Noord Ghana

'431636' door enroute2 '431636' door enroute2

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Sigiru

enroute2

Een van de dorpen die ik lang geleden in het noorden van Ghana bezocht is Sigiru, dat bestaat uit traditionele lemen hutten die deels mooi zijn beschilderd. De bewoners zijn overwegend islamitisch en animistisch. Sigiru is bekend om het fraaie aardewerk dat door de vrouwen wordt vervaardigd. Ondanks hun sobere bestaan zijn de mensen er vol levenskracht en vrolijkheid en willen alles wat ze hebben met je delen. Iedereen heeft een taak. Kinderen vanaf vier jaar helpen mee, ook als ze naar school gaan. De vrouwen koken en verzamelen het brandhout en helpen met zaaien en oogsten. Mannen repareren het huis en halen maïs, millet of rijst en zij doen het ruwe werk. Deze man keert zojuist terug van de akker die hij handmatig heeft bewerkt, moe en toe aan een maaltijd. (scan)

'325944' door Willemien '325944' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Peul meisje

Willemien

IIn het noorden van Ghana bezochten we een Peul familie. De Peul vrouwen zijn bekend om hun gezichtstatoeages. Al jong worden de Peul meisjes naar ritueel gebruik versierd. Om de mond wordt een tattoo aangebracht en in het gezicht inkepingen gemaakt. Elke familie is herkenbaar aan de littekens in het gezicht.

'346559' door hbplaatjes '346559' door hbplaatjes

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Girunsi opa

hbplaatjes

De Girunsi leven in het noorden van Ghana. Wij hebben een Girunsi nederzetting bezocht genaamd Sirugu. De Girunsi wonen in bijzondere huizen. Het geheel is ommuurd en er is een apart gedeelte voor de dieren binnen de muren. In het deel van de dieren staan ook twee torentjes die bedoeld zijn om eten (graan/ meel) op te slaan. Daarnaast is er een deel voor de mensen met daarin aparte vertrekken voor de mannen en voor de vrouwen. Deze vertrekken hebben een soort "kruip door sluip door" opening die vroeger ter verdediging tegen andere stammen diende. Buiten de muren is een soort veranda gemaakt. Hier kan men beschutting zoeken tegen de zon. Dat is nodig want in dit deel van Ghana is het zeer warm (>40C). Onder de veranda staat meestal ook een grote stoel. In deze stoel zetelt vaak een oude man. Jonge mannen kunnen bij hem komen zitten en om raad vragen. De oude man op de foto was zeer vriendelijk en een foto was geen enkel prbleem. Volgens onze gids kamen er aan het eind van de dag vaak jonge mannen bij deze oude man zitten om naar zijn wijze raad te luisteren.

'330245' door Willemien '330245' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Hij redt het wel

Willemien

Met dit jongentje konden we een leuk praatje maken. Hij woont in een dorp vlakbij Sirigu en sprak goed Engels; gaat dagelijks naar school en hij was trots op zijn fiets. Hij redt het wel. Verder lustte hij heel graag citroenen.

'327985' door M0rtijn '327985' door M0rtijn

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Ooohhh

M0rtijn

Deze Mona aap fotografeerde ik in Boabeng National Park, en hij was duidelijk ergens van onder de indruk ;).

'514955' door POSJE '514955' door POSJE

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Moslim meisje

POSJE

In het noorden van Ghana is de bevolking overwegend Islamitisch. In Ghana leven Islamieten en Christenen in heel goede harmonie met elkaar. Dit meisje troffen we in Bolgatanga, de eerste avond is ze heel verlegen, de volgende avond heeft ze haar hoofddoekje af en is ze veel vrijer.

