geniet van deze waterval. Toen wij er waren, waren er ook veel opgeschoten jongeren die heel veel plezier hadden met waterspelletjes.

'426860' door jeannette '426860' door jeannette

GhanaTamale

GhanaTamale

Markt

jeannette

De markt is in west Afrika de winkel voor al je benodigdheden. Deze dame verkocht allerlei schoonheid artikelen zoals karite boter. Ik heb zelf ook maar een potje gekocht...

'498943' door afrika '498943' door afrika

GhanaTamale

GhanaTamale

Bedelaartje

afrika

Tamale ligt in het Noorden van Ghana, redelijk dicht bij de grens van Burkina Faso. Op het busstation kwamen we 's morgens dit bedelaartje tegen. We hebben wat eten voor hem gekocht dat in zijn emmertje verdween, misschien moest hij het wel delen net andere bedelaartjes. Maar de banaan was dermate aanlokkelijk dat hij die direct opat. .

'327116' door Willemien '327116' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Zoon van de chief

Willemien

In het dorp Sognaayilli (Meet Africa), ca 10 kilometer van Tamale, kun je kennis maken met het dagelijkse leven van de Ghanezen. Zo zien we o.a. het wassen van een pasgeboren baby (mijn vorige foto) het spinnen van een doodskleed, maken kennis met de chief, zien de hutten van binnnen, hoe ze koken en bakken en nog veel meer. Heel erg leuk is dat. De man op de foto is de zoon van de chief die ons rondleidde.

'322247' door Willemien '322247' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Even uitrusten

Willemien

In Techiman is de grootste voedselmarkt van Ghana. Natuurlijk is er ook kleding, stoffen, potten en pannen te koop maar het meest toch granen, groenten en heel veel fruit: heerlijke mango’s, rijpe ananas en allerlei exotische vruchten die ik nog niet eerder had gezien. Foto's maken is geen probleem daar. Het was er warm en dan is dit meisje toch verstandiger: gewoon even onder een boom gaan liggen en niet op het heetst van de dag op een markt lopen.

'408064' door TKleene '408064' door TKleene

GhanaTamale

GhanaTamale

Naaisters in Ghana

TKleene

Naaisters in een klein ateliertje langs de straat in de buurt van Tamale. In Ghana wordt alle vrouwenkleding op maat gemaakt en je ziet dan ook overal langs de weg van deze kleine ateliertjes. De vrouw op de voorgrond lacht, maar de vrouw achter haar is eigenlijk een beetje verlegen. Toen ik ze de foto liet zien nadat ik hem gemaakt had, vonden ze hem wel mooi geworden. Ik vind het een kleurrijk plaatje geworden. De naaimachines die ze gebruiken zijn ook prachtig. Dergelijke machines worden in ons land al lang niet meer gebruikt, maar zie je daar nog volop.

'406606' door jeannette '406606' door jeannette

GhanaTamale

GhanaTamale

Tweeling

jeannette

In het noorden van Ghana sliepen we in een primitief campement, een soort hostel in west Afrika. Dit is de vrouw van de eigenaar, moeder van deze mooie tweeling.

'329077' door Willemien '329077' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Slaap kindje slaap

Willemien

In het dorp Sognaayilli (Meet Africa), ca 10 kilometer van Tamale, kun je kennis maken met het dagelijkse leven van de Ghanezen. Zo zien we o.a. het wassen van een pasgeboren baby, het spinnen van een doodskleed, maken kennis met de chief, zien de hutten van binnnen, hoe ze koken en bakken en nog veel meer. Dit kindje geniet van een middagdutje onder een boom en slaapt als een blok. Zelfs de kippen krijgen haar/hem niet wakker.

'443981' door suzanne1 '443981' door suzanne1

GhanaTamale

GhanaTamale

Het roosteren van she

suzanne1

De foto is gemaakt bij een lokale shea butter boederij. Waar de noten worden gepeld, geroosterd, gewassen en gemixt met water, om uiteindelijk de originele shea butter zeep te worden. De zeep wordt de laatste jaren steeds populairder in o.a Nederland. Waar het gemixt wordt met de bekende merken. De originele shea butter zeep werkt goed voor een gevoelige huid, beschermt tegen droogte en heelt de huid.

'327941' door Willemien '327941' door Willemien

GhanaTamale

GhanaTamale

Scheiden van het kaft

Willemien

Ghana-Sognaayilli: geen handwerk maar voetenwerk. Het scheiden van het kaft van het koren (rijst) gebeurt hier door er met blote voeten door te lopen.

'317674' door rozemarijntjes '317674' door rozemarijntjes

GhanaTamale

GhanaTamale

Ghanese kinderen...sp

rozemarijntjes

Ghanese kinderen spelen hier Memory. Ze zijn erg enthousiast en fanatiek, waardoor het erg lastig is om de regels te blijven volgen. Dit meisje neemt duidelijk de leiding en gaat hierbij aan de regels voorbij door zelf aan de beurt te blijven en alle kaartjes om te draaien.

'179558' door an9ela1980 '179558' door an9ela1980

GhanaTamale

GhanaTamale

Power!!!

an9ela1980

Ik doe het haar niet na, 5 teilen op mijn hoofd...

'443977' door suzanne1 '443977' door suzanne1

GhanaTamale

GhanaTamale

Roadside, Tamale,...G

suzanne1

Deze foto maakte ik in 2010, toen ik met mijn camera op pad ging. Simpelweg schieten. Niet altijd de mooiste platen, wel de eerlijkste. Deze foto's zijn heimwee voor mij.

'408046' door TKleene '408046' door TKleene

GhanaTamale

GhanaTamale

Jonge geitenhoeder in

TKleene

Deze kleine geitenhoeder was samen met zijn geitjes naar een voetbaltoernooi op een school gelopen in de hoop dat hij een glimp van het voetballen kon opvangen. Zelf ging hij waarschijnlijk niet naar school en op deze manier kon hij een beetje meegenieten van wat de andere kinderen uit de buurt deden.

'346488' door bartvis '346488' door bartvis

GhanaTamale

GhanaTamale

Ijsvogel paartje

bartvis

Dit ijsvogel paartje probeerde ik al een tijd te fotograferen. Maar ze zijn snel hoor ijsvogels dus telkens als ik net de foto wilde maken vlogen ze al weer weg. Maar dan eindelijk net voordat we weer in de auto stapte om verder te gaan gingen ze tegenover ons in de boom zitten, net alsof ze het ons gunde om toch nog een foto van ze te kunnen maken.

'345065' door Verhagen1 '345065' door Verhagen1

GhanaTamale

GhanaTamale

Muur in Sirigu met...

Verhagen1

In Sirigu is een centrum opgericht waar inmiddels 450 vrouwen hun manden en potten aanleveren. Eerst moesten ze eindeloos ver lopen om hun spullen naar de markt te brengen, nu worden hun producten opgehaald en verhandeld via de coöperatie. Sirigu is ook beroemd om de beschilderde mure in traditionele kleuren en met oude motieven.

'151861' door ChrisD '151861' door ChrisD

GhanaTamale

GhanaTamale

Tonga Hill Flower

ChrisD

Bloemen bij Tonga hill's, 2 uur boven Tamale

'219565' door flierman '219565' door flierman

GhanaTamale

GhanaTamale

Kinderen

flierman

In een dorpje buiten Tamale ontmoeten wij enkele kinderen. De kinderen hadden een opvallende doffe uitstraling wat je bij Ghanese kinderen niet vaak ziet. Mogelijk is een gebrek aan water de reden hiervan.