Oost Ghana

'425535' door enroute2 '425535' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Wie is de BOB?

enroute2

Met dit zonnige plaatje uit een eerdere reeks van Ghana, waar wij straks een poosje vertoeven, neem ik even afscheid van jullie. Dit is een eiland in de monding van de Volta rivier, waar het zelf stoken van sterke drank een specialiteit is en de vriendelijke bewoners leiden je graag rond om het proces daarvan te laten zien. Je kunt daar ook logeren en het is er heerlijk rustig, want gemotoriseerd verkeer kennen ze daar niet. Overleggen wie de BOB is, daar hebben ze natuurlijk helemaal nog nooit van gehoord.

'434984' door enroute2 '434984' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Atsiekpoe

enroute2

Toen wij op onze doorreis naar het oosten van Ghana een kort bezoek brachten aan Atsiekpoe was er op dat moment niet veel te zien. De tocht er naartoe vonden we wel heel leuk, vooral de heerlijke oversteek met de kanotaxi over de Volta rivier naar dit afgelegen Ewe dorpje waarbij we deze visser passeerden op jacht naar tilapia en zoetwatergarnalen. Maar het bedrijvige dorpsleven ervaar je zeker als je daar een paar dagen verblijft, en dat kan heel makkelijk want er is een traditionele lodge waar gasten kunnen logeren.

'429949' door enroute2 '429949' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Speelkwartier

enroute2

Van Keta oostwaarts naar Aflao rijd je een heel stuk over een smalle landstrook tussen de Keta Lagoon en de oceaan (de Golf van Guinee). Daar passeerden we het plaatsje Adina en zagen we een schooltje tussen de palmbomen liggen vlak tegen het strand aan, waar de kinderen net uitwaaierden om te pauzeren. Is dat geen mooie plek voor een speelkwartier?

'513114' door enroute2 '513114' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Zoutwinning in Ghana

enroute2

De lagunes die zich achter de kustlijn in het oosten van Ghana bevinden maken het gunstig om zoutpannen aan te leggen. Zoutwinning is geen onbelangrijke bron van inkomsten, want het land heeft een productie van zo'n 300.000 ton zout per jaar. De Songor Lagoon is het grootste natuurlijke zoutwinningsgebied, maar met micro kredieten worden ook lokale mensen ondersteund met het opzetten van kleinere zoutwinningsbedrijfjes. Deze harde werksters nemen een korte pauze terwijl wij enthousiast worden rondgeleid tijdens ons onverwachte bezoek.

'439904' door wisseschout '439904' door wisseschout

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Druk water haal...ver

wisseschout

De gehele nacht onrustig geslapen omdat de bos en grasbranden vlakbij zijn. Ik hoor het vuur knetteren. Vreemd idee. Dan maar vroeg uit bed en een wandeling naar de rivier gemaakt. Daar kom ik deze jonge waterhalers tegen. Het is wel een cultuur shock om te zien hoe vuil het water van de rivier is en ik bedenk dat ze het moeten drinken. Dat vraag ik nog na en inderdaad het is gewoon drinkwater [ na koken ] Dan wij met ons zuivere kraanwater. Niets hele einden lopen met als resultaat goor water. brrrr

'513656' door enroute2 '513656' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Koloniale huizen in..

enroute2

Veel oude koloniale huizen in Ghana zijn nog steeds bewoond, wel of niet gerestaureerd. Maar eenmaal onveilig verklaard, worden ze afgesloten en gebeurt er verder niets mee omdat er meestal geen geld is om ze af te breken. Alleen de tand des tijds laat zijn sporen na en daarmee lijken sommige straten je in een spookstad te doen wandelen, zoals hier in Keta, een slaperig vissersdorp dat op een smalle landstrook ligt ingeklemd tussen de zee en de grootste lagune in Ghana.

'554010' door dorie '554010' door dorie

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Cassavefabriekje

dorie

We bezochten een Cassavefabriekje tijdens onze reis door Ghana. Cassave wordt overal in Ghana veel verbouwd, omdat het onder vrijwel alle omstandigheden (weinig neerslag en voedselarme bodems) blijft groeien. De grote wortels worden gepeld en vervolgens vermalen tot meel, die wordt geweekt in water, geperst, gedroogd en geroosterd. Daarnaast kan het als zetmeel gebruikt worden in tal van toepassingen.

