Takoradi

'487664' door ciske '487664' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Een vreemde eend in d

ciske

In Takoradi kwam ik ogen te kort , het drukke straatbeeld , de drukte van de markt , overal gebeurd wel wat. Foto's maken daar zijn ze niet van gediend dus heb ik mijn kleine camera in m'n zak die ik snel weg kan stoppen. Als ik boven op een balkon sta zie ik deze man lopen , hij past totaal niet tussen de andere mensen en valt dus ook erg op in de drukte en snel maak een foto [ niemand heeft het gezien] .

'557254' door dorie '557254' door dorie

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Goodbye

dorie

We bezochten een school in Ghana, dit was een ware happening. Enthousiaste kinderen, die graag op de foto wilden en dan maar terugkijken op de display. Van de juffrouw moesten ze op een rij gaan staan om ons uit te zwaaien.

'522115' door ciske '522115' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Spelen op straat.

ciske

In tegenstelling tot de foto die ik gisteren plaatste hoeven deze kinderen niet te bedelen , ze leven armoedig maar ze hebben wel de gelegenheid om naar school te gaan [ hoe primitief ook ]. Als je door de straatjes van Butre loopt kom je overal wel kinderen tegen .

'522915' door ciske '522915' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

De vangst is goed...v

ciske

Elke nacht zijn de vissers van Butre op zee om in hun kleine bootjes weer vis binnen te halen . De zee wordt leeg gevist door de grote schepen maar vandaag is de vangst meer dan goed en er wordt dan ook flink gehandeld op het strand.

'521497' door ciske '521497' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Op weg naar de...begr

ciske

In Ghana duurt een begrafenis 3 dagen en altijd op vrijdag ,zaterdag en zondag . Familie en bekende komen van heinde en ver en zijn meestal in het rood/oranje of zwart gekleed. deze dames zijn op weg naar een begrafenis in Butre.

'166090' door victorie42 '166090' door victorie42

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Ghana's golden boys

victorie42

twee leuke jongetjes aan de zonnige Goudkust die mij ls geschenkjes overlaadden met schelpjes

'507694' door ciske '507694' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Straatbeeld Takoradi.

ciske

Het centrum van Takoradi is opgebouwd uit een ring met middenin een grote markt en aan de buitenkant zijn winkeltjes die van alles en nog wat te koop aanbieden.

'503903' door ciske '503903' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

De kruidenier in...Ta

ciske

Takoradi is een leuke stad om doorheen te slenteren. het centrum is opgebouwd uit een grote cirkel met aan de buitenkant allerlei winkeltjes die [ je kunt het zo gek niet bedenken ] vanalles verkopen zoals deze kruidenier. Binnenin de cirkel is een hele grote dagelijkse markt , héél druk maar wel héél véél te zien.

'530151' door ciske '530151' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Voetballen op het...s

ciske

Geweldig vinden de kinderen [en volwassenen] het als we de meegebrachte voetballen geven aan de school en groepjes kinderen . Zelf maken ze ballen van bamboe dus een leren bal is écht een feest en er wordt dan ook optimaal gebruik van gemaakt.

'521278' door ciske '521278' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Model in de dop.

ciske

Als we lekker op het strand van Butre zitten komt dit mannetje langs gezwierd , hij geeft ons zijn mooiste lach en aan zijn kledingkeuze te zien weet hij nu al wat hij wil. De kleding [onze zak van Max] wordt in zakken in het dorp gebracht en voor een paar cent kunnen mensen die dan weer kopen.

'489320' door ciske '489320' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Op pad met de tro-tro

ciske

Een must in Ghana is toch het openbaar vervoer , overal rijden er tro-tro's dit zijn kleine busjes die over het algemeen minimaal 15 jaar oud zijn en waar vanalles met touwen is vastgebonden [ bij ons viel de deur eruit die weer opnieuw vastgebonden werd ] . Ze gaan pas rijden als ze vol zitten en worden volgepropt met mensen en hun koopwaar en dat kan vanalles zijn . Terwijl je in het busje zit te wachten tot het vertrekt komen allemaal kinderen langs je raampje om hun hapjes en drankjes te verkopen zoals op deze foto.