'347562' door hbplaatjes '347562' door hbplaatjes

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Uitgeschoten of ???

hbplaatjes

Deze foto is genomen in de buurt van het plaatsje Sirugu. Dit plaatsje ligt in het noorden van Ghana op de grens met Burkina Faso, 20 kilometer ten noorden van Bolgatanga. In dit plaatsje probeert men oude tradities levend te houden. Je vindt er pottenbakkers en mandenmakers. Ook zijn er veel muurschilderingen met oude motieven. In deze streek wonen de Girunsi. De verschillen tussen de stammen zit niet in het uiterlijk, maar in de tradities en huizenbouw. Vroeger waren er tussen de verschillende stammen oorlogen. Om toch verschil in het uiterlijk zichtbaar te maken maakte men littekens in het gezicht. Soms een schrapje, maar bij sommge stammen meerdere forse strepen. Deze littekens worden gemaakt als ze nog heel erg jong zijn. Deze jongedame was op de fiets en keek strak voor zich uit . Na enige aarzeling en aansporing wilde ze uiteindelijk wel op de foto en keek ze achterom. Ze was me opgevallen door het mooie contrast tussen haar traditionele zwart/ witte hoofddoek en het moderne rood/ witte shirt dat ze droeg. Toen ze omkeek bleek ze een vrij groot litteken te hebben. Normaal hebben de Girunsi een klein streepje op de wang. Misschien uitgeschoten bij het litteken aanbrengen.

'490473' door afrika '490473' door afrika

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Zelfbewuste man

afrika

In de buurt van Bolgatanga in het noorden van Ghana bezochten we een compound, een ommuurd dorpje waar één grote familie woont. Alle hutten zijn van leem, met rieten daken. Vanaf de weg zie je de compounds nauwelijks want ze liggen verscholen achter het hoge gierst. Dit is één van de bewoners van de compound. En hoewel hij arm is en zijn kleding aan alle kanten gescheurd, geeft hij aan blij te zijn met zijn leven en straalt hij trots en zelfbewustzijn uit. Prachtig om te horen en zien.

'328917' door Willemien '328917' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Ghanees jongentje

Willemien

Altijd word je omringd door kinderen of je wordt al van verre toegeroepen. De meesten kruipen bijna in je camera en willen altijd weten hoe je heet en waar je vandaan komt. Voor mij en de kinderen erg leuk om ze te fotograferen en het resultaat te zien op het schermpje.

'490436' door afrika '490436' door afrika

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Bier brouwen

afrika

Tongo is een dorpje in het noorden van Ghana. Met een gids maakten we een wandeling in de omgeving en kwamen hier terecht. Na het uitdelen van wat kolanoten en onderhandelingen met de chief kregen we toestemming het ommuurde dorpje in te gaan en worden in de hut van de chief opgewacht door de voltallige dorpsraad. De chief is in de 70, heeft 32 vrouwen en meer dan 100 kinderen! De vrouw op de foto is de 'hoofdvrouw'. Zij is bezig met het bereiden van een enorme pot pilo-bier voor een feest dat de volgende dag plaatsvindt.

'379489' door jannekeh '379489' door jannekeh

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Netjes

jannekeh

Zijn we in het noorden van Ghana, alleen maar rood zand wat enorm stuift als je op de weg bent, zelf zit ik ook helemaal onder het rode stof zit. Kom ik mensen tegen waaronder dit meisje die er netjes en schoon uit ziet. Het blijft mij een raadsel hoe ze dit voor elkaar krijgen.

'327262' door Willemien '327262' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Verlegen

Willemien

Niets is leuker dan door een dorpje in Ghana te wandelen. Altijd word je omringd door kinderen of je wordt al van verre toegeroepen. De meesten kruipen bijna in je camera en willen altijd weten hoe je heet en waar je vandaan komt. Erg leuk. Dit meisje kijkt toch liever de kat uit boom.

'312103' door Willemien '312103' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Gurunsi vrouw

Willemien

In het gebied van de Gurunsi bevolking wordt de huizenbouw gekenmerkt door de Afrikaanse fresco's in zwarte, rode en witte kleuren, die worden gemaakt van natuurlijke materialen. We bezoeken een aantal families in de buurt van Sirigu. De bewoners zijn trots op hun bezittingen en laten hun `huis` voorraadschuurtjes en vee heel graag zien.

'324240' door Willemien '324240' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Chief Zotenbaar-Suhba

Willemien

Noord Ghana: We bezoeken in de Tongo heuvels een dorpje. Het dorp lijkt op een doolhof met nauwe gangen en kleine trappen.Voordat je het dorp bezoekt maak je kennis met de chief. Dit is chief Zotentaar-Suhba Zaa. Een nogal indrukwekkend man met heel veel vrouwen en nog veel meer kinderen.De Tongo heuvels zijn prachtige rotsformaties met natuurlijke schuilplaatsen en heiligdommen. Het is het gebied van de Talensi stam.