'117333' door ronniedankelman '117333' door ronniedankelman

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Dipo

ronniedankelman

Elk jaar wordt bij de Krobo Dipo gevierd. Als een meisje deze ceremonie doorloopt dan is ze vrouw. Ze krijgen een blaadje in hun mond voordat ze naar de heilige steen Tekpete gaan en mogen niet meer praten tot aan het einde van de ceremonie. Voor meer info zie mijn tip.

'58403' door ronniedankelman '58403' door ronniedankelman

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Dipo 8 (scheren)

ronniedankelman

Meisjes van de Krobo stam tijdens de Dipo custom in Somanya. De derde dag is de dag waarop de meisjes vrouw worden. Deze foto is gemaakt nadat de meisjes bij de heilige steen zijn geweest. De overgebleven cirkel haar op het achterhoofd word geschoren, zodat de vrouwen helemaal kaal zijn (behalve bij katholieken).

'503604' door wisseschout '503604' door wisseschout

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Daar zitten de mannen

wisseschout

In Shiare een' hanging village " mogen we alleen komen als we wat meebrengen. Onze gids heeft van te voren onderhandeld en natuurlijk moet het een fles drank zijn. Hier zitten de mannen van het dorp te wachten op de overhandiging van de fles en wij kregen nog een soort ceremonie [ de voorouders moeten ook toestemming geven ] en vraaggesprek. Zo gaat dat hier in de kleine dorpjes. Pas als de chief het toestaat mag je het dorp in. Stel je voor dat de voorouders geprotesteerd hadden dan waren ze hun fles drank misgelopen. ha Ha

'491553' door enroute2 '491553' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Traditionele vissers

enroute2

Vechten voor hun broodwinning, dat is wat deze mannen doen. Zij pendelen heen en weer om de grote pirogues die op zee drijven van benodigdheden te voorzien. Steeds meer traditionele vissers worden wereldwijd belaagd door de grote internationale trawlers. In tot honderden meters lange sleepnetten, die ook nog eens de zeebodem vernielen, worden enorme hoeveelheden vis met nutteloze bijvangst uit het water gefilterd. Deze varende visfabrieken blijven wekenlang op zee en de vangsten worden ter plekke ingevroren. Internationale afspraken worden veelvuldig geschonden door illegaal te vissen in territoriale wateren. In landen als Senegal en Mauretanië gaan de visbestanden zienderoge achteruit, met alle gevolgen van dien voor de lokale bevolking.

'501118' door dorie '501118' door dorie

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Kracht

dorie

Deze Ghanese dame droeg een schaal op haar hoofd waar water in zat, het blijft fascinerend om te zien. Het kost veel kracht om steeds de schaal op en van het hoofd te tillen en ook om er afstanden mee te lopen. Ze maakte even tijd om te poseren voor de foto.

'346684' door hbplaatjes '346684' door hbplaatjes

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Voetjes bij trotse...

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het noordoosten van Ghana in de buurt van het plaatsje Zabzugu. We waren vanuit Tamale onderweg naar Togo. In dit deel van Ghana komen niet heel veel toeristen. We zagen een groepje vrouwen bezig met de was en zijn gestopt. De vrouwen waren erg terughoudend. Eerst dachten we dat ze absoluut niet op de foto wilden, maar dat bleek meer verlegenheid te zijn. Toen er eenmaal één vrouw toegestemd had kwamen we niet meer weg voordat iedereen op de foto stond. En dat werden er steeds meer. Deze vrouw zag er wat "rijker" uit dan de anderen. Ze vond het prachtig om op de foto te gaan. Zelf vond ik vooral de vooruitstekende voetjes en het kleine knuistje van het ventje dat ze op haar rug had grappig. De voetjes zijn in een paar sandaaltjes gestoken. Ook hierdoor verwacht ik dat ze het wat beter heeft dan anderen, want bijna alle kinderen lopen op blote voeten.

'455095' door enroute2 '455095' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Van vader op zoon

enroute2

De blauwe vissersnetten in dit dorp aan de oostkust van Ghana stromen als watergolven over het strand. De mannen repareren ze dagelijks vakkundig en met geduld om ze klaar te maken voor de volgende vangst, waarbij ze zich niet zonder gevaar wagen op de onstuimige zee. Voor de meesten is dit vak hun enige en vanzelfsprekende bestemming, al vele generaties lang, overgebracht van vader op zoon.