'525029' door ciske '525029' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Casave te koop.

ciske

Op de markt in Agona zagen we dit stalletje waar casave verkocht wordt . Casave , bakbanen en yam [soort wortel] wordt gebruikt om fufu te maken. De fufu wordt in grote ballen bij gekruide soep of saus geserveerd. Met de vingers van de rechterhand wordt de fufu tot kleine balletjes gekneed, in de soep gedoopt en vervolgens opgegeten.

'524863' door ciske '524863' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Vele handen......!!

ciske

Overdag zitten de vissers van Butre in hun bootjes de netten klaar te maken zodat ze de komende nacht weer met z'n allen de zee op kunnen voor hopelijk een goede vangst.

'144647' door Tynke '144647' door Tynke

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

The Beach

Tynke

Eén van de beste stukjes van Ghana: Het strand van de Green Turtle Lodge.

'511414' door ciske '511414' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Met de boodschappen..

ciske

Op markten is het altijd een drukte van belang , ook in Takoradi waar de markt zich binnen een cirkel van gebouwen en winkels bevind . Deze vrouw komt net uit de cirkel en knoopt haar zak met boodschappen even dicht voordat ze naar huis gaat.

'524123' door ciske '524123' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Rondhangen bij school

ciske

Als we van de hoofdmeester van de school van Butre een rondleiding krijgen door de school rennen er constant kinderen met ons mee. Als we naar buiten lopen gaan ze natuurlijk ook mee en willen graag op de foto .

'144650' door Tynke '144650' door Tynke

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Discovering the beach

Tynke

Terwijl deze kinderen allerlei bruikbare materialen ontdekken op het strand, ontdek ik allerlei plaatjes met mijn camera.

'529991' door ciske '529991' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Poppetje.

ciske

Als we reizen heb ik altijd wel spulletjes mee voor kinderen . De ene keer zijn het ballonnen of voetballen dan weer kleurboekjes of kleine speeltjes , in Ghana had ik ook gebreide poppetjes mee die ik gekregen had van een kennis die ze maakt. Voordeel was je kunt er veel van in de tas , ze wegen niets en je maakt de kinderen er ongelooflijk blij mee. Dit meisje keek me vol ongeloof aan dat zij het mocht houden en meestal zijn de moeders net zo blij.

'522234' door ciske '522234' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

1 km. lopen om de was

ciske

Al vaker plaatste ik een foto van de vrouwen van Butre die 1 km. moeten lopen om de was te doen en zichzelf te wassen. Op deze foto is goed de afstand te zien. Op de voorgrond zie je het dorp Butre dan moeten ze de brug over het strand op om vervolgens een stukje achter de rots [ hier tegenover sliepen wij ] via een zandpad het bos in te gaan en naast het groene dak [ huis van mijn broer] in het bos bij de 4 palmbomen is de wasplaats

'527469' door ciske '527469' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Een eigen bootje.

ciske

Als ik van het dorpje Butre naar het strand loop tref ik dit tafereeltje. Dit kleine mannetje is zijn eigen bootje in elkaar aan het zetten van resten van oude boten , die zal er wel komen.

'527306' door ciske '527306' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Kiekeboe.

ciske

Als ik op het strand van Butre zit met mijn camera spelen er constant kinderen om me heen en als ik dan een paar foto's maak dan is het hek van de dam . Ze nemen allerlei poses aan die ik dan moet vastleggen.

'525536' door ciske '525536' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Eerlijk zullen we...a

ciske

Ahona een piepklein dorpje aan het strand bestaat uit een paar lemen hutjes en elke dag halen de vissers de netten binnen en wordt de vis eerlijk verdeeld.

'531009' door ciske '531009' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Rustmomentje.

ciske

Op weg over het strand van Butre om hun spulletjes aan de man te brengen houden deze meisjes even een rustmomentje . Even kijken hoever ze nog moeten of genieten van het uitzicht ....?

'520856' door ciske '520856' door ciske

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

In de grote stad.

ciske

We hebben wekenlang op het platteland gezeten en als je dan een dagje in de stad komt dan kijk je je ogen uit . Niet alleen het verkeer dat kris kras door elkaar rijd maar er gebeur op iedere hoek van de straat wel iets. Heerlijk om dat allemaal van een afstandje te bekijken.