'330351' door Willemien '330351' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Where you come from?

Willemien

Opvallend in Ghana zijn de ontzettend vriendelijke mensen. De bewoners, vooral in de dorpen vinden het leuk dat je ze bezoekt, ze zijn in je geinteresseerd, proberen een praatje te maken en ze willen, ze vragen het zelfs, graag op de foto en dat vinden wij dan ook weer leuk.

'310926' door Willemien '310926' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Haar kunstwerk

Willemien

In Ghana dragen vrouwen heel vaak een pruik. Vaak een mooi kort kapsel. Lekker handig. Deze dame was blijkbaar haar kroeshaar zat en heeft er een heel kunstwerk van gemaakt!

'373464' door jannekeh '373464' door jannekeh

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Enthousiast

jannekeh

Dit enthousiaste ventje weet precies hoe hij zich gedragen moet voor de camera. Hij gooit de doek op zijn hoofd heen en weer en rolt zijn grote ogen alle kanten op, ik heb verschillende portretten van de grappige kereltje gemaakt

'325467' door Willemien '325467' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Vriendelijke man

Willemien

Een aantal weken geleden waren we in Schotland. Veel foto's gemaakt van landschappen en vogels. Het is niet in mijn gedachten opgekomen om foto's van Schotten te maken. Dat doe je gewoon niet in zo'n land. Maar dan in Ghana, prachtige natuur en cultuur en natuurlijk de ontzettend vriendelijke mensen daar. De bewoners, vooral in de dorpen vinden het leuk dat je ze bezoekt, ze zijn in je geinteresseerd, proberen een praatje te maken en ze willen juist graag op de foto en dat vinden wij dan ook weer leuk.

'380847' door jannekeh '380847' door jannekeh

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Klassefoto

jannekeh

Geen doorsnee klassefoto netjes naast elkaar, al was dat ook niet moeilijk geweest want je kunt leuk spelen met deze kinderen. Ze doen precies wat je zegt dus; zakkken, zakken, zakken, kijken............... ja foto, daarna springen springen springen en met z'n allen kijken in de camera naar de foto die zo net gemaakt is, dat is een lastige

'324443' door Willemien '324443' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Tot op de draad...ver

Willemien

In Ghana zie je, vooral in de grotere plaatsen, steeds meer westerse kleding. Er is volop handel in T shirts , broeken en sportschoenen. Vrouwen zie je nog veel in de traditionele kleding. Schitterende gewaden met bijpassende hoofdtooien. Deze man, gefotografeerd in het noorden van Ghana, doet niet met de mode mee. Hij is blij dat hij te eten en drinken heeft.

'328680' door Willemien '328680' door Willemien

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Pop

Willemien

Dit is echt een heel blij kind. Ze wilde heel graag op de foto maar met een ernstig kijkend gezicht. Haar moeder had haar haar op een hele speciale manier ingevlochten.

'415572' door jeannette '415572' door jeannette

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Marktkoopman

jeannette

Bolgatenga is een grotere plaats met een leuke markt en vrijwel geen toeristen. De mensen op de markt zoals deze man die flessen verkoopt vonden het prima om gefotografeerd te worden.

'213168' door wuppie51 '213168' door wuppie51

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Larabanga Moskee

wuppie51

6 Kilometer voor de ingang van Mole National Park , in Larabanga, staat de oudste moskee van Ghana. Een juweeltje. De man die deze moskee bouwde is begraven naast de moskee. 7 Dagen na de ter aaarde brenging begon er een boom te spruiten: een Baobap boom. Elk jaar worden de bladeren van de boom gekookt en verdeeld onder de mensen van de 7 dorpen rond Larabanga.

'380779' door jannekeh '380779' door jannekeh

GhanaNoord Ghana

GhanaNoord Ghana

Lief kind

jannekeh

Dit was echt een lief kind, even dacht ik is dit nu een jongen of meisje. Ze liep constant met ons mee toen wij in het dorpje rondliepen en genoot van alle foto's die wij van haar maar ook van anderen maakten.