'252674' door wisseschout '252674' door wisseschout

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Een portretje

wisseschout

Zomaar een portret van de zeer vriendelijke Ghaneese bevolking onderweg. Wij hebben er voor gekozen om met auto en chauffeur hier rond te reizen. Dat is heel goed bevallen. Van bovenaf kijken ze op mij neer

'491382' door enroute2 '491382' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Bezoek aan een...viss

enroute2

Naast zon, zee en wuivende palmen, geven de kleurrijke vissersboten op de Ghanese stranden een extra vrolijke aanblik. Als je een bezoek brengt aan een van de vele vissersdorpen die de kust rijk is, schroom dan niet om tussen de vaartuigen door te lopen (als je twijfelt even vragen of dat goed is). Overal tref je taferelen aan van bedrijvigheid, zoals het binnenhalen van de boten, het verkopen en schoonmaken van vis en het repareren van netten.

'357942' door enroute2 '357942' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Palmwijn in een...bie

enroute2

Over het algemeen worden lege bier- en frisdrankflesjes in Ghana teruggebracht en omgeruild, omdat ook daar het statiegeld wordt gehanteerd, maar ze worden ook wel voor andere doeleinden gebruikt. Deze verkoopster in Ada Foah vult lege flessen van Star Beer, 7-Up en andere drankjes met de in Ghana veelgedronken palmwijn. De gevulde flessen zijn om mee naar huis te nemen, maar als je zin hebt om ter plekke een palmwijntje te drinken, krijg je het in een kalebas. Deze zoete drank wordt getapt uit palmbomen en bevat ongeveer 6% alcohol als het nog vers is. Als men het een week laat fermenteren, kan het extract ervan wel zo’n 70% alcohol bevatten, en dat wordt puur gedronken.

'377933' door Marjolijn2307 '377933' door Marjolijn2307

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Heerlijk aan het...ba

Marjolijn2307

Tijdens ons verblijf in Ghana hebben we naast reizen ook vrijwilligerswerk gedaan in een kindertehuis. Het jongentje op deze foto was één van de kinderen en hij geniet hier zichtbaar van zijn dagelijkse bad. Zowel 's ochtends als 's avonds zit hij 45 minuten in een heerlijk warm badje te weken...

'434815' door enroute2 '434815' door enroute2

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Keta

enroute2

Op een smal stukje land, of liever gezegd zand, ingeklemd tussen een lagune van 300 km2 en de oceaan, ligt de kleine stad Keta waar eigenlijk niets te doen is en waar je maar weinig mensen tegenkomt op straat. Maar ik hou van de lome, ingeslapen sfeer van dit spookstadje met zijn vervallen gebouwen uit de koloniale tijd. Nieuwsgierigheid wordt je gewaar in deze vreemde en daarom toch wel spannende plaats.

'63207' door ronniedankelman '63207' door ronniedankelman

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Dipo

ronniedankelman

Meisjes van de Krobo stam tijdens de Dipo custom in Somanya. Op deze dag worden de meisjes vrouw. Deze foto is gemaakt net voordat de meisjes in processie naar de heilige steen gaan.

'72228' door ronniedankelman '72228' door ronniedankelman

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Dipo

ronniedankelman

Meisjes van de Krobo stam tijdens de Dipo custom in Somanya. Op deze dag worden de meisjes vrouw. Deze foto is gemaakt op het moment dat de meisjes gezegend worden en dan moet je wel geconcentreerd zijn...

'515986' door wisseschout '515986' door wisseschout

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Pinda ringen maken

wisseschout

Op de markjes en onderweg kun je heerlijke pindaringen kopen. Gelukkig zagen we in een klein dorpje hoe ze gemaakt werden en mochten we het zelf ook proberen. Dat mislukte heel erg. [ pinda's worden fijn gestampt en in ringen gerold. Daarna in de olie gebakken ]

'544859' door Fransvdg '544859' door Fransvdg

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Zoetwatervis vangen i

Fransvdg

Deze vissers zag ik vlak bij mijn hotel in Akosombo aan het Voltameer. Dat meer heeft een oppervlakte van 8502 km² en hoort bij de grootste waterbekkens in de wereld. Het meer werd gevormd in 1965 toen de Akosombodam werd gebouwd. Vanwege de aanleg van het Voltameer werden 78.000 mensen naar nieuwe dorpen verhuisd, samen met tweehonderdduizend dieren. (Wiki bedankt voor de aanvullende info.)

'557134' door dorie '557134' door dorie

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Stof wolk

dorie

Elke keer als we op de grote zandweg rijden, vliegt er een tiental meter voor ons een enorme stofwolk omhoog van voorbijrazende auto's. Dat beeld van de zandwegen met de grote stofwolken... een clichébeeld van Afrika, zal ons altijd bijblijven.